Neurorehablitációs tréning

A Neurorehabilitációs tréning Katona Ferenc nevéhez fűződik. A veleszületett elemi mozgásmintákra épül a terápia. A szülők bevonásával ér el egyes esetekben fantasztikus eredményeket.

Katona-módszer vagy neurorehablitációs tréning

Ez a módszer a legfiatalabb korosztály, az újszülöttek rehabilitációját célozza, hiszen a veleszületett (későbbiekben már nem előhívható) elemi mozgásmintákra épít. Az első három hónap a legfogékonyabb kor a terápia szemszögéből.

A korán felismert tónusbeli problémák, kóros folyamatok visszafordíthatóak, megelőzhetőek a naponta 6 alkalommal kiváltott elem mozgásminták segítségével.

Három óránként kell a szakember által betanított mozgásokat végigcsinálniuk otthon a szülőknek kisbabájukkal.

Az elemi mászás, az ülésbe húzódzkodás, a kúszás  (és még további elemi mozgások) úgy válthatók ki, hogy megadott helyzetbe hozzuk a babát. Ez a helyzet aktivizálja az agy azon részét, mely felelős az automatikus válaszért, így kiváltódik az általunk kívánt mozgásforma. Az így végrehajtott mozgás stimulálja az agyat, s jó eséllyel megelőzi/meggátolja a kóros folyamatokat.

Nagyon fontos része a terápiának a szülő, hiszen a napi hat alkalommal (3 óránként) végrehajtott feladatokat nekik kell időzíteni, pontosan kivitelezni. A sokszor fárasztónak (csecsemőnek és szülőnek egyaránt) és lehetetlennek tűnő kihívás azonban meghozhatja a várt hatást, képes a kóros izomtónust és a mozgásszervezést normalizálni.

Kiknek nyújthat segítséget?

  • Izomtónusbeli problémák esetén;
  • felső végtag születési sérülésekor;
  • ferde nyaktartás esetén;
  • táplálási nehézség esetén.

Kezelés:

Az első alkalommal  a csecsemő felmérése történik, a probléma diagnosztizálása, a torna összeállítása és betanítása. Ez hosszabb időt vesz igénybe, mint maga a torna. Az otthon végzendő torna körülbelül 30 perces.

A fejlődés ellenőrzése, további feladatok beállítása megfelelő időközönként (kezdetben sűrűbben, majd egyre hosszabb időközökben) történik.

Elérhetőség:

A módszer több kórház újszülött osztályához kapcsolódóan és magán intézményekben, egyéni vállalkozási formában is elérhető.

A Szt. Margit Kórházban (Fejlődésneurológiai Osztály) – egyedül az országban – elérhető fekvőbeteg ellátásként az egy éves kor alatti babák komplex neurológiai kivizsgálása. Katona Ferenc professzor irányítja szakmailag az osztályt, ahol a vizsgálatok többszöri ismétlésére van lehetőség. A vizsgálatok többszöri elvégzése kizárhatja a hamis eredményeket, hiszen a csecsemők teljesítményét, vizsgálati eredményét  befolyásolhatja érzelmi és fizikális tényező, mint a hasfájás, a fáradtság, a félelem, az éhség.

A Szt. Margit kórház országos hatáskörű munkájáról számol be Dr. Berényi Marianne a HírTV Gyógyhír műsorában:

Vissza a lap tetejére

Nem találta meg amit keresett?
Itt tegye fel kérdését, vagy ossza meg tudását!

Mesélje el történetét!

Segítsünk egymásnak! Ossza meg velünk
személyes történeteit, tapasztalatait! Ha honlapunkon
talált hasznos információt, kérjük, számoljon be erről is!

Önkénteseket keresünk!

A honlap továbbfejlesztéséhez lelkes önkénteseket keresünk. Legyen Ön szakember, érintett vagy hozzátartozó, ha elég erőt érez magában ahhoz, hogy aktív részese legyen munkánknak, akkor kattintson ide!

hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!