Járókeretek

A járókeretek segíthetnek az önállóság, a járóképesség fenntartásában. Bemutatjuk a járókeretek fajtáit, mire kell figyelnünk vásárláskor, receptre íratáskor. Kölcsönzési és használt eszközök vásárlási lehetőségét is megtalálhatja az oldalon.

A járókeretek nagyobb támaszt nyújtanak, mint a botok, mert több ponton és szélesebben támaszkodnak a földön.  A botot fel kell emeljük a talajról, hogy előre tudjuk tenni. Ha csak egy villanásnyi időre, de a támaszkodási felület megszűnik a bothasználónak. A keretek nagy többségét viszont nem kell megemelnünk  ahhoz, hogy előrehaladjunk, így a támaszt egy pillanatra sem veszítjük el.

A járókeret kiválasztása elsősorban az orvos vagy más szakember feladata, de fontos tudnunk, milyen keretek kaphatóak NEAK támogatással  vagy anélkül.

Milyen szempontokat kell figyelembe vennünk?

 • Szükség van-e arra, hogy gyakran szállítsuk?  Ha igen, legyen összehajtható
 • Mennyi helyünk van a tárolására? –  Mekkora a mérete a keretnek?
 • Milyen szélesek az ajtónyílások, melyeken át közlekedünk? – Mekkora a keret szélessége?
 • Mekkora a súlya? Minél nehezebb a keret, annál stabilabb, de ha emelni kell – járdára fel- vagy lelépéskor, autóba rakásnál, akkor több erőt kell kifejteni.
 • Mennyi a testsúlya a használónak? A keret terhelhetősége ugyanis adott. Ellenőrizzük!
 • Milyen magas a keret használója? Különböző méretben kaphatók a járókeretek, de méreten belül is állítható a magasságuk általában.  Figyeljünk arra, hogy mettől meddig állítható.
 • Mennyire stabilan áll a betegünk? Milyen segítségre van szüksége? Ettől függően kerék nélküli vagy kerékkel ellátott keretet választhatunk.

Az összes NEAK által támogatott járókeret megtalálható a http://sejk.oep.hu/ katalógusában, a  személyes mozgás eszközei között a két karral működtetett, járást segítő eszközöknél.

A  járókeretek fajtái:

 • Kerék nélküli járókeretek  – stabilak, nem kell félni, hogy elgurulnak, viszont az előrejutás nehézkesebb. Lassan, lépésenként meg-megállva haladhatunk előre. Ezen a típuson belül is kétféle kapható:
  • merev keret: két lépésenként fel kell emelni, előrehelyezni és úgy továbbhaladni. Receptre felírható.

A képen látható típus megtalálható ITT.

Ára receptre: 1.600 Ft

2,5 cm-ként állítható

Felírhatja: traumatológus, sebész, rehabilitációs szakorvos, neurológus.

 

 

  • lépegető járókeret: ugyan kereke nincs, de megfelelően használva az egyik oldal előre mozdítható, így lépeget a használójával együtt. Az előrejutáshoz nem kell felemelni.

Receptre felírható.

Ára receptre: 5.000 Ft

2,5 cm-ként állítható

Felírhatja: traumatológia, sebészet, rehabilitációs szakorvos, neurológus

 

 

 

 

A NEAK által támogatott kereteken kívül találhatunk olyanokat is, amelyek megkönnyítik a felállást, és sima járókeretként használhatóak.

 • lépcsőzetes elejű járókeret:

https://www.bukkosmed.hu/felallast-segito-jarokeret-moretti-2343?keyword=fel%C3%A1ll%C3%A1st

Az alsó markolatra támaszkodva ülésből fel lehet állni, majd felállás után a felső markolatot megfogva lehet elindulni. Összecsukható és állítható magasságú.

Ára kb.: 16.000 Ft

 

 

 • kihúzható elejű LIFT járókeret

 

A keret elejéből kihúzható kapaszkodó smegkönnyíti a felállást. Egy segítőnek kell fixálni a keretet. Felállás után a kapaszkodót vissza lehet tolni és így hagyományos keretként használható. Van kerekes változata is.

https://gyogyaszati.hu/search/page=1/?t_kereso=fel%C3%A1ll%C3%A1s/felallast-segito-jarokeret-kerekkel-liftwalker/4094

Ára: 25.000Ft

 

Rollátorok:

A kerékkel ellátott keretet rollátornak is nevezik. Könnyebb vele a mozgás, de ha túl gyorsan gurul, a bizonytalanul mozgókat megijesztheti. A kerék nagyságával nő a rollátor sebessége; minél nagyobb a kerék, annál gyorsabban gurul.

Az összes NEAK által támogatott járókeret megtalálható a http://sejk.oep.hu/ “Katalógus”ban a Személyes mozgás eszközei” között a “Két karral működtetett, járást segítő eszközök”nél.

