Táplálási nehézségek

Alfonzo Cereso képe a Pixabayen

Ebben a részben segítséget kívánunk nyújtani azoknak a családoknak, ahol a szoptatás/üvegből táplálás nem megy minden gond nélkül. Speciális táplálási módokat és eszközöket mutatunk be videókkal színessé téve. Fejlesztő feladatokat és módszereket ajánlunk és további hasznos oldalakat gyűjtöttünk össze.

A terhesség alatt minden anya arra gondol, hogy egy egészséges babája születik, akit minden nehézség nélkül választása szerint szoptatni vagy cumisüvegből fog táplálni.

Sajnos ez nem mindig van így. Már az elegendő anyatej sem mindenki számára adottság, ha a szoptatást választotta. De ha a baba nem teljesen egészségesen jön a világra, akkor a táplálása bizony nagyon sok családnak okoz komoly problémát. A koraszülöttség is jelenthet olyan fáradékonyságot, aluszékonyságot, ami megnehezíti az elégséges tápanyagmennyiség bevitelét, magyarán nehezen lehet annyi anyatejhez vagy tápszerhez juttatni, ami az egyenletes fejlődéshez szükséges.

Ha azonban a probléma még összetettebb, például az újszülött idegrendszeri problémával jön világra, akkor az ő etetése még a koraszülöttosztály dolgozóinak és szoptatási tanácsadóknak is kihívást jelenthet. Mind a csökkent izomtónus (petyhüdt izomzat, hipotónia), mind az emelkedett izomtónus (feszes, rigid, spasztikus) megnehezíti a szopást, hiszen az arc, ajkak, nyelv, állkapocs izmai is érintettek lehetnek.

Témaköreink

Reflexek, A táplálás alapvető feltételei, Masszázs

Szoptatás, A helyes mellre tétel jellemzői, Tanácsok a szoptatáshoz

Cumisüvegből való táplálás, Tanácsok a cumisüvegből való tápláláshoz

Szondatáplálás; A szondatáplálás előnyei; Mikor gondoljunk a szondatáplálásra?

A helyes állkapocs, ajak, orca és nyelvmozgás fontossága

Kapcsolódó magyar és külföldi honlapok; Tanácsadó szervezetek

A táplálás alapjai

Reflexek,

melyek jelenléte nélkül az újszülöttek táplálása nehézséget okozhat:

 • Kereső reflex – amennyiben valamivel megérintjük az újszülött arcát, a fejét arra fordítja, felkészül a szopásra, azaz kinyitja a száját, nyelvét egy kissé előre és lefelé mozdítja. (egészséges magzatnál 32.hét körül alakul ki)
 • Szopóreflex – ha valami a szájpadlását érinti a babának, beindul a szopó mozgás
 • Nyelési reflex – ha a szája tele van tejjel, akkor automatikusan beindul a nyelés (egészséges magzatnál 28. héttől kezd kialakulni)
 • szívás, nyelés, levegővétel koordinációja (egészséges magzatnál 35. héttől)

Kb. 36.héttől várhatjuk azt, hogy egészséges magzatnál a táplálás teljes egészében szoptatással biztosítható. Ennél fiatalabb újszülöttek nagy valószínűséggel nem képesek huzamosabb ideig szopni, azaz nem jutnak megfelelő mennyiségű táplálékhoz kiegészítés nélkül. Azonban ebben a korban képesek a babák itatással, pohárból megfelelő kiegészítéshez jutni.

