A betegágy

elektromos agy

Az agy sérülése mindenkinél más tüneteket okoz, s ezen tünetek súlyossága igen eltérő lehet. Előfordul, hogy a sztrók hosszabb-rövidebb időre ágyhoz köti az érintettet. Hogy ezt az időszakot megkönnyítsük, bemutatunk néhány olyan eszközt, amely segíti a betegápolást. Tájékoztatónk az eszközök kiválasztását szolgálják. Anélkül mutatjuk be a legfontosabb termékeket, hogy állást foglalnánk bármelyik mellett. Az igények és lehetőségek döntsék el a vásárlást.

A feltüntetett árak és üzletek csak tájékoztató jellegűek. A NEAK támogatással megvásárolható eszközöket külön jelöltük. Ilyen termékek megvásárlásához orvosi receptre van szükség.

Motoros betegágy távirányítóval

Sajnos a NEAK jelen pillanatban nem támogatja az ágy beszerzését, csak a matracét. Ha azonban az érintett huzamosabb ideig szorul ápolásra, megfontolandó egy ágy bérlése vagy megvétele, mert jelentősen megkönnyíti a mindennapokat. Nézzük meg, milyen funkciókkal rendelkezhet az ágy:

elektromos agy

 

 • Magasságemelés

Ezzel a funkcióval beállíthatjuk, milyen magasan legyen a fekvőfelület. Mivel a magasság egyszerűen változtatható, leengedhetjük, hogy megkönnyítsük az ágyból való kiszállást: a kerekesszék vagy szék magasságára állítva átcsúsztathatjuk a beteget. A felállítás pedig akkor a legegyszerűbb, ha a beteg a lábai könnyedén talpra tudja tenni, de nem kell túl alacsonyról felemelkedni. A mindennapi teendőink végzéséhez viszont a fekvőfelületet magasra emelhetjük, így nem kell mélyre hajolni. Így megelőzhető a hát- és derékfájás  az öltöztetés, mosdatás, ágyhúzás során.

 • Felültetés:

Nagyon megkönnyíti az étkezést, itatást, de akár az olvasást is, ha a betegünket nem kell felhúznunk, és párnákkal vagy párnaemelővel megtámogatnunk. Az ülő helyzetbe kerülést egyszerű gombnyomással elérhetjük.

 • Lábpolcolás:

Kényelmi szempontból is jó, ha változtatni tudjuk a láb helyzetét , de néhány esetben (pl.: merev, nyújtott láb) kifejezetten fontos lehet, hogy a térd hajlított helyzetét meg tudjuk oldani. Anélkül, hogy összecsavart pokrócot helyeznénk a térdek alá, a kívánt pozíció egy gombnyomással elérhető.

 

Bérlés 3

 

 

 

 • Ágy döntése hosszanti irányban

Speciális esetekben az orvos javasolhatja, előírhatja, hogy a beteget döntsük meg a láb vagy a fej irányába. Ez csak ezzel az ággyal kivitelezhető.

Csak orvosi utasításra alkalmazható ez a funkció!

 • Kifordítás:

Ha ezzel a funkcióval is rendelkezik az ágy, az azt jelenti, hogy a teljes fekvésből 90 fokos ülésbe helyezve a beteget, az ülőfelület 90 fokban ki is fordítható. Így az ágyvégek nem zavarják a mozgást. Akár asztalt is tolhatunk a beteg elé, ebből a helyzetből könnyebben fel is tudjuk állítani.

A következő videó bemutatja az elektromos ágy néhány funkcióját: (az emelést és döntést nem). A videó csak a funkciók szemléltetését szolgálja, nem márkabemutatást.

A betegágyak beszerzési lehetőségei:

Egyesületünk nem forgalmaz és nem kölcsönöz ágyakat, csak információval igyekszünk segíteni az érdeklődőket!

 • bérelhető;
 • használtan megvehető;
 • újonnan megvehető.

Bérlés minimum ára kb. napi 1000 Ft/ ágy és 1000 Ft/matrac. Havi 18-23.000 Ft.

