Gyakorlati tanácsok

Az ÉLETREVALÓK honlap nem a gyógyszerek kiválasztásával és adagolásukkal foglalkozik, hanem a betegek önállóságának, életminőségének, önbizalmának erősítésével, javításával. Ehhez sokszor új szokások, napirend, életritmus kialakítása vezet el. Ezekhez gyűjtöttünk össze néhány tanácsot, melyeket megfontolásra kínálunk.

A szklerózis multiplex  a központi idegrendszert érintő gyulladásos megbetegedés. Ezerarcú betegségnek is nevezik, hiszen a tünetek nagyon sokfélék lehetnek. Többek között érintheti a látást, a mozgást, az egyensúlyt és az emlékezetet is. Olyan betegség, mely az idő előrehaladtával egyre súlyosbodik, egyre több tünet jelenik meg, s azok egyre kellemetlenebbek lesznek (progrediál). A gyógyszerek segítségével a fellángolások (shub, akut szakasz, relapszus) gyakoriságát és súlyosságát próbálják befolyásolni, hogy a tünetmentes (remisszió, krónikus) szakasz minél hosszabb lehessen és a felépülés minél teljesebb.

A gyógyszerek szedése mellett azonban van néhány praktika, mellyel a folyamatos romlás lelassítható, a mozgásképesség, önállóság tovább fenntartható. Ráadásul nem is olyan nehéz betartani néhányat ezek közül.

1. Mozgás, sportolás:

A rendszeres, nem túlságosan megterhelő fizikai aktivitásnak sok pozitív hatása van:

  • megtarthatjuk izmaink mozgásterjedelmét;
  • megőrizhetjük teljesítőképességünket ;
  • pozitívan hat kedélyállapotunkra – elkerülhetjük a depressziót;

Figyelnünk kell arra, hogy

    • a mozgás ne legyen nagyon megterhelő, inkább iktassunk be pihenőidőt  az edzésbe;
    • gondoskodjunk a folyadék és ásványi anyagok pótlásáról;
    •  ne sportoljunk tűző napon.

Javasolt sportok: úszás, gyaloglás, nordic walking.

2. Friss levegő:

Nem jó dolog bezárkózni a négy fal közé. Bárhogyan is, de menjünk ki a szabadba, szívjunk friss levegőt. A nap biztosítja a D3 vitamint, energiát ad, jókedvre derít, a friss levegő pedig kitisztítja a felső légutakat. Ha tehetjük sétáljunk, mozogjunk a szabad levegőn.

Ha semmiképpen nem tudjuk megoldani, hogy kijussunk, akkor is naponta többször engedjük be a friss levegőt és a napfényt  a lakásba. Megfelelő hőmérséklet esetén ültessük a beteget közvetlenül az ablakhoz.

3. Pihenés:

Fontos a pihentető éjszakai alvás. Lehetőleg teljes sötétséget és csendet biztosítsunk a hálószobában. Kapcsoljunk ki mindent, ami megzavarhatja álmunk. A mobil telefon, TV, rádió.

Ebéd után pihenjünk vagy aludjunk lehetőség szerint. Ha erre nincs lehetőség, egy 10 perces relaxáció is sokat segíthet.

4. Étkezés:

Először is az egészséges táplálkozásra kell odafigyelni, illetve arra, hogy az étellel bevitt energia megfeleljen a  megváltozott fizikai aktivitásnak. A túlsúly tovább erősítheti a fáradékonyságot, a mozgásszegény életmódot.

Egyes kutatások szerint az étkezés jelentős hatással lehet a szklerózis multiplex lefolyására. Az eredmények azonban nem rendelkeznek bizonyító erővel. Részletesebben a kutatásokról  https://esem.hu/ehezes-sclerosis-multiplexben/

A paleo diéta Magyarországon Szendi Gábor nevéhez fűződik. Az amerikai Terry Wahls kutatásokat is végez, hogy igazolja a diéta szklerózis multiplexre gyakorolt hatását. Dr. Terry Wahlst magát is szklerózis multiplexszel diagnosztizálták, ráadásul egy gyorsan rosszabbodó fajtájával. Orvosként tanulmányozni kezdte az addig megjelent kutatásokat e témában és megalkotta saját diéta rendszerét. Nála ez a diéta azzal az eredménnyel járt, hogy nincs szüksége már az elektromos kerekesszékre, segédeszköz nélkül sportol, aktív életet él.

