Beszédfejlesztés

kommunikáció

Erre az oldalra azokat a tudnivalókat gyűjtöttük össze, amelyek az afáziások beszédértésével, beszédprodukciójával foglalkoznak. Információink között szerepel az egyéni beszédfejlesztés és a csoportos foglalkozások lehetősége is.

A sztrók következtében sérülhet a beteg kommunikációja. Gondot okozhat nála a beszéd megértése, esetleg nehezen vagy egyáltalán nem tud érthető választ adni.

Mi történt?

beszédAz agy beszédért felelős részét is érintette az agyi katasztrófa. Ezt a fajta kommunikációs nehézséget afáziának a nevezzük. Nem a beszédszervek sérülnek ilyenkor, hanem a gondolatok szavakba öntése, a megfelelő szavak kiválasztása és összeillesztése ütközik nehézségbe. Olyan érzés lehet ez, mint amikor a nyelvünk hegyén van már a szó, mégsem tudjuk kimondani. A baj csak az, hogy az afáziánál, ez nem csak néha-néha fordul elő, hanem folyamatosan, és ez megakadályozza az afáziást abban, hogy megossza velünk a gondolatait.

Többféle altípusa létezik:

  • a beszédértés sérül;
  • a szavak egymás mellé kerülése esetleges, az alkotott mondatok értelmetlenek;
  • rövid, nyelvtanilag nem tökéletes mondatokot alkot az afáziás.

A beszédkészségen kívül sérülhet az írás és/vagy az olvasás képessége is.

Ez a kommunikációs nehézség ugyanúgy, mint a mozgáskorlátozottság, sokat változhat a kezdeti állapothoz képest. Van, hogy spontán rendeződik a beszédkészség, de gyakran csak hosszú idő alatt érhető el lassú javulás.

Mik a lehetőségek? Hova fordulhatunk?

Beszédfejlesztés receptre:

Amennyiben a beteg a sztrók következtében nem tud otthonról kimozdulni, nem tud afáziás egyéni vagy Képtalálat a következőre: „orvosi recept”csoportos foglalkozásokra eljárni, akkor a  háziorvosa felírhat otthoni szakápolás keretein belül beszédterápiát. Egyszerre legfeljebb 14 látogatás írható fel, de ezután még további foglalkozások rendelhetők. 12 hónapon belül összesen 56. Ezen felül is igényelhető a NEAK-nál beszédterápia, de külön eljárás keretén belül, amire a folyamatosság érdekében az 56 vizit lejárta előtt, időben kell jelentkezni. Részletesen információk itt  találhatóak “Az otthoni szakápolás keretében a következő ellátások vehetők igénybe” címszó alatt.

Csoportos foglalkozások:

 Afázia Egyesület:

Az egyesület kifejezettem az agyi sérülések következményeként előforduló, és ennek Afázia Egyesületeredményeként bekövetkező afáziával foglalkozik.  16 éve végzik odaadó munkájukat, számtalan információ, film és adat megtalálható a weboldalukon: https://aphasie.hu Az egyesület nem csak egyéni, kis- és  nagycsoportos logopédiai foglalkozásoknak ad helyet, hanem tanácsadással, zeneterápiával, mentálhigiénés foglalkozással és neuropszichológus által vezetett csoportos terápiával is.

A foglalkozások fizetősek. 2024. januárjában érvényes árak: Betegfelvétel: 20.000 Ft.

csoportos afázia vagy disartria havi kb. 4 alkalom 12.000 Ft/ 60 perc

nagyobb csoportban  havi kb. 4 alkalom 12.000 Ft/90 perc

Egyéni foglalkozás: kb. havi 4 alkalom: 20.000 Ft/60 perc

10.000 Ft/30 perc

Ingyenes órák: Neuropszichológiai csoport és Hangadó kórus.

Részletesebben az árakról: ITT

Jelentkezés az egyesület foglalkozásaira.

Foglalkozások több helyszínen érhetőek el:

Budapest mellett Pécsen, Kaposváron, Szolnokon, Dunaújvárosban, Móron, Tatabányán, Nyíregyházán, Debrecenben és Szegeden.

Részletesen:

Központ: 1076 Budapest, Péterfy Sándor utca 40. fsz.6.

Afázia csoport SE Pető András kar (ismertebb nevén Pető Intézet)

A konduktív pedagógia komplex szemléletéből fakadóan a sztrókos betegek minden problémájával foglalkozik.

Az afáziások ellátása a Pető Intézetben a hemiplégiásoknak (sztrókosoknak) szervezett csoportban történik. A foglalkozások mozgásfejlesztést valamint beszéd- és kommunikáció fejlesztést tartalmaznak. A csoportba való felvételnek nem feltétele egy bizonyos szintű kommunikáció, elegendő a kontaktuskészség megléte.

Nagy könnyebbséget, hogy a Pető Intézetben folytatott rehabilitációs tevékenységet a NEAK finanszírozza. INGYENES a beteg számára.

Háziorvosi vagy szakorvosi beutalóval lehet igénybe venni.

Az első rendelés időpontköteles, amelyre a 06-1/224-1574-es telefonszámon jelentkezhetnek. A foglalkozások 8-14 óra között zajlanak.

Részletes információ ITT található.

Kapcsolat:

Semmelweis Egyetem Pető András Kar
Cím: 1125 Budapest, Kútvölgyi út 8.
E-mail: info.pak@semmelweis-univ.hu
Telefon: +36-1-224-1500
Szűrővizsgálat: +36-1-224-1574, Mátéffy Ágnes

Démoszthenész Egyesület

A Démoszthenész Egyesület főként dadogó, pösze és hadaró gyermekekkel és felnőttekkel foglalkozik, egyéni és csoportos keretekben. Ezenkívül logopédusoknak szerveznek továbbképzést. Az afáziás foglalkozások átmenetileg nem érhetőek el, viszont az egyesület által működtetett  logopédus-kereső szolgáltatás nagy segítséget jelenthet a szakember megtalálásában.

További információkat talál a kommunikációs problémák megoldásra az Eszközös kommunikáció menüpont alatt.

Találja meg az Önhöz legközelebb eső szakembert!

NévFinanszírozásMegyeTelepülésÉrtékelés
Szücsné Göblyös ErikaFizetősBudapest (főváros)Budapest-
Kolozsvári CsabaNem fizetősHevesEger-
Palástiné Szabó MártaNem fizetősBács-KiskunKalocsa-
Kiss SebestyénNem fizetősCsongrádSzeged-
Szabó JuditNem fizetősZalaZalaegerszeg-

Nem találta meg amit keresett?
Itt tegye fel kérdését, vagy ossza meg tudását!

Mesélje el történetét!

Segítsünk egymásnak! Ossza meg velünk
személyes történeteit, tapasztalatait! Ha honlapunkon
talált hasznos információt, kérjük, számoljon be erről is!

Önkénteseket keresünk!

A honlap továbbfejlesztéséhez lelkes önkénteseket keresünk. Legyen Ön szakember, érintett vagy hozzátartozó, ha elég erőt érez magában ahhoz, hogy aktív részese legyen munkánknak, akkor kattintson ide!

hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!