ABR

A kötőszöveti terápia már ismert hazánkban. Az ABR ezen belül is más egy kicsit. A külföldi terapeuták beállítják és betanítják az otthon végzendő feladatokat. A terápia eredményeképpen a mozgáskorlátozottat nem tanítani kell a mozgásokra, hanem egyszerűen képessé válnak rá. Igaz, ez hosszú folyamat eredménye!

A(dvenced) B(iomechanical) R(ehabiltation)

= Korszerű Biomechanikai Rehabilitáció

A terápia neve még magyarul is sokak számára bonyolult lehet. Hogy ez ne legyen visszatartó erő, álljon itt egy kis szómagyarázat:

Biomechanika – az élő szervezetek mechanikáját tanulmányozó tudomány. A fizikai törvényeit felhasználva magyarázza meg az élő rendszer statikai és dinamikai tulajdonságait összefüggéseit.

A módszer különlegessége a biomechanikai megközelítés. Az eltérő fejlődésmenetű gyermekeknél (leginkább a CP-s gyermekeknél) az izomtónus általában a normálistól eltér, az ínak, ízületek, csontok fejlődése nem a várt módon történik. (pl. feszes Achilles, csípőproblémák).

A kötőszövet azonban a tradicionális megközelítésekből, terápiákból kimarad. Az ABR-ben kitüntetett szerepe van.  Az orvostudomány az évszázados mellőzés után egyre nagyobb szerepet tulajdonít ennek a szövetnek. Ma már a sportolók egy része beépítette edzéstervébe a kötőszövet fejlesztését az izomfejlesztés mellé

Az ABR a kötőszövetet fejleszti, stimulálja, újraéleszti, hogy felépítse a test struktúráját, ezzel erejét, és funkcióit is. Ez úgy lehetséges, hogy a kötőszövetet fizikai behatásnak teszi ki változatos eszközök segítségével. A fizikai behatás lehet labda görgetés, vagy zselés tojás pulzáló benyomása a testfelszínbe vagy ütögetve stimulálás. Mindez annyira fájdalmatlan, hogy a gyerekek kifejezetten élvezik, sokszor megnyugodva elalszanak a kezelés közben.

A módszer nem mozgást tanít vagy gyakoroltat, hanem képessé teszi a gyermeket a test átstrukturálásával arra, hogy egyre aktívabb legyen, egyre többféle mozgást kivitelezzen. Ez ahhoz hasonlít leginkább, ahogy a csecsemő is képessé lesz azokra a mozgásokra, amikre megérett.

Korosztály:

1-2 hónapos kortól alkalmazható, bármilyen életkorig.

A módszer kétféleképpen érhető el Magyarországon:

 • a terapeuták előre egyeztetett időpontokban (évente 2-4 alkalommal) Budapestre látogatnak, hogy felmérjék a jelentkező gyerekeket és beállítsák a feladataikat. Ára 1800-1950 € (1 évre)
 • online felmérést végeznek, mely után szintén ellátják feladatokkal a gyermekeket. A módszer technikai elemeit a magyarországi képviselő mutatja meg, tanítja be és ellenőrzi. Ára: 7-800 € (akár 1 évre)

Ezeket a feladatokat kell otthon gyakorolni a következő fél/ egy évben lehetőség szerint naponta.  A terapeuták online konzultációval segítik a családokat az évközi munkájukban. A várható eredmény a napi gyakorlásra szánt időtől függ. Előtte/utána felvételek elérhetőek ITT.

Jelentkezni lehet:

Az ABR Terápia  magyarországi vezetőjénél, Hárosi Brigittánál.

telefonon: +36 30 864 5988

emailen: brigittaharosi@gmail.com

Az Életrevalók kérdőívére adott válaszok:

Páciensei közül milyen %-ban vannak a mozgáskorlátozottak?

95 % mozgáskorlátozott,

5% autista és egyéb viselkedészavar miatt fennálló testi eltérések javítása

Hány éves kortól alkalmazható a módszer?

1-2 hónapos kortól

Hány éves korig alkalmazható a módszer?