A következő youtube videó az ő TED előadása angol nyelven.

A diéta korlátozza a gabonafélék, a burgonya, a kukorica fogyasztását, tiltja a cukrot, csökkenti a tej és tejtermékek,  valamint a hüvelyesek és a rizs fogyasztását.

Ajánlja ehelyett a (lehetőleg bió) zöldségek és a gyümölcsök fogyasztását.  Napi három tányérnyit javasol ezekből.  A Wahls diéta mennyiségeit (arányaiban miből mennyit tartalmazzon a napi élelem) jól szemlélteti az itt látható piramis.

A Wahls és a többi diéta összehasonlítása.

A ketogén diéta alapja a következő: A szénhidrát bevitelét erőteljesen korlátozza. Ezért a szervezet a zsírraktárokhoz nyúl,  hogy pótolja a kieső energiát.

A bevitt kalória maximum 10 %-a lehet szénhidrát, háromnegyede  zsírokból állhat össze és a maradékot teheti ki a fehérje. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy kerülni kell a fehér lisztet, cukrot, tésztákat, pékárukat, rizst, az alkoholt és sajnos a gyümölcsöket is.

Szinte korlátozás nélkül lehet fogyasztani viszont húsokat, ugyanis ezeknek a szénhidrát tartalma alacsony. Ugyancsak szabad a tejtermékek fogyasztása: vaj, sajt, túró…

Részletesebben lásd élelmiszerek szénhidrát tartalma http://drtomosvary.hu/szenhidrat-tablazat/132/hun/57

Számításba kerülhet még a mediterrán diéta. Ez a magyar étrendtől ugyan eltér, de a ketogén diétához képest kevésbé idegen.

Hasonló a három diétában, hogy a cukor és a fehér liszt tiltó listán van.

A mediterrán diéta korlátozza a húsfogyasztást is: a feldolgozott húsokat száműzi az étrendből. bazsalikom, diéta, ebédA vörös hús fogyasztását is korlátozza (heti 1 alkalom). Valamint az összes tartósítószert és a hidrogénezett növényi zsírt tartalmazó készítményt kiiktatja az étrendből!

Szabad a vásár azonban (a ketogén diétával szemben) a zöldség és gyümölcs fronton. Naponta többször ajánlja ezek fogyasztását. Ugyanígy javasolja  a teljes kiőrlésű lisztből készült termékeket, gabonaféléket, hüvelyeseket, magvakat, olajbogyót. Az ételek készítéséhez olivaolajat használ. Hetente többször javasol halfogyasztást, igény szerint tejtermékeket,  tojást és a csirke- vagy pulykahúst.

5. A dohányzás abbahagyása

Itt nem egyszerűen arról van szó, mint általában, hogy a dohányzás káros az egészségre: növeli a tüdőbetegségek, a rák kialakulásának lehetőségét, stb. De  ezen felül felerősíti az SM tüneteit: az állapotromlás gyorsulhat, hatással lehet a betegség végső állapotára és a gyógyszerek hatékonyságát is befolyásolhatja.

Részletesebben a kutatásokról ITT olvashat.

6. A sugárzó hőtől, a nagy melegtől való tartózkodás

Azt ajánlják, hogy nyáron, a kánikulában Képtalálat a következőre: „hűvös”SM betegek lehetőség szerint ne tartózkodjanak a a szabadban. Kerüljék a napozást!

Ha  a forróságban mégis el kell hagyni otthonunkat, munkahelyünket,  akkor a lehető legrövidebb ideig tartson a kint tartózkodás. Felfrissülést szerezhet a nagy melegben egy klimatizált üzletben eltöltött nézelődés. Ha tudjuk, hogy nincs a közelben olyan hely, ahol hűsölhetnénk, akkor egy nyakunkba tett vizes kendő vagy egy vizes sapka is megóvhat a túlzott felmelegedéstől.

Az olyan eszközökkel, mint hajszárító vagy hősugárzó, amelyek koncentráltan bocsátják ki a meleget, ugyancsak óvatosan kell bánni.

