Parkinson-kutatás

Ugyan az első kísérletek a Parkinson-kór tüneteinek enyhítését vizsgálták, az új, gél alapú technológia a jövőben segítséget nyújthat más agyi eredetű probléma esetén is, mint például a sztrók., de megoldást jelenthet ízületi problémákra is.

Az új, gél alapú technológia lényege:

A gél állagú (természetes aminósavakból álló) anyag felrázva folyékonnyá válik, így az agyba juttatva képes a legszűkebb átmérőjű helyekre is eljutni. A gél képes őssejteket szállítani az agy bármely területére.  Az agyban az anyag újra megszilárdul és így támogatást nyújthat az őssejtek munkájához. Az eddig elvégzett állatkísérletek során a gél képes volt a Dopamin termelő sejtek pótlására. Ezeknek a sejteknek pusztulása okozza a Parkinson-kór tüneteit.

A jelenlegi kutatás azt vizsgálta, hogy az egy alkalommal történő beavatkozással az agyba juttatható hidrogél, hogyan befolyásolja a Parkinson-kór mozgásos tünetegyüttesét (remegés, lelassulás, egyensúlyvesztés, stb) és azok milyen hosszan jelentenek pozitív változást.

A kísérleteket az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) és a Florey Neurológiai és Mentális Egészségügyi Intézmény dolgozói végzik és reménykednek benne, hogy hamarosan bebizonyosodik, hogy a vizsgált anyag és az eljárás nem jelentenek semmilyen veszélyt az emberi szervezetre, így elkezdődhetnek a klinikai kísérletek is.

A gyógyszer/gél előállítása viszonylag olcsó, ezért amint az engedélyezési folyamat lezárul, a tervek szerint nagy mennyiségben tudják majd gyártani, és így sok emberhez eljuthat.

Források:

 

 

További híreink

hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!