A koronavírus idejére

A koronavírus miatt sokan rehabilitációs foglalkozások nélkül maradtak, nem jutnak el a már megszokott terapeutájukhoz, csoportjaikhoz. Vannak azonban olyanok is, akik el sem kezdhették a sztrók utáni rehabilitációt. Néhány feladattal mindenkit szeretnénk mozgásra bírni. Ezek a feladatok nem egyénre szabottak és nem helyettesítik a rehabilitációs foglalkozásokat. Kizárólag a koronavírus idejére!

Ágyban végezhető feladatok

Kezdő feladatok

Haladó feladatok

Finom-manipulációs feladatok


Ágyban végzett feladatok

Közvetlenül a sztrók után, amennyiben még ágyban fekvő beteg, a Gyakorlati tanácsokban már bemutatott átmozgató tornát ajánljuk. Ehhez egy segítő szükséges, de különösebb szakértelem nem. Csak türelem és gyengédség.

Az első videó a felső végtag átmozgatását mutatja be. Angol nyelvű, de könnyen követhető.

Fontos, hogy a feladatokat lassan, türelmesen végezzék, de ne hagyják abba a mozdulatot a végpont előtt. Ez azt jelenti, hogy a fájdalom jelentkezéséig kell a mozdulatot végezni és 5-10x megismételni.

A második videó az alsó végtag átmozgatását mutatja. Itt is törekedjünk a lassú, nyugodt feladatvégzésre.


Kezdő feladatok

Ülve

Az érintett kezet a másikkal kell segítsük, amíg az aktív mozgásra nem képes, de csak annyit segítsünk, amennyi feltétlenül szükséges. Egy-egy feladatot 5-10 x ismételjünk.

 • csukló fel-le mozgatása;
 • hüvelykujj kiforgatása a tenyérből;
 • 4 ujj kinyújtása, behajlítása;
 • kulcsolt kezek felemelése minél magasabbra (pontos kulcsolás, a jó kéz segíti a másik nyújtását);
 • kulcsolt kéz előre emelése (mellmagasságig) és onnan behúzása testhez;
 • nyújtott, kulcsolt kezek oldalra vitele mellmagasságban;
 • az érintett oldali sarok ellen oldali térdre (combra) való helyezése után a lábfej fel-le mozgatása (kézzel segíthetjük a mozgást, de a lehető legkisebb mértékig);
 • ugyanebben a helyzetben mozgassuk oldalra mindkét irányban;
 • ugyanebben a helyzetben körözzünk a lábfejjel, mindkét irányban 10 kör;
 • helyben lépegetés (segíthetünk kézzel az emelésben);
 • oldalra lépegetés magas térdemeléssel (jó oldallal kezdjük, majd az érintett lábbal, ha az érintett oldallal nem tudunk oldalra lépni, egy kis törölközőt a láb alá téve csak csúsztassuk azt)
 • előrelépegetés lábnyújtásig, ott lábujjak felhúzása, leengedése (jó oldallal kezdve, törölközőt itt is használhatunk)

Állva

Mindenképpen valamilyen kapaszkodási lehetőséget kell biztosítani. Ez lehet egy szék, amelyre megfelelő nehezéket teszünk vagy az ágyvég, asztal. A lábfejek párhuzamosan tartására folyamatosan ügyeljünk, a láb emelésekor a lábfej felhúzására törekedjünk.

 • felállás, leülés gyakorlása;
 • álló helyzet megtartása hosszabb (egyre növekvő) ideig;
 • helyben lépegetés magas térdemeléssel;
 • fellépés gyakorlása. Az eszköz, amire fellép, lehet egy nagyméretű könyv vagy fa lap. A fellépés magassága egyre növelhető. Váltva egyik, majd másik lábbal;
 • oldalra lépés majd vissza, felváltva a két lábbal.


Haladó feladatok:

Kézfeladatok

asztalnál végezzük

 • a csukló lazításaként állásban helyezzük az érintett kezet nyújtott ujjakkal az asztalra, nyújtott karral törjük be a csuklót, próbáljunk ránehezedni a kézre. (a másik kézzel segítsük az ujjak nyújtását, kézfej helyzetét);
 • ülve: bemelegítésként elvégezhetjük a kezdő feladatokat;
 • fordítsuk az érintett kezet kézhátra: ha nem megy segítség nélkül, akkor kulcsolt kézzel végezzük először. Később a kéz kis ujji élén át (ott kicsit megtartva) fordítsuk kézhátra;
 • ujjak távolítása: helyezzük az érintett kezet nyújtott ujjakkal az asztalra, majd egyenként próbáljuk meg az ujjakat oldalra mozgatni;
 • ujjak emelése: az előző helyzetben próbáljuk az ujjakat egyenként az asztalról elemelni
 • karikaképzés: próbáljuk meg egyenként a hüvelykujjhoz érinteni a többi ujjat; ha nem sikerül pontosan kivitelezni, akkor kezdetben egy 1/2 literes műanyagüvegen vagy WC papír gurigán érintsük össze az ujjbegyeket.

Járás:

Végezhető segédeszközzel vagy anélkül.