7. A stressz kerülése

Ahogy mindenkire, úgy az SM betegekre sincs jó hatással a stressz. Kutatások szerint a stressz gyakoribbá teszi a fellángolásokat, shubokat. Ajánlatos elkerülni a stresszes helyzeteket, illetve elsajátítani stresszoldó technikákat.  Részletek a kutatásokról az esem blogon.

8. A lazítás

A lelki feszültség, a stressz  vagy az izmok feszességének feloldása fontos.  Találjuk meg magunknak a legjobb lazítási formákat. Megtanulható a relaxáció, melynek több fajtája is létezik. Ezek egyaránt segítenek az izomzat ellazításában és a stresszoldásban. A masszázs főként izmaink lazításában játszik szerepet, de hatással lehet a lelki állapotunkra is. Segíthet egy jó masszőr, családtag, de kapható már jó minőségű masszírozó ülésbetét, fotel is.

Szintén jó hatással lehet egy gyógyfürdő. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor a saját kádunkban vehetünk egy lazító fürdőt kellemes zene, lazító hatású fürdőgolyó, fürdőhab segítségével.

9. A félelmek kibeszélése

Fontos, hogy mindenről, ami félelmet, szorongást kelt bennünk a betegségünkkel kapcsolatban, beszélni tudjunk valakivel. Nem jó, ha magunkban tartogatjuk, egyedül keressük a válaszokat. Legyen az családtag, barát vagy orvos, tegyük fel a kérdéseinket vagy egyszerűen mondjuk ki, hogy ettől meg ettől félünk. Segítséget jelenthet, ha adott esetben névtelenül, valamilyen fórumon adunk hangot aggályainknak. A stressz, melyet a betegség és következményeitől való félelem okoz, a kibeszéléssel csökkenthető.

10. A gyermekvállalás

Egyike a félelmeinknek a gyermekvállalás lehet. Vállalhatok-e gyereket? Milyen hatással van a terhesség a betegségre és milyen hatással van a betegség a fejlődő babára?

Az SM betegek vállalhatnak gyermeket, akár a leendő apát, akár az anyát diagnosztizálták szklerózissal. A terhesség alatt általában csökkenek a tünetek és ritkulnak a fellángolási szakaszok, ugyanis a terhességi hormonok kedvezően hatnak a betegségre.

Mindenképpen még a gyermekvállalás előtt meg kell beszélni a kezelőorvossal a gyermekvállalást, hogy a felkészülés 2-3 hónapjában a gyógyszerelést (amennyiben van) át lehessen állítani.

Az SM nem befolyásolja az egészséges újszülött világra jöttét.

Részletesebben erről a témáról. Dr. Rózsa Csilla neurológus füzetei itt elérhetőek a következő témákban: Babát szeretnék, Várandós vagyok, Anya vagyok.

Továbbá ajánljuk a Multiplex Magazin 2020/2 számát, amelyben a Babavárás szorongások nélkül című írás foglalkozik a családtervezéssel. Ízelítő és ingyenes letöltési lehetőség ITT.

11. Segítség, ha már nem megy egyedül

Otthoni szakápolás jár  (házhoz megy ki a szakképzett segítő) annak a betegnek, akinek egészségi állapota kórházi ápolást igényelne, de csak orvosi végzettséget nem igénylő ellátásra van szüksége. A beteg háziorvosa rendelheti el, meghatározva mit kell ellátnia a szakápolónak és azt milyen gyakorisággal.

Részletesebben lásd: https://eletrevalok.info/segitseg-az-apolasban/

Vissza a lap tetejére

Nem találta meg amit keresett?
Itt tegye fel kérdését, vagy ossza meg tudását!

Mesélje el történetét!

Segítsünk egymásnak! Ossza meg velünk
személyes történeteit, tapasztalatait! Ha honlapunkon
talált hasznos információt, kérjük, számoljon be erről is!

Önkénteseket keresünk!

A honlap továbbfejlesztéséhez lelkes önkénteseket keresünk. Legyen Ön szakember, érintett vagy hozzátartozó, ha elég erőt érez magában ahhoz, hogy aktív részese legyen munkánknak, akkor kattintson ide!

hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!