A táplálás általános feltételei:

 • megfelelő izomtónus (akár a renyhe (hipotón), akár a feszes (spasztikus) izomtónus is befolyásolhatja a szopási teljesítményt)
 • megfelelő izomerő (idő előtt született vagy szívrendellenességgel született újszülötteknél okozhat problémát, hogy nincs elég erejük megfelelő mennyiségű tápanyagot kiszívni akár a mellből, akár a cumisüvegből)
 • arc, ajkak, nyelv, állkapocs izmainak megfelelő működése – egymáshoz való illeszkedés, koordináltság
 • a szívás, nyelés, légvétel megfelelő ritmusa
 • orrlégzés – ha valamilyen akadály van az orrüregben, akkor a csecsemő nem tud szopni, hiszen nem jut levegőhöz szájon keresztül a mellre tapadva. Az akadályt okozhatja egy egyszerű nátha is.
 • az ajkak, szájpad, nyelv, garat szerkezeti épsége – gondot okozhat a vákuum képzésnél például az ajakhasadék (nyúlszáj), szájpadhasadék (farkastorok). A nyelv mozgását gátolhatja a lenőtt nyelv (a nyelvfék túl rövid)

Elsőként nézzük meg, hogyan is juthatnak a csecsemők a szükséges tápanyaghoz?

Szoptatás

A csecsemő ajkai kissé kifordulva rátapad az anyamell bimbóudvarára és ott vákuumot képez. A baba nyelve egy kis árkot képez, ami a mellbimbó helyzetét meghatározza középen. Oldalról a száj lágy részei (orca) veszi körbe, felülről a kemény szájpad veszi körbe, így a mellbimbó tökéletesen beleilleszkedik a baba szájába. A szívó hatásra a mellbimbó megnyúlik és egészen hátra, a lágy szájpadig terjeszkedik. A nyelv hullámzó mozgása, a szívó hatás segíti az anyatej „kifejésébe”, de természetesen segít az anya tejleadó reflexe is. Az anyatej a mellbimbóból a lágyszájpad és a garat környékére lövell, amitől beindul a reflexes nyelés és az automatikus szájnyitás. Ehhez az érintett részek szerkezeti épsége és azok (izomzat tekintetében) megfelelő működése szükséges.

A szoptatás érdekében sok mindent meg lehet tenni, még ha a kezdet nem is sikerül zökkenőmentesre. A La Leche Liga (szoptatást támogató egyesület) szóróanyaga nagyon sok általános információt tartalmaz a szoptatással kapcsolatban  illetve az Egyesület honlapján sok videó található a szoptatással kapcsolatban.

A helyes mellre tétel  (jó kapcsolódás) jellemzői:

 • a bimbóudvar nagy része is a baba szájába kerül a mellbimbón kívül. Így a nagyobb dudorok  a mellbimbón (Montgomery-mirigyek) is bekerülnek. (felül több látszik az udvarból, mint alul);
 • az ajkak kifelé fordulnak;
 • a bimbóudvar megnyúlik, amikor a baba szopik,  a bimbó csak kb. az 1/3-át teszi ki ennek;
 • a baba nyelve egy kicsit túllóg az alsó fogínyen, és  a bimbóudvart alulról teljesen körbeöleli;
 • a baba szája nagyra nyílik, az álla hozzáér/nagyon közel van a mellhez.

A reflexes szopás során a baba nyelve hullámzó mozgást végez. A nyelv elülső részétől hátrafelé hullámozva felnyomja a  mell szájban lévő részét a kemény szájpadhoz. Ahogy a mozgás halad hátrafelé, kinyomja a tejet a baba szájába a tejcsatornákon keresztül. Tulajdonképpen a baba a szívó hatást csak arra használja, hogy megnyújtsa a mellet (mellszöveteket) és azt a szájában fixen meg tudja tartani. A tejleadó reflex és a nyelv masszírozó mozdulata juttatja a babát a táplálékhoz. Később, amikor a szopás reflexből átalakul aktív mozgássá, akkor a mozgás is megváltozik, inkább a nyelv előre-hátra mozgása jellemzi.

