Öltözködés

Féloldali bénulás (sztrók) esetén gondot okozhat minden olyan tevékenység, amelyhez mindkét kezünket használnunk kell. Ilyen például a gombolkozás vagy a cipőkötés. Ezen az oldalon azokat az eszközöket mutatjuk be, melyek segítségével megőrizhetjük önállóságunkat ilyen esetekben is.

Az itt bemutatásra kerülő eszközök és praktikák segítségével önállóan is meg tudunk oldani nehéznek tűnő helyzeteket.

Mindig az érintett oldalon kezdjünk neki az öltözködésnek. A jól működő kezünkkel bújtassuk be másik kezünket a ruha ujjába, majd húzzuk át a fejünkön a pólót, pulcsit vagy vezessük át a kardigán, kabát háti részét a hátunk mögött az ép oldalra és bújjunk bele a ruhába. Már csak az igazgatás maradt hátra, amit szintén a jól használható kezünkkel tudunk elvégezni.

Vetkőzésnél a sorrend fordított: először az ép kezet húzzuk ki  a ruha ujjából, majd az érintett kezet. A vetkőzés sokszor jobban megy, ha a fejen át húzzuk le a felsőtesten viselt ruhadarabot. Hátul a nyak résznél a jó kézzel megragadjuk az inget, pólót, pulóvert vagy a kabátot és előrehúzva azt, bújtassuk ki a fejünket. Innen már tetszőleges sorrendben gyerekjáték kihúzni a karokat.

Meghosszabbított kéz:

Ha leesik egy ruhadarab, vagy távolra kerül az újság az ágyban… De jó lenne, ha egy kicsit hosszabb volna a kezünk! Akinek nehézséget jelent előrehajolni, annak segíthet a karhosszabbító: egy rúd, amelyen fogásra alkalmas szerkezet van.

A nadrágba való bebújást is segítheti, ha a nadrág derekát csipjük meg a fogó résszel és lábunkat úgy dugjuk be a  a nadrágszárba és húzzuk fel egy kicsit, majd a másik lábbal ugyanígy járjunk el. Ha mindkét láb a helyén van, akkor húzhatjuk fel tovább, hogy a kezünkkel is elérjük.

Ebből az eszközből rengeteg fajta kapható, a különbségek a következők lehetnek:

 • Hosszúság  – 61-90 cm;
 • Összehajthatóság;
 • Súly;
 • Anyag – nehezebb felemelendő tárgy- erősebb anyag;
 • Marok rész működése;
 • A fogó rész lehet: kampós, mágneses, tapadókorongos;
 • Ár.

Ára: kb. 4.360 Ft (a linken elérhető)

https://gyogyaszati.hu/termekek/rehabilitacios-es-gyogytorna-termekek/10/eletviteli-eszkozok-oltozkodes-hazimunka/267/page=2/karhosszabbito-seged-90-cm/5517

Öltözködés segéd:

Ez a segédeszköz nagyon hasonló a meghosszabbított kézhez, csak annak a fogó része helyett egy S és egy C alakú kampó található, a másik végén pedig cipőkanál.

Ezzel az eszközzel fel tudjuk segíteni a kabátot az érintett oldalra, vagy a nadrág övtartójába akasztva a kampót, fel tudjuk húzni a nadrágot. A cipőhúzásnál is segítségünkre van, mint cipőkanál.

Ára: 2.400 Ft

https://gyogyaszati.hu/termekek/rehabilitacios-es-gyogytorna-termekek/10/eletviteli-eszkozok-oltozkodes-hazimunka/267/page=1/oltozkodes-tobbfunkcios-seged-61-cm/3139

Gombolkozás:

Mivel ehhez a tevékenységhez is szükség van mindkét kezünkre, a sztrók után ez nehezen kivitelezhetővé válhat. Megoldás a problémára, ha nem veszünk fel gombos ruhadarabokat, de egy kis  leleményességgel megoldható a gombolkozás egy kézzel is, legyen az a gomb ingen vagy nadrágon.