99 éves korig

Milyen területeken tud a módszer a mozgáskorlátozottaknak segíteni?

Ld. lent részletesen. Rövidített változata:

Az ABR célja a test struktúrájának felépítése, megerősítése, tartásának javítása, a deformitások megszüntetése, a gyenge területek megerősítése, a feszesek megsegítése.

Alapja a testet mindenhol átszövő kötőszövetek, fascia háló megerősítése, átalakítása, amelyre jelenleg a terápiák többsége nem helyez hangsúlyt, vagy nem foglalkozik vele, vagy csak műtéttel. A TEST STRUKTURÁLIS FELÉPÍTÉSÉRE KONCENTRÁL.

Fejleszti a test strukturális felépítését azzal, hogy

 • a test statikai felépítését, tartását kialakítja, javítja,
 • a gyenge területeket megerősíti,
 • a feszes területeket mobilissá, könnyen mozgathatóvá teszi,
 • a csontokat megerősíti,
 • az izmok, inak tapadási felületeit javítja,
 • az ízületi kapcsolódásokat megerősíti,
 • a fascia,- kötőszöveti állomány kialakítását elősegíti,
 • az egyén saját súlyának könnyebb teherviselését biztosítja,

és ezek által segíti a különböző mozgásformák automatikus megjelenését.

Mennyi foglalkozásra/kezelésre van szükség az eredmények megjelenéséig?

Heti 5 nap, naponta 1-2 óra, súlyosságtól függően 6 hónaptól több éven át.

Milyen sűrűn kell foglalkozásra/kezelésre járni?

A gyakorlatsort a szülők, gondozók végzik otthonukban egy előzetes betanított feladatsor alapján. Konzultációra, új feladatsor kérésére félévente vagy évente van lehetőség.

Egy foglalkozás/kezelés milyen időtartamra korlátozódik? 

1-2 óra jellemzően, heti 5 nap, otthon végezhető szülők, segítők által.

Van-e szükség ismétlésre, milyen időközönként?

Súlyosságtól függő.

 1. Enyhe esetben 1-2 év terápia jelentős és tartós javulást hoz, ismétlésre nem valószínű, hogy szükség lenne, a szervezete fenn tudja tartani az elért állapotot.
 2. Súlyos esetben folyamatosan, minél hosszabb ideig ajánlatos végezni. Akut esetekben lehet többet is végezni, nagyon jó fájdalomcsillapító hatású, a deformitásokat csökkenti, segíti rendeltetésszerű állapotukat helyreállítani.

Mennyibe kerül egy foglalkozás/kezelés?

 1. Személyes konzultáció esetén: 1.800 – 1.950 €, amely akár fél, akár 1 éves feladatsort tartalmaz. (személyes konzultáció Leonid Blyum-mal + személyes betanítás)
 2. Online felmérés és betanulás: 700-800 €, amely akár fél, akár 1 éves feladatsort tartalmaz. (videós elemzés és személyes betanítás)

Otthon kell-e tenni valamit két alkalom között?

Napi szinten kell a feladatokat végezni, heti 5 nap javasolt.

Szükséges-e a foglalkozáson/kezelésen résztvevőnek bármilyen eszközt beszereznie?  

Igen, a foglalkozások során be lehet szerezni az eszközök többségét: kb. 200 € értékben, A többi eszköz online megrendelhető, ezekhez linkeket küldünk, ennek költsége általában 15-30.000 Ft.

Fájdalmas-e a foglalkozás/kezelés?

Nem fájdalmas, teljes mértékben non-invazív, abszolút fájdalommentes. Erős behatásokat nem eszközlünk, azonban mivel mélyreható szöveteket (izmokat, ínakat, szalagokat, ízületi tokokat) érünk el, tartós eredményt tudunk biztosítani a terápián résztvevők számára.

Foglalkozás/kezelés után van-e valamilyen hatás, ami befolyásolja a nap hátralévő részét?