Tanácsok a szoptatáshoz

Ha a felmerülő probléma ellenére szeretné a szoptatást folytatni/elkezdeni (kórházból kikerülve a cumisüveget elhagyni), akkor a következő tanácsok támogathatják döntésében:

 • A játszócumi megzavarhatja a mellből való táplálást, ugyanakkor előfordulhat, hogy csak így nyugszik meg kisbabánk. A baba és a mama nyugalma felülírhatja ezt az lehetőséget!
 • Minél többször tegye mellre, mindkét mellét ajánlja fel mindig a babának!
 • Az anyamell nem könnyen variálható olyan módon, ahogy a cumisüveg és a hozzávaló cumi. Mégis előfordulhat, hogy tudunk rajta annyit változtatni, hogy a csecsemő könnyebben tudjon rátapadni. Például, ha a mell nagyon nagy és kemény a sok tejtől, akkor fejjünk ki belőle, azzal puhítsuk. Méretén és alakján azzal tudunk egy kicsit változtatni, hogy ha  összenyomjuk egy kicsit, amíg a baba rá nem tapad rendesen. Ha kicsi mellről van szó, akkor is okozhat gondot a keménység. Kezünkkel itt is segíthetünk a méret és  alak kérdésben egy kicsit.
 • A mellbimbó is ugyanúgy adottság kérdése, mint e mellméret. A beforduló vagy kicsinek tűnő mellbimbó egy mellszívóval kifordítható vagy növelhető. Illesszük a mellre a készüléket és addig használjuk, amíg a bimbó kifordul/megnyúlik. Akkor gyorsan kínáljunk kisbabánknak. A különböző anyagból készült bimbóvédő  is segíthet. Néhány fajta vákuumot képez, s helyesen feltéve meghúzza a bimbót.
 • A mellre való helyes rácsatlakozást segítheti a pozicionálás is. Próbálja meg a szoptatást úgy, hogy a baba más-más helyzetben van: hagyományos testhelyzet – a baba teste az anya előtt van; oldalsó pozíció – a baba teste az anyuka karja alatt van; függőleges testhelyzet – a baba gyakorlatilag elölről és nem oldalról éri el a mellet. Fekve is szoptathatunk különböző variációkban, de ilyenkor még inkább figyelni kell arra, hogy a fül a szájhoz képest magasabban legyen, így megakadályozható, hogy a folyadék a fülkürtbe jusson és ott gyulladást okozzon.  Fontos, hogy bármely helyzet is választ, az anyukának és a babának is kényelmes legyen a szoptatás teljes idejére. Ebben segíthetnek az egyszerű párnák, de a különböző szoptatós párnák is.
 • Ha lehetséges, ne adjon cumisüvegből pótlást, inkább a következő módszereket próbálja ki:
  • speciális vagy kifelé forduló szélű pohárból  való itatás;

  • A speciális poharak közül a Nifty cup végén van egy kis gyűjtőedény, tartály. Magyarországon a svéd itatópohár kapható, melynél ez a tartály hiányzik. Ha sikerül a Nifty cup-ot szereznünk, akkor ahogy azt a következő videó is mutatja, folyamatosan meg kell tölteni a kis tartályt, ahogy az ürül.

A videó angol nyelvű, de jól látható, hogy itatható az egészen parányi újszülött biztonsággal, ha meg van a kellő gyakorlat és türelem.

Figyelem! Akkor lehet megpróbálkozni a pohárból itatással, ha a baba képes lenyelni a tejet anélkül, hogy köhögni, öklendezni kezdene vagy elkékülne. A baba legyen szinte függőleges helyzetben. Úgy kell tartani a poharat, hogy az a baba alsó ajkán támaszkodjon finoman és a tej a peremnél legyen állandóan. Addig etessük, amíg nem látjuk rajta, hogy elég volt már. A videón  úgy jelzi a baba, hogy befejezte az evést, hogy felemeli a kezét és lecsukódnak a szemei.

Nem szabad túlságosan lenyomni az alsó ajkat vagy túlságosan mélyre helyezni a pohár szélét. Tilos önteni a folyadékot vagy alvó babát etetni!

 • kanalazás; Elsősorban az első néhány napban alkalmazható, amikor még nagyon kicsi mennyiség is elegendő a babának. Hagyjuk, hogy saját ütemében egyen a baba. Úgy döntsük meg a kanalat, hogy a táplálék a kanál szélénél legyen folyamatosan.