 

 

Házilag is elkészíthető: Készítsünk egy hurkot drótból, akkorát, hogy a gomb átférjen rajta oldalt. Csináljunk hozzá nyelet úgy, hogy ne csússzon ki belőle a hurok. Ha a hurok végét átdugjuk a gomblyukon, beleakasztjuk a gombot, aztán már csak át kell húznunk a lukon.

Meg is vásárolhatjuk, ára:  kb. 750 Ft

https://gyogyaszati.hu/search/page=1/?t_kereso=gomb/gombolas-segito-medigor/6711

Cipzár:

A cipzárat ugyan egy kézzel meg lehet fogni, de ahhoz, hogy fel is tudjuk húzni, a cipzár végét meg kell tartani. Így már két olyan erős kézre van szükség, amelyik meg tud szorítani viszonylag kicsi felületet. Ha az itt látható eszközt használjuk, akkor könnyebbé válhat ez a mozdulatsor is.

A cipzár felhúzó eszközt a jól működő kézzel a cipzár végébe kell akasztani. Az eszköz nagyobb felületét már az érintett kézzel is meg tudjuk fogni, és marad egy kezünk alul vagy felül fixálni a ruhadarabot.

A következő videó egy olyan eszköz használatát mutatja be, mellyel cipzárat felhúzni és gombolkozni is lehet.

Magyarországon többféle kivitelben is kapható. Az egyik legegyszerűbb itt látható:

A cipzár felhúzó kapható gombolkozást segítő hurokkal kombinálva is.

Ára: kb. 1.500 Ft

https://gyogyaszati.hu/search/page=1/?t_kereso=cipz%C3%A1r/cipzar-es-gombolas-seged/5433

Nyakkendő:

Ha nem megy a nyakkendőkötés, akkor  használhatunk gumis nyakkendőt. Hagyományos nyakkendő viselése is megoldható, ha az egyszer megkötött nyakkendőnket kikötés nélkül le- és felvesszük.

Zoknihúzás:

A sztrók után gondot okozhat minden olyan tevékenység, amelyhez mindkét kezünkre szükség van. Ilyen például a zoknihúzás. Főleg, ha valaki a sztrók után nem tud előrehajolni.

Nagyon nagy a választék zoknihúzókból. De mire figyeljünk a kiválasztásnál?

 •  használható legyen egy kézzel:
  • könnyedén fel lehessen rá  húzni a zoknit;
 • az eszköz felhúzó részének anyaga: merev (műanyag vagy drót) vagy puha (zsinór vagy gumi) A merev anyagból készült előnye, hogy nem kell annyira előrehajolni, könnyebb a lábfej beillesztés, hátránya, hogy nagyobb mérete miatt a tárolása nehézkesebb;
 • Legyen rajta lecsúszásgátlás (pl.: vájat) – amely biztosítja, hogy a zokni végig a helyén maradjon;
 • Legyen könnyű a zokniba belebújtatni a lábat. Ehhez legyen elég széles a nyílás és álljon megfelelő szögben az eszköz a lábhoz képest;
 •  ár.

A kiválasztás nem egyszerű, lehetőség szerint próbáljuk ki magunk az eszközt!

Ára: 1.700 Ft

https://www.bukkosmed.hu/zokni-es-harisnya-felhuzo-1653?keyword=Fel

A teleszkópos zoknifelhúzó előnye, hogy a felhúzó szárak tetszőleges méretre állíthatók. Hátránya, hogy két külön szára van, így felhúzáskor két kezet igényel vagy a leghosszabb méretre beállítva a szárakat a comb fölött összefogjuk és így egy kézzel húzzuk fel a zoknit.

Ára: 5.820 Ft

https://www.bukkosmed.hu/teleszkopos-zokni-es-harisnya-felhuzo

 

Ez a segédeszköz a kompressziós harisnya felvételét könnyíti meg, de esetleg hosszú szárú, gumírozott zokni felvételében is segítség lehet. Előnye, hogy egy kézzel húzható.