Kapható motoros betegemelő ágyrács meglévő ágyba kb. 120.000 Ft 

Használt ágy minimum 115.000 Ft, új mechanikus már 110.000 Ft-tól.

Új elektromos ágy minimum 220.000 Ft.

Néhány beszerzési lehetőség csak a példa kedvéért:

https://www.betegagy-toloszek.hu/

https://elektromosagy.hu/

Kapható mechanikusan állítható betegágy is és elektromos kényelmi betegágy. Ez utóbbi azt jelenti, hogy az ágy kerete nem tér el a normál ágyakétól, nem fém szerkezetű, méretében is a normál ágyhoz hasonló, de a belseje az ágynak mozgatható távirányítóval, a fej- és/vagy lábrész mindenképpen.

További lehetőségek a bérlésre, használt ágy beszerzésére a lap alján.

Matrac és kiegészítői:

A hosszabb ágyhoz kötöttség felfekvéseket (decubitus) okozhat.  Ez abból ered, hogy a folyamatos nyomás (a test és a matrac nyomja egymást) következtében vérellátási probléma alakul ki, ami a bőr és a bőr alatti szövetek helyi sérüléséhez vezet.

A decubitus matracok folyamatosan változtatják a felületen a nyomási pontokat, így megakadályozzák az egy adott pontra irányuló tartós  nyomást. Két különböző hatásmechanizmusú matrac kapható NEAK támogatással:

 • mechanikus matrac:  gúla alakú egységei szétoszlatják a súlyt, így nem alakul ki a felfekvés. Egyenletes nyomást és szellőzést biztosít.

Testsúly szerint kétféle kapható:

 • 70 kg alatti és
 • 70 kg feletti betegeknek

 

Ára receptre: 4.000 Ft

 

 • motoros matrac: működési elve, hogy 2 vagy 3 különböző légkör biztosítja az alátámasztást.  A különböző légköröket egy kompresszor váltakozva fúj fel és ereszt le.

A pumpa hangja zavaró lehet. Lehetőség szerint válasszunk csendesen működőt.

Ára receptre: kb. 4.000 Ft a pumpával együtt

A NEAK által finanszírozott matracok a SEJK oldalon kereshetők.  A “Katalógus”ra kattintva a “Bútorzat és lakás- vagy egyéb helyiség-átalakítások”on belül,  az “Ágyak” kategóriában találhatóak.

Kinek írható fel? Felfekvés megelőzésére, kialakult felfekvés kezelésére, érzéskieséssel rendelkező, járásképtelen, mozgássérült betegeknek, akiknek az állapota végleges.

Felírhatja: kizárólag a beteg háziorvosa, a következő szakképesítéssel rendelkező szakorvosok javaslatára: ortopéd orvos, traumatológus, rehabilitációs orvos, sebész. A szakorvosi javaslat érvényessége: 6 hónap.

 • memóriahabos matrac

A NEAK által nem támogatott a memóriahabos matrac. Elsősorban felfekvések megelőzésére alkalmas. A memóriahab felveszi azt az alakzatot, amely ránehezedik, így az egész felületre  egyenletesen oszlik el a nyomás, és az alátámasztás.

Ára: kb. 20.000 Ft

Részleteket ITT találhat.

 

Alátét a matracra

Kapható felfekvés elleni egyszer használatos alátét is, különböző méretekben. Ez túl azon, hogy segít a decubitus kialakulásának megelőzésében, védi a fekvő- és ülőbútorokat. Bőrbarát felső borítással rendelkezik, gyorsan felszívja és magába zárja a vizeletet, csökkenti a kellemetlen szagok kialakulását.

Kinek írható fel? Kialakult felfekvés esetén járásképtelen, mozgássérült betegek számára, akiknek az állapota végleges.

Felírhatja: kizárólag a beteg háziorvosa, a következő szakképesítéssel rendelkező szakorvosok javaslatára: ortopédorvos, traumatológus, rehabilitációs orvos, sebész. Szakorvosi javaslat érvényessége: 6 hónap.