Ha már nagyobb mennyiségű pótlásról van szó, akkor az egyszerű kanalazás már túl lassú folyamat lenne. Ilyenkor segíthet a

 • Kanál végű cumisüveg;

A Medela termékei között megtalálható néhány speciális igényű csecsemők etetéséhez kifejlesztett találmány. A kanál végű üveg az egyik ilyen. A kanál végződés és az üveg között van egy kontroll rész, amellyel az etetést végző szabályozhatja a kanálban lévő táplálék mennyiségét. Összenyomva ezt a részt a kanálba folyik az anyatej/tápszer.

 • Ha sok pótlásra van szükség, akkor érdemes megpróbálni a Szoptanít használatát, hiszen annak használata stimulálja a tejtermelést. Megtekinthető a használatáról egy magyar nyelvű videó:

 • Házilagosan is meg lehet oldani a pótlást egy vékony csővel (etető/tápszonda). Koraszülötteknek 4-es méretű, anyatejes tápláláshoz később 5-ös méretű, mohó vagy tápszeres pótláshoz 6-os méretű szondacsőre lehet szüksége, de igény szerint lehet kisebb vagy nagyobb átmérőjű, rövidebb vagy hosszabb csövet alkalmazni.

A lefejt tejet/tápszert egy pohárba, cumisüvegbe tesszük, a szondacső egyik végét beletesszük a folyadékba és rögzítjük a tartó edényhez. A másik végét (levágva róla a műanyag alkatrészt) óvatosan bevezetjük a baba szájába, amikor már az anyamell a szájában van és azt kiürítette feltételezésünk szerint (a szája sarkánál). Ha nem tudjuk szopizás közben bevezetni a csövet, akkor egy rövid időre levesszük a mellről és úgy tesszük a mellbimbóhoz a csövet. hogy a vége ne lógjon túl a bimbón. A tartály elhelyezését kell megoldani. Ne legyen túl távol a babától és ne legyen túl magasan a baba fejéhez képest, hiszen az első eseten a tejnek nagyon hosszú utat kell megtennie, a magasra helyezett tartályból meg túl sok folyadék jöhet egyszerre.

 • Ujjetetésnél a csecsemő nem a cumisüvegből kapja a kisebb/nagyobb lyukon keresztül az anyatejet/tápszert, hanem a (fertőtlenített) ujjunk kiváltja a szopóreflexet és az ujjunkon bevezetett nagyon vékony csövecskén keresztül így ki tudja szívni a táplálékot a cumisüvegből. (A cumisüvegbe helyezzük az anyatejet/tápszert. A szondacső (5 French méretű etetőszonda) végét (szoptatási tanácsadó) betesszük a cumisüvegbe. A cumi végén akkora lyukat vágunk, hogy a szondacsövet ép át tudjuk rajta bújtatni, így kerül ki a cső a cumisüvegből. A csövet rögzíthetjük leokoplasttal az ujjunk párnás oldalára (mérettől függően akár a kisujj vagy mutatóujj is lehet) úgy, hogy semmiképpen ne lógjon túl a vége az ujjunkon. Ezt az ujjunkat folyamatosan egyenesen tartva, a párnás résszel felfelé kínáljuk a babának. Az ujjat nem szabad túl mélyre helyezni, kb a nyelv 1/3-ig, a kemény és a lágy szájpad határáig. Azoknak a babáknak is megfelelő lehet, akik túl éhesek ahhoz, hogy nyugodtan kezdjék el az evést. 1-2 perc után megpróbálhatjuk mellre tenni.

 • Amennyiben bármilyen izomtónus problémája van a kisbabának (akár feszes, akár renyhe), akkor az itt ajánlott masszázson kívül fordulhat a DSGM (Dévényi) módszer, a Craniosacralis terápia vagy a Pfaffenrot manuális terápia  alkalmazóihoz. A Mackórendelő kiadott egy füzetet, amely a baba szájának, arcának masszírozásának néhány lehetőségét mutatja be.
 • Amennyiben nehezen szopizik a baba, ellenőrizze a nyelvfék hosszúságát/rövidségét. Ha túl rövid a nyelvfék, akkor egy gyors beavatkozással felszabadítható a nyelv, ami megkönnyíti a nyelv szabad mozgását, így a szopást. A lenőtt/letapadt nyelv ellenőrzéséhez fényképet és pontos leírást itt találhatnak.

