Könyvek

Bemutatunk néhány könyvet a szklerózis multiplex témakörében. Rövid összefoglaló mellett megtalálhatják a könyv kiadóját, árát és példát, hogy hol szerezhető be.

Urbán Csilla: Amíg nem adom fel, addig legyőzhetetlen vagyok; Az én Sclerosis Multiplexem

Magán kiadás, 2020

Szeretettel ajánljuk egyik kedves Olvasónk, Urbán Csilla füzetét. A szerző könnyen érthetően számol be a szklerózis multiplexszel vívott csatájáról. A sors nem volt kegyes hozzá: egy (az írásból csak felsejlő) nehéz gyermek- és fiatalkor után, pont amikor az élete egyenesbe került, akkor találkozott a betegséggel. Ráadásul nem a legkíméletesebb formájával. A gyermekvállalás, a gyógyszerváltás küzdelmeiről olvashatunk az ötven oldalas kiadványban. Csilla a sok nehéz helyzet ellenére pozitív tudott maradni, ahogy azt a kiadvány címe is mutatja.

Ára: 500 Ft + a szállítási költség (Budapesten van lehetőség személyes átvételre)

Megrendelhető: azenesemem@gmail.com email címen.

Szekszárdi Miklós: Az ezerarcú kór

Medicina Kiadó, 2013.

Az író beszámol élete történetéről, hosszú évek óta tartó harcáról a szklerózis multiplexszel, a szívinfarktusáról (Mi is emberek vagyunk, Medicina Könyvkiadó 2012), sikereiről és kudarcairól.

Arról vall, hogy a reménytelennek hitt pillanatokban is van kiút bajainkból, csak meg kell keresni.

Az egészségügyi újságíró (többszáz televíziós egészségügyi műsor, szociális témákkal foglalkozó riportfilm, depresszióról szóló többrészes ismeretterjesztő film) nagyon sok mindent megélt betegsége során és erről igazán hitelesen ír 200 oldalas könyvében.

Ára: 2.300 Ft

Elérhető ITT

Julia Segal és John Simkins: Anyunak szüksége van rám

Pont Kiadó, 2000.

Eljöhet az az idő, amikor a szülőnek lesz szüksége segítségre. Általában ez az idősödéshez köthető, de van, hogy egy betegség miatt ez a fiatal gyermekkorban következik be. Ilyen betegség lehet sok más mellett a szklerózis multiplex.

Ez a könyv ezt az élethelyzetet írja le: szklerózis multiplexben szenvedő felnőttek és családtagjaik történetei rögzítik a szerzők, illetve foglalják össze tapasztalataikat és következtetéseiket.

A könyv érthetően megfogalmazott útmutató lehet bárki számára, aki a gyerek segíti szülejét szituációba kerül. Könnyen olvasható és hasznosítható nemcsak gyermek és szülő számára, hanem a segítő gyermeket körülvevő pedagógus, pszichológus és egyéb szakember számára is.

A cél az, hogy a szituáció természetéből adódó konfliktusokat helyén tudjuk kezelni, ezzel elősegítve azt, hogy senki ne sérüljön a helyzetből kifolyólag.

Ára kb: 1.540 Ft

Elérhető ITT

Stefanie Lazai:  Benjámin – az én különlegeS Mamám

Bones Kft., 2005.

Az egyetlen külföldi szerzőtől részletesebben bemutatott könyv kifejezetten gyerekeknek szól. Érthetően, világosan mutatja be a szklerózis multiplexet, mint betegséget.

Benjámin – a főhős – saját történetein keresztül mutatja be a szklerózis multiplex egyes tüneteit.