Egy felírható fajta ITT található.

Ára receptre: 10 Ft/db

Felírható mennyiség: 30 db/hó

Gumilepedő

Az ágy védelme érdekében inkontinens (széklet- vagy vizelettartási problémával küzdő) betegek esetében Ágyvédő lepedő gumipántos SS 90 x 200 cmhasznos lehet a gumilepedő használata. Sokféle minőségben kapható, és az ára is nagyon különböző.

Fontoljuk meg, hogy az ár-érték arány függvényében mi a megfelelő számunkra. Találhatunk gyengébb anyagú, kevésbé tartós, viszonylag olcsó lepedőt, ami esetleg  minden mozdulatnál zörög, és van tartós, kellemes tapintású is. Létezik olyan lepedő is, melynek egyik oldala vízzáró, másik oldal frottír. Találhatunk olyan üzletet is,  ahol méterre is meg lehet venni a szükséges mennyiséget.

Leteríthetjük az egész matracra vagy csak a kényes területek lefedésére keresztben. Egy fajtája ITT elérhető.

Ára: kb. 5.300  Ft

Ágyhoz tartozó kiegészítők

Fekvéshez:

A lábak kényelmes tartását szolgálja a Qmed térd és lábtámasztó párna.  Memóriahabos kivitelű. Összecsukott állapotban oldalfekvő helyzetben térdtámaszként használható. Így a csípő és a comb megfelelő helyzetbe kerül.

A párnát kinyitva a lábszárak alá helyezzük, így a sarkakra nehezedő nyomást csökkenti. Megakadályozza a felfekvést, és tehermentesíti a láb izmait .

Ára: kb. 5.500 Ft

Egy elérhetőség ITT.

Ugyancsak a felfekvések (decubitus) megelőzésére szolgál a gyopár párna, mely  elérhető normál párna alakban, de kartámasz, hengerpárna, lábtámasz és különböző gyűrűk formájában is.

Ára: kb. 6.500 Ft

Felüléshez:

Ha az ágy nem elektromos és nem állítható egyszerűen ülő pozícióba, a betegeknek saját erejükből kell felülniük. Ösztönözzük őket a legnagyobb önállóságra. Segítőként ne húzzuk fel őket egyszerűen a karjuknál fogva, vagy ne nyomjuk őket a hátuknál fogva előre, hanem kérjük meg, hogy segítséggel (fogjuk meg kezüket), de maguk húzódzkodjanak fel ülő helyzetbe.

A felüléshez többfajta segédeszköz is kapható, illetve magunk is készíthetünk ilyet. Az itt bemutatott lehetőségek megtekintése után gondoljuk át, melyiket hogyan tudná az érintett használni. Tudja-e valamennyire mindkét kezét használni? – Csak ekkor jöhet szóba a létrás vagy a köteles megoldás, hiszen az átfogásnál mindig két kezet kell használni.

Csináld magad:

Egy jól marokba fogható kötelet (pl.:   2 ½-3 m hosszú hegymászó kötél, az nem sérti fel a kezet) erősítsünk az ágy rácsához, lécéhez és csomózzuk meg megfelelő közönként, hogy könnyebb legyen megragadni, ne csússzon el a fogás.

Létrás kapaszkodó:

Ezt is az ágy végéhez kell rögzíteni. A fokok megfogása könnyebb, mint a csomóval ellátott kötélé. Viszont ha csak egy kézzel kapaszkodunk előre, akkor a továbbfogás gondot okozhat.

Ára: kb. 3.200 Ft függ az anyagtól és hosszúságtól

 

Állványos ágykapaszkodó MOBIAKÁllványos kapaszkodó

A beteg karjával felnyúlva  megfogja a kapaszkodót és felhúzza magát. Ha csak egy kezét tudja használni, akkor ez a legmegfelelőbb megoldás. Kapható falra szerelhető vagy ágy alá betolható változat.