Masszázs:

Alaposan fertőtlenítsük a kezünket vagy használjunk kesztyűt! Minden etetés előtt végezzük, ha van rá lehetőségünk!

 • Az ujjunkat tegyük a kemény (tapogassuk először ki, de a szájpadlás 2/3-a szájtól kemény, utána következik a lágy szájpadlás középvonalára. Határozottan, de nem túl keményen húzzuk a szájpadon végig az ujjunkat az egyik oldali fogínyig, Helyezzük vissza középre az ujjunkat majd a másik oldalig húzzuk le. 5x menjünk végig mindkét oldalon, majd még egyszer ismételjük meg ezt a feladatblokkot.
 • A felső ajak mozgékonyságát tudjuk növelni azzal, ha ujjunkat a felső ajak egyik végéhez tesszük és onnan görgetjük a száj közepéig. Utána a másik oldalról ismételjük meg a feladatot. Mindkét irányból ismételjük meg 5x.
 • Úgy erősíthetjük a szívó hatását a babának, ha az ujjunk végét a szájába tesszük úgy, hogy szopni kezdje. A másik kezünkkel gyengéden megfogjuk a baba állkapcsát (hüvelyk és mutatóval fogjuk, többi ujj az áll alatt) és húzzuk előre, míg a baba folytatja a szopizást.

Cumisüvegből való táplálás

A cumisüvegből való tápláláskor a baba szívóereje sokkal erőteljesebb kell legyen, mintha az anyamellet szívná, hiszen itt nincs tejleadó reflex. Az erőteljes szívás során a száj lágy oldala (orca) is behúzódik a szájüregbe. A nyelv hullámzó mozgása helyett a baba a nyelvét a folyadék mennyiségének szabályozására használja. A nyelvét felfelé domborítja, ezzel a cumit felnyomja a kemény szájpadra, így csökkenti a folyadék áramlását.

 

 

Tanácsok a cumisüvegből való tápláláshoz

Sajnos kudarc nemcsak a szoptatás során érheti a szülőket a táplálással kapcsolatban. Sokszor a cumisüvegből való etetés sem egyszerű. A koraszülöttség, az éretlen/károsodott idegrendszer befolyásolja az éberséget, az izomerőt, izomtónust, koordinációt. Ez kedvezőtlenül hathat az üvegből való étkezésre is.

 • Masszázs: a szoptatásnál javasolt masszázs segíthet a cumisüvegből való szopási képességen. A DSGM/Dévényi-módszer vagy más arcra, nyakra, szájra ható lazító masszázs eredményes lehet.
 • Etetőcumi: befolyásolhatja a cumisüvegből való evés hatékonyságát, hogy milyen cumit használunk. Ma már számtalan variáció áll rendelkezésre. A számok törvénye szerint már biztos feltalálták azt az eszközt, amely jól passzol egy adott babához, ugyanakkor a nagy választék nehézsége, hogy melyik az, amivel próbálkozzanak a szülők  Sok türelemmel, kitartással megtalálhatjuk azt, amellyel a baba könnyebben jut megfelelő mennyiségű táplálékhoz. A választás mindig egyedi, alkalmazkodva a csecsemő szájához, képességeihez. Különbségek az egyes etetőcumiknál