 • járás közben próbáljuk a sarkunkat minél magasabban az ellen oldali lábszárunkhoz/térdünkhöz érinteni;
 • járás ellentétes oldali kar- és lábemeléssel (magasra emelt térddel);
 • járás azonos oldali kar- és lábemeléssel (magas térddel);
 • leragasztott (szigetelőszalag) csíkok pontos átlépése lábfej kifordítása nélkül! (2 vonal közti távolság egy kicsit legyen nagyobb a lábméretnél);
 • sarkon járás.


Finom-manipulációs feladatok:

Naponta válasszunk egy-két feladatot ezekből és azt kitartóan gyakoroljuk!

Eszközök: műanyag üveg kupakkal, ceruza, golyók, cipőfűző és fűző forma, hurkapálca, papír, olló, só-liszt-víz gyurma/gyurma/tészta

 1. Munka  tésztával, gyurmával, só liszt gyurmával:  gyúrásnál váltott kézzel nyomkodjuk a (kész) puha gyurmát, tésztát. A gömbölyítésnél  a tésztából készítsünk labdát. Az érintett kézzel nyújtott ujjakkal, tenyérrel görgessük a tésztát ide-oda, hogy tökéletes gömbformát kapjunk. Az elkészített golyót sodrással (nyújtott ujjak megtartásával) próbáljuk minél hosszabb és vékonyabb hengerré alakítani. Sodorhatunk az asztalon nyújtófát, tészta nélkül, majd ceruzát, hurkapálcát. A sodrómozgást mindkét kézzel végezzük a nyújtófán, így az ép kéz segíti az érintettet. Ha az asztalon már jól megy a sodrás, akkor a ceruzát, hurkapálcát ujjaink közé is vehetjük és ott is pödörhetjük.
 2. Csavarás: műanyag üveg, tubus, stb. A két kezet felváltva használjuk csavarásra és a tárgy megtartására. Nagyobb méretű kupakokkal kezdjük, és onnan haladjunk az egyre kisebbek felé. Először lazán rátekert kupakot próbáljunk lecsavarni az érintett kézzel. A siker új erőt ad, könnyebb tovább gyakorolni.
 3. Vágás: a legjobb feladat az akciós újságból kivágni azokat az árucikkeket, amik érdekelnek minket. Az újságpapír nem túl vastag, de mégis van tartása, így könnyebb bánni vele.
 4. Csippentés: a  hüvelykujj és a mutatóujj összeillesztésével vagyunk képesek apróbb tárgyak felvételére. Minél kisebb a tárgy, annál finomabb mozdulattal kell megfogni. Ahhoz, hogy fel is tudjuk emelni, a szorítóerőt meg kell tartani. Minél könnyebb egy tárgy, annál könnyebb felemelni. A tárgy felszíne is befolyásolja, hogy kicsúszik-e a kezünkből. Ezért viszonylag nagy és könnyű, érdes tárgyak felcsippentésével kezdjük. Műanyag kupak remek lehetőség.  A csípő mozdulatot csipesszel is gyakorolhatjuk (gyenge legyen a csipesz). Gyakorolhatjuk csak a szorítást-elengedést, vagy csíptessünk fel száradó ruhát, rakjuk vissza a csipeszeket egy kartonra.
 5. Tépés: Legkönnyebben úgy lehet tépni, ha a papír széle be van vágva és csak onnan kell folytatni a tépést.
 6. Fűzés: A legegyszerűbb, ha kilyuggatott kartonpapírba vagy fa fűző játékba  fűzzük a cipőfűzőt, „hímezzük” a mintát. Mindkét kezet aktivizálni kell a fűzésnél! Cipőfűző helyett lehet a jobb tartású zsenília drótot használni.
 7. Pöccintés: az asztalon próbáljunk meg elpöccinteni bármilyen apró, könnyű tárgyat. Akár gyufás skatulyát, gombfoci játékost, gombot, kupakot próbálhatunk “célba” juttatni. Később a hüvelykujjon pöccintsünk a másik négy ujjal sorban.
 8. Gurításnál a csuklómozdulat és az elengedés pontos kivitelezése, időzítése a fontos. Egy kicsi puha labdát guríthatunk az asztalon. A játékos kedvűek kuglinak műanyag palackokat használhatnak.

További feladatok angol nyelvű videón (különböző problémákra külön-külön) sztrókos betegeknek ITT elérhetők.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a honlapon található információ nem helyettesíti az orvossal, szakemberrel való konzultációt, s nem pótolja az orvosi utasítások betartását és a rehabilitációs foglalkozásokat.

Vissza a lap tetejére

Nem találta meg amit keresett?
Itt tegye fel kérdését, vagy ossza meg tudását!

Mesélje el történetét!

Segítsünk egymásnak! Ossza meg velünk
személyes történeteit, tapasztalatait! Ha honlapunkon
talált hasznos információt, kérjük, számoljon be erről is!

Önkénteseket keresünk!

A honlap továbbfejlesztéséhez lelkes önkénteseket keresünk. Legyen Ön szakember, érintett vagy hozzátartozó, ha elég erőt érez magában ahhoz, hogy aktív részese legyen munkánknak, akkor kattintson ide!

hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!