Variációk a típuson belül :

 • kerekek száma (2-3-4);
 • kerekek mérete;
 • felszereltsége: fék, ülőke, kosár, tálca.

 Kétkerekes rollátor

Az itt látható típus  a kis kerekeinek és a kerék nélküli végeknek köszönhetően lassan gördül.

Összehajtható. Különböző méretben kapható, a beteg magasságához kell igazítani. Figyelembe kell venni a maximális terhelhetőséget is.

http://sejk.oep.hu/?s=segedeszkoz&ttt=310182467&termek=rs-04-%C3%A1ll%C3%ADthat%C3%B3

Ára receptre: 4.000 Ft.

 

 

Ha túl könnyűnek találjuk a rollátort és stabilabbá szeretnénk tenni, (pl. egyensúlyvesztés elkerülésére), súlyt (homokzsákot, bokasúlyt vagy vízzel töltött PET palackokat) rögzíthetünk az alsó-oldalsó csőre.

Háromkerekes rollátor

Ez a guruló járókeret nagyon könnyű, mégis nagyon stabil. Könnyen fordul és a markolatnál található

fékek segítségével könnyen lassítható, megállítható.  Magassága állítható, összecsukva kis helyen tárolható.

Szélessége 72 cm, súlya 7 kg.

A markolat magassága: 80-90 cm között, 2,5 cm-ként állítható.
Ára receptre: 3.711 Ft

Felírhatja: ortopéd orvos, rehabilitációs orvos, reumatológus, sebész, neurológus, idegsebész, geriátriai szakember, ismételt rendelés esetén a beteg háziorvosa.

http://sejk.oep.hu/?s=segedeszkoz&ttt=310160928&termek=b-4259-h%C3%A1romkerek%C5%B1-%C3%B6sszecsukhat%C3%B3-f%C3%A9kes.

http://drorto.hu/stroke-utani-rehabilitacio-eszkozei/

Négykerekes rollátor

 

A négykerekes rollátorok gyors haladást biztosítanak. Viszonylag nagy súlyuk miatt stabilak. Első bolygó kerekei miatt könnyen fordulnak, jól lehet velük manőverezni. Általában üléssel felszereltek, amelyre  csak lefékezett állapotban biztonságos ráülni, óvatosan megfordulva.

A két fokozatú fék a marok résznél  található, Kiakasztva a féket (lehúzva a kart) a rollátor első kerekei fékezett állapotba kerülnek.  Ebben az állásban az eszköz két kerekű rollátorként funkcionálhat, azaz így lehet lassítani a gurulását.

Ez a típus kosárral és tálcával is kapható.

https://gyogyaszati.hu/search/page=1/?t_kereso=meyra%20roll%C3%A1tor/rollator-negykereku-fekes-meyra/1278

Ára receptre: 3.800 Ft

Speciális, NEAK által nem támogatott rollátorok

Hónaljtámaszos járókeret

Azoknak ajánlott, akik nem tudják biztosan megfogni a keretet, illetve akiknek nehézséget okoz magukat egyenesen megtartani. Csökkenti a lábak terhelését is.

Ára: 29.000 Ft

https://gyogyaszati.hu/termekek/gyogyaszati-segedeszkozok/3/jarokeretek-gurulos-jarokeretek-rollatorok/31/page=3/b-4270-gurulos-jarokeret-allithato-honaljtamasszal/581

Kapható fékezhető változatban is.

 

Alkartámaszos rollátor

Azoknak ajánlott, akiknek nagyobb támaszra van szükségük, de a markolatot jól megtudják fogni. Fékezhető., kosarába  pakolni lehet, könnyű vele irányt változtatni.

https://gyogyaszati.hu/search/page=1/?t_kereso=kart%C3%A1masz/rollator-ketkereku-kartamaszos-era/7414

Ára: 44.000 Ft

 

 

 

Könyöklős járókeret:

Ez a járókeret azért speciális, mert a mellkas magasságában egy stabil, nagy támaszték van, amelyre nyújtott karral rá lehet nehezedni. A magukat álló helyzetben nehezen megtartani tudó betegek is képesek járni vele.

https://gyogyaszati.hu/search/page=1/?t_kereso=h%C3%B3naljt%C3%A1masz/honaljtamaszos-jarokeret-konyoklovel/6798

Ára: 55.000 Ft

 

2 az 1-ben rollátorok:

 

A fáradékony betegeknek, akik ugyan szívesen sétálnak, de hosszabb távot még nehezen tesznek meg, van olyan járókeret, amely  könnyedén kerekesszékké alakítható.

Mivel ülőfelülete viszonylag kicsi, hosszú távon nem kényelmes.