  • a cumi alapjának szélessége: van széles és keskeny kiképzésű cumi. Ha a baba szája szélén sok tej folyik ki, akkor szélesebb alapú cumit kell kipróbálni
  • A cumi anyaga: a szilikon cumik kissé keményebbek, mint a többi cumi. Ha a csecsemő összenyomja a cumit a nyelvével és így túl sok levegőt nyel, akkor keményebb cumira van szükség. Ha viszont nehezen tud csak táplálékot kiszívni a cumisüvegből, akkor puhább cumivégződéssel kísérletezzünk tovább.
  • a cumi bimbó részének megformálása: lehet hosszú vagy rövid, egyenes vagy formázott (fogszabályozó) latex mellbimbók különleges elasztikussággal és lágysággal rendelkeznek, így a gyenge újszülöttek táplálására a legjobbak az élet első napjaitól kezdve. A természetes gumi cumi felhasználási ideje 4-5 hét. A szilikon tartozékok rugalmasabbak és tartósabbak. Ezeket a termékeket egészséges gyermekek számára szánják. A túl hosszú bimbó rész öklendezést válthat ki. Az újszülötteknél a nyelv érintése egy adott ponttól beljebb reflexesen öklendezést vált ki. Ez a távolság az idővel egyre hosszabb lesz, egyre mélyebben érinthető a nyelv az inger kiváltása nélkül.

A kör alakú cumi segíti a nyelv természetes ölelő mozdulatát, a laposabb végű cumival könnyebb a babának szabályoznia a beáramló folyadék mennyiségét.

 • levegőztető rendszerrel ellátott etetőcumi biztosítja, hogy ne jusson levegő a baba pocakjába, így elkerülve az ebből adódó hasfájást
 • nyílások kialakítása – vannak olyan cumik, amelyekből lefelé fordítva őket a gravitáció hatására magától jön a folyadék. A speciális (szelepes) lyukakból azonban csak akkor jön a folyadék, ha azt a baba megszívja. méretében és alakjában meg kell, hogy feleljen a baba szájának.
 • Lyukak száma és nagysága: az etetőcumikból kapható lassú, közepes és gyors folyású cumik. Figyeljük meg a babánkat, hogy melyik a megfelelő számukra.

Videó a cumisüveg használatáról: ez a videó egy olyan cumisüveget mutat be, amelyik leginkább alkalmazkodik az anyamellhez azzal, hogy a bimbórész megnyúlásra képes, hasonlóan a természetes szoptatási helyzethez.  (A bemutatott márka csak példa, található több típus is, amely ezekkel a tulajdonságokkal rendelkezik)

 • Cumisüveg: ez a rész már nem befolyásolja az etetést, ezért csak röviden említjük meg a különbségeket:
  • anyaga: műanyag (előnye, hogy nem törik könnyen, könnyű, olcsó, nagy a választék); üveg (magas hőfokon sterilizálható, nem műanyag).
  • szájszélesség: minél szélesebb, annál könnyebb megtölteni
  • méret (szélességében és magasságában) olyat válasszunk, ami könnyen lesz tárolható, hordozható, melegíthető, sterilizálható. Ha ezekhez a folyamatokhoz már megvan a felszerelés, akkor abba férjen bele.

  • kialakítása: egyenes vagy hajlított. A hajlított variációnál kényelmesen lehet etetni a picit az ajánlott félig vagy teljes ülő helyzetben, a levegő bejutását megakadályozza és kényelmesebben lehet tartani.

 • Speciális igényű babáknak kifejlesztett Medela termék a Special Needs Feeder with Bottle Habermann. A feltaláló a következő videón bemutatja a speciális igényeket kielégítő Habermann cumi működését.

 

Bármilyen módját is választjuk a táplálásnak, a legfontosabb az, hogy elegendő mennyiségű és minőségű tápanyaghoz jusson a baba!

Szondatáplálás

Amennyiben a megfeszített próbálkozások ellenére sem sikerül a megfelelő mennyiségű tápanyagot bejuttatni, szóba kerülhet a szondán keresztül történő táplálás. Sokaknak ez az etetési mód a szülői kompetencia elvesztését jelenti, pedig nem kellene így érezni. Az étkezés meghittségére, szoros testi kapcsolatra ebben az esetben is odafigyelhetünk, s közben az a nagyon nagy súly kerül le a vállunkról, hogy képes vagyok-e a megfelelő fejlődéshez, életben maradáshoz elegendő tápanyagot a gyermekemnek biztosítani.