Semmilyen káros hatása nincs a nap hátralévő részére. A nap bármely szakaszában véghezvihetőek a feladatok: több, de rövidebb részletben is, vagy akár egyszerre is, ahogy a család napirendje ezt lehetővé teszi.

 Van-e várakozási idő a felmérésre, terápiára? Ha igen mennyi idő?

 1. Személyes konzultáció esetén: fél évente látogat el a fascia kutató, Leonid Blyum hazánkba (június és december), ilyenkor lehet vele személyesen konzultálni és egy nagyon részletes, képekkel és videókkal kísért felmérést, valamint feladatsor betanítását kérni. Rendkívül alapos, kb. 2.5 órás vizsgálat és ok-okozati elemzés, valamint konzultáció után írja fel Leonid Blyum a feladatsort. (Ezekre a jelentkezési határidő általában 2 hónappal korábban lezárul.) A fordításban folyamatosan segítünk.
 2. Online felmérés: bármikor el lehet kezdeni a terápiát egy online felméréssel, valamint akár online, akár személyes betanítással. Ebben az esetben a felmérés végén egy kb. 20 perces elemző videót ad át a családnak Leonid Blyum. Részletes feladat leírást nyújtunk a családok részére, személyes betanítással otthonukban. A fordításban folyamatosan segítünk.

Egyéb hasznos gyakorlati információ, amit érdemes tudni ezeken kívül? (anamnézis lap, orvosi papírok, videó, fénykép előre elküldése) .

Nincs rá szükség, egészen az alapoktól vizsgálja meg Leonid Blyum az érintett gyermeket, a lehető legapróbb részleteket is megnézi, feltárja, ezeket elmagyarázza a szülő részére, egy nagyon részletes ok-okozati elemzést ad, amelyről végig videó anyag készül, valamint több száz fénykép. A korábban készült képeket minden konzultáció során előveszi és megmutatja a családnak, hogy milyen változások történtek meg a testben a terápia hatására.

Röntgen vagy MRI eredményeket igény szerint el lehet hozni, Leonid Blyum egy nagyon részletes elemzést ad ezekről is.

Kizárólagosnak tekinti a terápiát vagy jól kombinálható más módszerekkel? Ha kombinálható, akkor milyen terápiával kombinálható jól?

Nem szükséges mellette más terápiát végezni, de igény szerint kombinálható bármilyen más terápiával, ami nem nagyon invazív, nem fájdalmas, továbbá nagy fokú mozgásszabadságot ad a gyermeknek. Minél inkább azokat a terápiákat javasoljuk, amelyek a mikro mozgásokkal kapcsolatosan fejlesztenek, és nem erőlteti a feszített, nagy energiát megkívánó nagymozgásokat.

Szeretnénk megjeleníteni azokat a szakembereket a honlapon, akik nagy tapasztalattal rendelkeznek mozgáskorlátozottakkal való foglalkozásban. Kérjük ossza meg velünk tapasztalt kollégáinak elérhetőségét országszerte!

A terápiás feladatsort csak a fascia kutató, az ABR terápia alapítója, Leonid Blyum jogosult Magyarországon. Bővebben felvilágosítást a magyarországi ABR terápia szervezője tud adni:

Hárosi Brigitta

+36 30 8645 988

brigittaharosi@gmail.com

www.fascia-terapia.hu

Vissza a lap tetejére

Találja meg az Önhöz legközelebb eső szakembert!

NévFinanszírozásMegyeTelepülésÉrtékelés
Hárosi BrigittaFizetősBudapest (főváros)Budapest-

Nem találta meg amit keresett?
Itt tegye fel kérdését, vagy ossza meg tudását!

Mesélje el történetét!

Segítsünk egymásnak! Ossza meg velünk
személyes történeteit, tapasztalatait! Ha honlapunkon
talált hasznos információt, kérjük, számoljon be erről is!

Önkénteseket keresünk!

A honlap továbbfejlesztéséhez lelkes önkénteseket keresünk. Legyen Ön szakember, érintett vagy hozzátartozó, ha elég erőt érez magában ahhoz, hogy aktív részese legyen munkánknak, akkor kattintson ide!

hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!