Azon túl, hogy segíti megérteni a gyerekek számára, mi is történik, miért produkálja a szülő azokat a furcsa tüneteket, társaságot is biztosít nekik. „Személyes példáján” keresztül a kicsik úgy érezhetik, nincsenek egyedül a kíváncsiságukkal, értetlenségükkel, elkeseredettségükkel…

(antikvár) Ára kb.: 4.990 Ft

Elérhető ITT

A kedves illusztrációkkal teli (angol) könyvbe bele lehet lesni ITT.  https://mssociety.ca/en/pdf/benjamin.pdf

 

Nikodém Vanda: Hanna ​blogja, avagy Schrödinger macskája

Minerva Kiadó, 2015.

Hannánál, aki valójában Vanda, fiatalon diagnosztizálták a szklerózis multiplexet. Nagyon vad tüneteket kellett megtapasztaljon nagyon gyorsan: féloldali bénultság, súlyos látásvesztés egyik oldalon. A fájdalmai olyan erősek voltak, hogy a halál gondolata foglalkoztatta.

És mégis…

Talpra állt és küzdött.

Hozzáfogott először a blogírásnak, mert nem talált olyan leírást az SM-ről, ami derűlátó lett volna. Nem példának, segítségnek szánta.

Csak leírta mindazt, ami egy fiatal nőt érdekel, ahogy megélte napjait.

A blogból könyv lett, s akkor Vanda felvállalta Hannát.

Interjú a szerzővel

A könyv ára: 1.800 Ft

Elérhető: ITT

Késely Zsolt: A ​halál árnyékában

Publio Kiadó (magánkiadás), 2016.

A miskolci születésű író egy gyógyszergyártó cég kísérleti programjáról számol be, melynek önkéntesként ő is részese lehetett.  A nála bevált gyógyszer hatásosságát és a megélt változásokat írja le az olvasók számára.

A szerző a betegség megjelenésétől, a súlyos fekvő beteg állapotán keresztül kalauzol el a felépüléséig.

A könyv ára: 700 Ft

Elérhető ITT

 

Radnai Tamás: Az ezerarcú kór – Együttélni az SM-mel

Hungarovox BT, 2019

Ez a könyv egy önéletrajzi regény. A fizikus- és kémikus kutató már több  szépirodalmi igénnyel megírt könyvét jelentette meg. (Pl.: Megtalálni Japánt)

A mű témájának felvezetése magáért beszél: “Egy szava sem volt, de ez nem is volt várható, mert a betegségek nem tudnak beszélni, még ha olyan híresek is, mint az SM (Szklerózis Multiplex). Ahogy ültünk az asztalnál, még az sem derült ki, hogy ő is jelen van. Csak akkor nyilvánult meg, ha felálltam valamiért.”

Mivel a szerző felesége orvos, pontosan írja le a kórt, nagy részletességgel számol be a tünetekről. Beszámol saját életének nehézségeiről,  hogyan kezdődött a betegsége, milyen kezeléseket kapott. Képet kapunk arról is, hogy hogyan szervezi át életét a betegség, amikor a szabad mozgásban már erőteljesen gátolja a betegség.

Ára: 1.700 Ft

Elérhető ITT

Külföldi szerzők könyvei:

Fabrizio Sparta: Egy ​nyár a szörnnyel

Medicina Kiadó, 2010

A könyv ára: 2. 600 Ft

Elérhető ITT

Cami Walker:  A ​szeretet ajándékai

Alexandra Kiadó, 2011

A könyv ára: 1.899 Ft

Elérhető ITT

Nem találta meg amit keresett?
Itt tegye fel kérdését, vagy ossza meg tudását!

Mesélje el történetét!

Segítsünk egymásnak! Ossza meg velünk
személyes történeteit, tapasztalatait! Ha honlapunkon
talált hasznos információt, kérjük, számoljon be erről is!

Önkénteseket keresünk!

A honlap továbbfejlesztéséhez lelkes önkénteseket keresünk. Legyen Ön szakember, érintett vagy hozzátartozó, ha elég erőt érez magában ahhoz, hogy aktív részese legyen munkánknak, akkor kattintson ide!

hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!