A már olyan sokszor említett izomtónusbeli eltérések (renyhe vagy feszes) az egész testet érinthetik. Ami észrevehető a test különböző részein, az nagy valószínűséggel megtapasztalható a szájüregben is. Feszes ajkak, nem megfelelően mozgó állkapocs, nyelv, garat. Így a nyelés is nehezítetté válhat, ahogy például a kar kinyújtása vagy behajlítása.

Milyen előnyökkel járhat a szondatáplálás?

Érdemes tudni azt, hogy ez a megoldás nem jelenti azt, hogy örökre így kell táplálni majd a gyermekünket! Fontos, hogy fejlesszük azon képességeket (pl.: állkapocs stabilitása, fokozatos nyitása, zárása, nyelvmozgások a szájon belül, ajkak mozgékonysága), amelyek lehetővé teszik a “normál” táplálást.

 • megszabadulhat a szorongástól, hogy nem képes elég táplálékhoz juttatni gyermekét – nyugodtsága befolyásolhatja gyermeke közérzetét, több időt tölthet kisbabája szeretgetésével, fejlesztésével;
 • a folyamatos küzdelem az etetéssel a csecsemőben komoly ellenállást válthat ki, rossz tapasztalatokat szerezhet a szája körüli tevékenységekkel kapcsolatban. Ez az újszülött kori kórházi ellátások rossz élményével;
 • a szájon át való táplálást nem kell abbahagyni, hacsak az orvos kifejezetten nem tiltja valamilyen egészségügyi kockázat miatt;
 • nem végleges megoldás, bármikor kérhető a szonda eltávolítása.

Mikor gondoljon a szondatáplálásra?

 • ha a gyermek rendszeresen félrenyel a táplálások során, (sokat köhög);
 • visszatérő tüdőgyulladás jelentkezik a félrenyelések következtében
 • az étkezések (a megfelelő mennyiségű táplálék beviteléhez) nagyon hosszúra nyúlnak (mindig meghaladja a 3/4 órát)

A szondatáplálás alapvető fajtái

 • átmeneti (orrszonda) szondatáplálást szolgáló eszközök. Ennek időtartama 1-6 hét. Ezt a fajtát orron keresztül vezetik be. A nyelőcsövön keresztül közvetlen a gyomorban vagy a vékonybélben végződnek.
 • tartós (tubusos) szondatáplálást szolgáló eszközök. Ezeket az eszközöket a hasfalon keresztül helyezik be.

A szondákról részletesen ITT találhat információt

Tájékoztató füzet a Szondatáplálásról

A helyes állkapocs, ajak, orca és nyelvmozgás fontossága

Azok a szülők, akik táplálási nehézséggel küzdenek, természetes, hogy arra fókuszálnak, hogy megfelelő mennyiségű táplálékhoz juttassák a gyermeküket. Azonban ahhoz, hogy  a későbbiekben kevesebb problémával/probléma nélkül tudják táplálni gyermeküket, már a korai szakaszban oda kell figyelni arra, hogy hogyan tudjuk előkészíteni a kanállal való étkezést, az ivást, a rágást. Azoknak a gyermekeknek, akiknek nehezen ment a szopás, a későbbiekben gondot okozhatnak ezek a tevékenységek, illetve a cumisüvegből való táplálás nem mindenben készíti elő úgy a szájat az étkezésre, ivásra, mint a szopás.

 • A renyhe izomtónussal született gyerekeknél, vagy azoknál, akik lélegeztetőgépen voltak sokáig, könnyebben kialakulhat a magas  szájpad. Ennek oka az, hogy a szájpadnak is van egy hasonló lágy része, mint a koponyánál a kutacs. A nyelv normál helyzetben folyamatos nyomást gyakorol a szájpadra, így annak normál íve alakul ki. Ha azonban a nyelv nem érintkezik a szájpadlás egészével, akkor a nyomás hiányában a szájpad szélei megereszkednek, így alakul ki a gótikus szájpad. A keskeny, de magas szájüregben a nyelv nem fér el rendesen, így az egy kicsit az ajkakra lóghat. A szájpad szerkezete és a nyelv elhelyezkedése később befolyásolhatja az evést és a beszédet is.