Ára: kb. 50.000 Ft

https://www.bukkosmed.hu/allvanyos-agykapaszkodo-osszecsukhato-sd

A felültetést és az ülő helyzet megtartása némi ügyeskedéssel is megoldható. Erről szól a következő videó:

Leesés gátló és kapaszkodó:

Az ágy szélénél elhelyezett kapaszkodó meggátolja, hogy az ágyban fekvő leessen, és egyben segítséget nyújt az ágyból való felüléshez és a felálláshoz.

Az eszköz állítható magasságú és szerszám nélkül rögzíthető

Ára: kb. 20.000 Ft

https://www.bukkosmed.hu/agykapaszkodo-felallastsegito-sd46420-2370

Mozgás, mozgatás az ágyban

Az ágyban való mozgatásnál segítőként a legnagyobb együttműködést várjuk el az érintettől, hogy kíméljük magunkat, illetve a beteg ne érezze magát tehernek, kiszolgáltatottnak. Ha bármilyen mozgásra képes (pl. láb, fej vagy vállai oldalra mozgatására), akkor biztassuk erre és ne cselekedjünk helyette!

Betegmozgató lepedő:

Betegmozgató csúsztatható lepedőHa az ágyban fekvő nem tud közreműködni az ágynemű cseréhez, kiültetéshez szükség van minden erőnkre. Ilyenkor lehet segítségünkre a betegmozgató lepedő. A speciális fülekkel ellátott erős, kétrétegű műanyag lepedő segít a beteg ágyban történő mozgatásában, illetve az ágyból a székre való kiültetésében.
A szilikon bevonat lehetővé teszi, hogy a két réteg könnyedén elcsússzon egymáson. Így a nagyobb súlyú beteg mozgatásához sem kell sok erőt kifejteni, odébb csúsztatáson túl.
Ára: kb. 24.000 Ft

Átülés ágyról székre

Csúszópad

Csináld magad: Egy teherbíró lap, melynek csúszós a felülete, sokat segíthet az ágyból székre vagy

Beteg mozgató csúszópad 76 cm fakerekesszékbe való kiüléskor.  Úgy rakjuk a lapot az ágy és a szék közé, hogy ne csússzon le egyik felületről sem, biztonságos legyen használata. Ezen a csúszó lapon a már felültetett beteg lassan át tud csúszni a székre.

Meg is vásárolható a csúszópad: méretében (60 cm-től kb. 80 cm-ig) és anyagában találunk különbséget.

Ára: kb. 15.000 Ft

 

Felállás az ágyból:

Sok minden megoldható az ágyban fekve, de a betegnek néha ki kell szállnia a betegnek onnan (pl.: orvosi vizsgálat). Ha nem tud elég együttműködést kifejteni és más sincs, aki nekünk segítene, akkor jelenthet megoldást a betegemelő:

Ára: kb. 300.000 Ft

Ehhez az igényeknek megfelelő betegemelő hámot is meg kell vásárolni .

Használt eszközök vásárlási lehetőségei:

Új Generáció-s ápolási eszközök  

Gyógyászati segédeszközök csere-bere, felajánlások.

Kölcsönzési lehetőségek:

Tekintse meg az otthonápolási eszközök további témaköreit is:

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a honlapon található információ nem helyettesíti az orvossal való konzultációt, s nem pótolja az orvosi utasítások betartását.

Vissza a lap tetejére

Nem találta meg amit keresett?
Itt tegye fel kérdését, vagy ossza meg tudását!

Mesélje el történetét!

Segítsünk egymásnak! Ossza meg velünk
személyes történeteit, tapasztalatait! Ha honlapunkon
talált hasznos információt, kérjük, számoljon be erről is!

Önkénteseket keresünk!

A honlap továbbfejlesztéséhez lelkes önkénteseket keresünk. Legyen Ön szakember, érintett vagy hozzátartozó, ha elég erőt érez magában ahhoz, hogy aktív részese legyen munkánknak, akkor kattintson ide!

hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!