Ára: 8.650 Ft

https://www.bukkosmed.hu/harisnya-felhuzo-seged-kompresszios-harisnyahoz-sd25100-2377

Lehet találni olyan eszközt is, melyet reklámja szerint húzni sem kell, magától belegördül a láb.  A sock slider angol nyelvű videója jól szemlélteti a használatát. Magyarországon a Shoppolo.hu-n található meg.

https://shoppolo.hu/termek/zoknihuzo/

Ára akciótól függően 2.000 és 18.000 Ft között változik.

Külföldön olyan zoknihúzó változat is beszerezhető, mely a lábfej felső részére illeszkedik (lásd a képet), így könnyebb  a lábat bedugni, elég széles a nyílás, bár meglehet, csak harisnya tágul ki ennyire és zoknit nehezen lehet ráhúzni…

Cipőhúzás:

A cipőt felhúzni  nem lehetetlen egy kézzel, ha jól hajlik a derekunk és a cipő nem túl szoros. Ha nehéz a sarokrészbe becsúsztatni a lábunkat, a meghosszabbított kéz (lásd fent) vagy egy hosszú nyelű cipőkanál jó szolgálatot tehet.

https://gyogyaszati.hu/termekek/rehabilitacios-es-gyogytorna-termekek/10/eletviteli-eszkozok-oltozkodes-hazimunka/267/page=1/cipokanal-fem-85-cm/7379

Ára: 2.900 Ft

Cipőkötés

Cipőt kötni nagyon nehéz egy kézzel. Azt, hogy lehetséges, megmutatjuk egy videóval lejjebb. Azonban a tépőzáras cipő mellett van más megoldás is. Ha gumis cipőfűzőt használunk, azt egyszer kell szorosan megkötni, és többet nincs vele gondunk. Elasztikus életviteli cipőfűzőként lehet rákeresni.

https://gyogyaszati.hu/search/page=1/?t_kereso=cip%C5%91f%C5%B1z/elasztikus-eletviteli-cipofuzo/3564

Ára: kb. 2.000 Ft

Az alábbi angol nyelvű  videó bemutatja a hagyományos és a modern gumis cipőfűző használatát.

 

A modern és a hagyományos cipőfűző is megtalálható mindenféle színben a következő helyen:

Gumis cipőfűző

Ára: kb. 1.100 Ft

Az öltözködést segítő eszközök mellett tekintse meg további két aloldalunkat, mely az önálló életvitelt segítő eszközökről szól: a konyhai és fürdőszobai tevékenységekről.

Szilikonos cipőfűző (pánt)

Ez a rugalmas anyagból (szilikon) készült pánt páronként kapcsolja össze a cipőfűző lyukakat. Különböző szélességű pántok szolgálják a különböző távolságra eső lyukak összekötését. Általában 2×6 db van egy csomagban és rendkívül széles a színválaszték is. Internetes vásárlással található meg.

Ára 1500 Ft körül van.

Egykezes cipőkötés

Nagyon nehéz, de nem lehetetlen! A következő Youtube videón megnézhető, hogyan lehet egy kézzel is bekötni a cipőt. A bemutatkozás után 1:10-nél kezdődik a procedúra. Gratulálunk mindenkinek, aki megtanulja!

Vissza a lap tetejére

Nem találta meg amit keresett?
Itt tegye fel kérdését, vagy ossza meg tudását!

Mesélje el történetét!

Segítsünk egymásnak! Ossza meg velünk
személyes történeteit, tapasztalatait! Ha honlapunkon
talált hasznos információt, kérjük, számoljon be erről is!

Önkénteseket keresünk!

A honlap továbbfejlesztéséhez lelkes önkénteseket keresünk. Legyen Ön szakember, érintett vagy hozzátartozó, ha elég erőt érez magában ahhoz, hogy aktív részese legyen munkánknak, akkor kattintson ide!

hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!