Ára: 61.000 Ft

https://gyogyaszati.hu/termekek/gyogyaszati-segedeszkozok/3/jarokeretek-gurulos-jarokeretek-rollatorok/31/page=4/diamond-delux-rollator-es-kerekesszek/2257

 

 “Ülve”járás:

A mozgásukban súlyosan korlátozott gyermekeknek és felnőtteknek kifejlesztettek egy a bébikomphoz hasonló járókeretet. Ebben az eszközben van egy bicikliüléshez hasonló felület, amire szükség szerint nyújtott lábbal (mint a biciklire), rá lehet „ülni”.  Az eszközt önállóan megállni, járni nem tudó emberek is használni tudják, segítségével lakáson belül és kívül is “sétálni” tudnak.

Mérete és felépítése miatt nagyon stabil. Támaszt nyújt hónaljban és az ülőfelülettel is. Egy emelőkarral könnyen felemelhető a beteg ülő helyzetből állásba.

http://drorto.hu/wp-content/uploads/PDF/Meywalk_tajekoztato.pdf

Több fajtája létezik, például: Movita és Meywalk.

Kiegészítők a járókeretekhez

Takarófólia:

Hosszabb tárolásra, akár napi használatra az eszköz védelmét szolgálja.

https://gyogyaszati.hu/termekek/gyogyaszati-segedeszkozok/3/jarokeretek-gurulos-jarokeretek-rollatorok/31/page=1/rollator-takarofolia/5534

Ára: 1.200 Ft

 

 

 

 

Bot tartó:

Ha botot és járókeretet is használunk, célszerű, ha a  bot egyszerűen ráerősíthető a járókeretre.

Az alsó rész kiképzése biztosítja, hogy a bot ne csússzon le,  a  felső rész pedig a vázhoz kapcsolja.

Ára:  1.350 Ft

https://gyogyaszati.hu/termekek/gyogyaszati-segedeszkozok/3/jarokeretek-gurulos-jarokeretek-rollatorok/31/page=1/jarobot-tarto-rollatorra-kerekesszekre/3461

Járókeretre tehető kosár

Ha a megvásárolt kereten nincs kosár, azt kiegészítőként is megvásárolhatjuk.

Ára: 2.880 Ft

https://gyogyaszati.hu/termekek/gyogyaszati-segedeszkozok/3/jarokeretek-gurulos-jarokeretek-rollatorok/31/page=1/fem-kosar-rollatorhoz/2768

 

 

 

Esernyőtartó járókeretre

Ez a szerkezet 19-25 mm átmérőjű csőre szerelhető. Az esernyő nem tartozéka a terméknek. Ehhez képest nem olcsó.

Ára:  17.990 Ft

https://gyogyaszati.hu/termekek/gyogyaszati-segedeszkozok/3/jarokeretek-gurulos-jarokeretek-rollatorok/31/page=1/esernyotarto-rollatorra/5535

 

 

Tálcatartó járókeretre

Az önállóság megtartásában nagyon nagy segítség lehet egy járókeretre szerelhető tálca. Ha mindkét kezünkkel fognunk kell a keretet, nem tudjuk önmagunkat kiszolgálni, nem marad szabad kezünk tárgyak mozgatására. Ezzel a 38×21 cm nagyságú, 2,5 kg-ig terhelhető tálcával sok mindent meg tudunk oldani.

Ha a tálcára, amely elfordítható, csúszásgátlót is teszünk az edények nem csúsznak el menet közben.

Ára: 13.400 Ft
https://gyogyaszati.hu/termekek/gyogyaszati-segedeszkozok/3/jarokeretek-gurulos-jarokeretek-rollatorok/31/page=2/rollator-talcatarto/5536

Kölcsönzési lehetőségek:

A Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja (MEREK) kiemelt projektként létrehozott  egy segédeszköz kölcsönzést biztosító hálózatot. Az országban 6 helyen alakítottak ki logisztikai központot:

Korszerű támogató technológiák, életvitelt segítő eszközök kölcsönözhetőek ezekben a központokban. A keresett eszköz elérhetőségéről telefonon kell érdeklődni.

A központok a segédeszközöket eljuttatják a rászorulókhoz , visszaveszik, tárolják és karban is tartják őket.

Egyéb lehetőségek:

Használt eszközök vásárlási lehetőségei:

Új Generáció-s ápolási eszközök  

Gyógyászati segédeszközök csere-bere, felajánlások.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a honlapon található információ nem helyettesíti az orvossal való konzultációt, s nem pótolja az orvosi utasítások betartását.

Vissza a lap tetejére

Nem találta meg amit keresett?
Itt tegye fel kérdését, vagy ossza meg tudását!

Mesélje el történetét!

Segítsünk egymásnak! Ossza meg velünk
személyes történeteit, tapasztalatait! Ha honlapunkon
talált hasznos információt, kérjük, számoljon be erről is!

Önkénteseket keresünk!

A honlap továbbfejlesztéséhez lelkes önkénteseket keresünk. Legyen Ön szakember, érintett vagy hozzátartozó, ha elég erőt érez magában ahhoz, hogy aktív részese legyen munkánknak, akkor kattintson ide!

hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!