Terápiák

Milyen Parkinson terápia érhető el Magyarországon a gyógyszeres kezelés mellett? Erre kerestük a választ! Ha van további ötlete, akkor ossza meg Sorstársaival és a Honlap segítségével!

Konduktív pedagógia

Az SE Pető András Kar Rehabiltiációs és Egészségügyi Ellátási Osztályán (ismertebb nevén: Pető Intézetben) folytatott konduktív pedagógia elsődleges célja, hogy a Parkinson-kórral diagnosztizált betegek számára olyan rendszeres és folyamatos komplex foglalkoztatást biztosítson, mely segít az aktuális mozgásállapotot minél hosszabb ideig fenntartani, lehetőség szerint fejleszteni, a progressziót mérsékelni.

A foglalkozásokon tanultak a mindennapi életben felmerülő problémákra is megoldási módokat kívánnak nyújtani: beépíthetők a napi tevékenységekbe, sikeresen használhatóak a problémahelyzetekben.

Csoportjainkat több szinten szervezzük, így mindenki aktuális állapotának megfelelő csoportba kerül beosztásra.

Azok, akiknél a beszédkészség is érintett, speciális, parkinsonos beszédproblémákra kidolgozott fejlesztő programon is részt vehetnek.

A foglalkozások heti 1-2 alkalommal kb. 2 órát vesznek igénybe. NEAK finanszírozású, így térítésmentesen vehető igénybe.

Vidékről érkezők páciensek számára 2-4 hetes intenzív konduktív foglalkoztatást biztosítanak, amely akár napi több órás elfoglaltságot jelenthet.

A foglalkozások 8 és 14 óra között zajlanak.

Részletes információ:  https://semmelweis.hu/pak/konduktiv-fejlesztes/felnott-nevelesi-egyseg-fne/milyen-serules-tipusokkal-foglalkozunk/parkinson-csoportok-es-parkinson-beszed/

Semmelweis Egyetem Pető András Kar
Cím: 1125 Budapest, Kútvölgyi út 8.
E-mail: info.pak@semmelweis-univ.hu
Telefon: +36-1-224-1500

Első vizsgálatra jelentkezés: a 06-1/224-1574-es telefonszámon, Mátéffy Ágnesnél.

Alexander-technika

Az Alexander tanár segít felismerni és elengedni a felesleges feszültségeket és a kényszer-izomtartásokat, miközben arra törekszik, hogy kliense idővel egyedül is képes legyen önmaga megújult, tudatos használatára. Egyszerű gyakorlati módszer, mely javítja a mindennapi tevékenységek minőségét.

Az Alexander-technika szabályszerűségein alapuló foglalkozások fejlesztik a koordinációt, hozzájárulnak az egyensúly megtartásához, ezzel erősítik az önbizalmat és az énhatékonyságot, mely jelentősen hozzájárul az életminőség javulásához.

Parkinson-kórral élőként módszereket tanulhat az egyensúly javítására, a mozgás összerendezettségének fejlesztésére, az elesés kockázatának és a lefagyás előfordulásának csökkentésére. Az inhibíció (egy ingerre adott azonnali válaszreakció megakadályozása) begyakorlása hozzásegíti a beteget ahhoz, hogy tudatos döntéseket hozzon.

Gondozóként, hozzátartozóként megtanulhatja, hogyan kezelje hatékonyabban a mindennapokban megjelenő fizikai kihívásokat és érzelmi hullámzásokat – hozzátartozója és saját életében egyaránt.

Egészségügyben, segítő szakmában dolgozó szakemberként az Alexander-technika szabályszerűségeit alkalmazva új összefüggéseket és lehetőségeket ismerhet meg, melyek hatékony részét képezhetik egy komplex kezelési tervnek.

Az elsajátított alapelvek és gyakorlatok könnyedén beépíthetők a mindennapi tevékenységekbe és a speciális mozgással járó tevékenységekbe egyaránt.

Részletesen itt olvashatnak róla: http://www.alexandertechnika.hu/alexander-modszer/

Kiegészítő terápiák

Tánc

A Tangó hatása a Prakinsonos betegekre lenyűgöző, ahogy azt a következő videón szemmel követhetjük. Angol nyelvű ugyan a film, de érthető, hogy a betegek zene nélkül mennyivel koordinálatlanabb mozgással rendelkeznek, amit a mozgáselemzők is rögzítenek. Ahogy a zene megszólal, mintha kicserélték volna a szerepelőket.

Nem találta meg amit keresett?
Itt tegye fel kérdését, vagy ossza meg tudását!

Mesélje el történetét!

Segítsünk egymásnak! Ossza meg velünk
személyes történeteit, tapasztalatait! Ha honlapunkon
talált hasznos információt, kérjük, számoljon be erről is!

Önkénteseket keresünk!

A honlap továbbfejlesztéséhez lelkes önkénteseket keresünk. Legyen Ön szakember, érintett vagy hozzátartozó, ha elég erőt érez magában ahhoz, hogy aktív részese legyen munkánknak, akkor kattintson ide!

hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!