A fent javasolt szájpadlás masszírozásával (minden étkezés előtt) jó eséllyel megelőzhető a szájpadlás deformálódása.

 • Az arc- és  száj körüli izmok lazítása, ingerlése szintén nagyon fontos szerepet játszik.
 • Az állkapocs izomzata befolyásolja a száj nyitását, zárását, megfelelő koordinálásával tudja majd a gyermek megfelelő nagyságra nyitni a száját.
 • Az ajkak mozgékonysága is meghatározó. Például a felső ajaknak előre és lefelé kell mozdulnia ahhoz, hogy a kanálról a falatot le tudja húzni. A szívószállal iváshoz és az ajakkerekítéssel kiejtett hangokhoz szükséges az ajkak kerekítése.
 • A nyelv mozgékonysága biztosítja a a falat mozgatásához (nyeléshez/rágáshoz) szükséges mozdulatokat: hátrahúzás, oldalirányú mozgás.  Sokszor okoz például beszéd és étkezési problémák mellett fogászati rendellenességet is a nyelvlökéses nyelés.

Koraszülött szoptatás

Angol nyelvű videó – az első lépésről a szoptatás felé a koraszülött intenzív osztályon, magyarázattal minden lépésnél. Második lépés, Harmadik, Negyedik   

Hogyan látják el Amerikában a koraszülött babákat és hogyan segítik a szakemberek a 24 hétre született baba szoptatását még a kórházban. Lépésről lépésre mindent elmagyaráz az angol nyelvű videó. Bőrkontaktus felvétele, Ismerkedés az anya mellével, Harmadik és negyedik lépcső. A kórház oldala.

Magyar kapcsolódó honlapok

Szoptatás Portál (http://www.szoptatasportal.hu/)

La Leche Liga Magyarország (http://www.lll.hu/)

Kismama Magazin (http://www.kismama.hu/)

Szoptatás Támogató Nemzeti Bizottság (http://www.sztnb.hu/)

Szoptatásért Magyar Egyesület http://www.szoptatasert.hu/

SzoptatásInfo- http://szoptatas.info/sites/default/files/Szoptatasi_segedeszkozok_0.pdf

Nutriklub Szakértő: segítség az anyasághoz https://www.nutriklub.hu/baba-0-12-honapos/szoptatas/szoptatasi-nehezsegek-cumizavar-mellgyulladas-bf/

https://szoporeflex.hu/?gclid=Cj0KCQiA1pyCBhCtARIsAHaY_5cgf3U2ANPsrS0hiSn8Y6nb0FuE7hW0LMGKrwkysEOpoQTONJ68BrAaAproEALw_wcB

Nemzetközi kapcsolódó honlapok

Breastfeeding http://www.breastfeeding.com/

ILCA –  http://www.ilca.org/

World Health Organization – http://www.who.int/

IBFAN – http://www.ibfan.org/

Részletes leírás a szoptatás részleteiről – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK148970/

Szoptatási tanácsadással foglalkozó szervezetek Magyarországon:

Felhasznált honlapok a linkeken megjelenőkön kívül. :

https://www.dental-art-pecs.hu/cumi-ujjszopas-szoptatas-dr-zeller-zsofia/

https://bezzeganya.reblog.hu/csovel-tanitottam-szopni-az-ikreimet?fbclid=IwAR10BuMxN7K8vx2Wt8YpROblrVgCIESp43f9MCRe6OWtA39F1PPr5l0Zx2M

 

Nem találta meg amit keresett?
Itt tegye fel kérdését, vagy ossza meg tudását!

Mesélje el történetét!

Segítsünk egymásnak! Ossza meg velünk
személyes történeteit, tapasztalatait! Ha honlapunkon
talált hasznos információt, kérjük, számoljon be erről is!

Önkénteseket keresünk!

A honlap továbbfejlesztéséhez lelkes önkénteseket keresünk. Legyen Ön szakember, érintett vagy hozzátartozó, ha elég erőt érez magában ahhoz, hogy aktív részese legyen munkánknak, akkor kattintson ide!

hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!