A konyhában

A Parkinson-kór izommerevséget, és a kezek ügyetlenségét okozhatja, ami hátráltatja a konyhában végzett munkákat és az étkezést is. Az itt következő tanácsok és eszközök lehetővé teszik, hogy az önellátás sokáig fenntartható legyen.

Étkezés:

A kézremegés megnehezítheti a kanál, villa vagy a pohár szájhoz emelését. Ha a remegés nagyon erőteljes, akkor az étel, ital kilötyöghet, a villa pedig megsértheti a szájat. Problémát okozhat az étel villára szúrása vagy a kanálba terelése.

Megkönnyíthetjük az önálló étkezést a következőkkel:

 • Ha a tányért közelebb helyezzük (valamivel megemeljük) a szájhoz, akkor a kanálnak kevesebb utat kell megtennie, kisebb az esély a kilötyögésre. Ezt megtehetjük az asztal megemelésével, a tányér alá tett emeléssel vagy ha állítható a szék, akkor annak leengedésével.
 • Ha az étkezéshez használt kart könyökben alátámasztjuk (pl. vastagabb könyvvel), vagy a felkart szorosan a testhez szorítjuk, akkor a tremort csökkenthetjük.
 • Ha villa helyett kanalat használunk.
 • Ha felvágjuk, felaprítjuk az ennivalót, hogy a vágással, nagy, hosszú darabokkal ne kelljen bajlódni.
 • Ha az étel kanálba juttatása nehézkes, mert mindig csak arrébb lökni sikerül az ételt, ahelyett, hogy a kanálba kerülne vagy a villára, akkor segíthet a tányérperem, ami belefordítja az ételt a kanálba.

 

 • A csúszásgátló megakadályozhatja a tányér vagy pohár elcsúszását az asztalon, ahogy hozzányúlnak. Könnyen mosható, bármekkora méretre vágható.

  (Kapható építési áruházakban. lakberendezési boltokban, 100 Ft-os üzletekben)

  Kapható olyan tányér is, amelynek eleve tapadó felület van az alján, így gátolja meg az elcsúszást. Ez általában baba- vagy gyerekboltban kapható.

  Tapadó aljú tányér.

 

Evőeszköz:

Amerikában kifejlesztettek egy olyan speciális evőeszközcsaládot, amely kompenzálja a kéz remegését, így a kanál feje mozdulatlan marad, az étel pedig ennek köszönhetően nem esik le róla. Az angol nyelvű videó jól szemlélteti, mennyire sikeres az étkezés az eszközzel és nélküle.

 

Az evőeszköz nyele és a fej külön egységet alkotnak, így a nyélhez lehet kanál vagy villa véget illeszteni. Sajnálatos módon Magyarországon nem érhető el az eszköz. Az elérhetőséget tovább kutatjuk. Amerikai, kanadai és japán beszerzési lehetőség itt: https://www.liftware.com/international/ Ára 195 dollár. (nyél és egy fej) 35 dollár a kiegészítő fej.

Magyarországon kapható speciális evőeszközök a remegést nem csökkentik, de a fogást megkönnyítik:

 • A vastagított nyelű evőeszközöket könnyebb megfogni és megtartani.
  • Lehet kapni eleve vastagított evőeszközt vagy rá lehet húzni az evőeszközre egy fogáskönnyítő vastagítót.Az itt látható nyélvastagítóból 2 db van egy készletben.

Ára: 1.150 Ft

 • A hajlított szárú evőeszköz megkönnyítheti az étel szájba juttatását.

Ára: 4.800 Ft

https://gyogyaszati.hu/termekek/rehabilitacios-es-gyogytorna-termekek/10/eletviteli-eszkozok-konyhai-etkezes-eszkozok/163/page=3/ultrakonnyu-eletviteli-villa-balos-medigor/722

Kapható jobbos és balos kivitelben.

Ára: 3.560 Ft

Ivás:

A kéz remegése miatt nehéz lehet egy teli poharat a szájhoz emelni. Viszont a sok folyadék fogyasztása nagyon fontos.

Megkönnyíthetjük az önálló ivást a következőkkel:

 • nem töltjük teljesen tele a poharat;
 • zárható tetejű poharat vagy kulacsot használunk;
 • iváskor a poharat tartó oldalon a könyököt az asztalon megtámasztjuk, leszorítjuk, vagy a felkart a mellkashoz szorítjuk, így csökkentve a tremort;
 • szívószálat használunk (már kapható papírból vagy fémből).

Pohárra tehető szívószál tartó

A szívószál megkönnyítheti a megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztását. A szívószál tartó nem engedi ide-oda csúszkálni a szívószálat.

Ára: 460 Ft

 

Speciális poharak:

Árak:

     Jobb oldali: 5.500 Ft

Bal oldali: 3.990 Ft

 

 

Főzés, ételkészítés:

Az önállóság megőrzése egy kis segítséggel hosszabb ideig fenntartható. A speciális funkciójú és kiképzésű eszközök megkönnyíthetik az ételek elkészítését.

Vágás:

Speciális kések

Külföldön a konyhai munkához többfajta kést is lehet kapni, ami lehetővé teszi, hogy a mozgáskorlátozottak önállóan tevékenykedjenek a konyhában. Ezeket az eszközöket könnyebb megfogni és más technikával lehet használni. A fix penge helyett például gördülő vágófelület segíti a vágást, mint a pizzaszeletelő, vagy a kés nyele hajlított, így használata leginkább a fűrészeléshez hasonlít. További lehetőség, ha a kés éle hajlított, így hinta mozdulattal lehet vágni vagy egyszerűen csak a kés markolata van úgy kialakítva, hogy az segíti a fogást.

Magyarországon nem minden fajta kapható. Érdemes kipróbálni a  pizzavágót vagy a fűszerkést (hintakés) , mert működése azonos elven alapul. A kések markolatának megvastagítása is segítséget jelenthet.

 

Vágódeszka

Ez nem egy szokványos vágódeszka. Lényege abban rejlik, hogy a konyhapulthoz, asztalhoz lehet rögzíteni és a különböző rátétek megtartják a feldolgozandó anyagot, élelmiszert. A rögzítés történhet csavaros vagy tapadókorongos megoldással.  A rátét, mely megtartja a zöldséget, gyümölcsöt, húst vagy sajtot, lehet szögecses, villás, satu-szerű.

Az itt látható egyszerű deszka   ára: kb. 5.600 Ft.

https://gyogyaszati.hu/search/page=1/?t_kereso=v%C3%A1g%C3%B3/konyhai-vagodeszka-seged/5481

 

 

 

 

Egy fejlettebb változatnál már reszelő, kenyértartó is található a tüskék mellett.

Ez a változat tapadókoronggal rögzíthető.

Ára: kb. 27.700 Ft.

 

Külföldön több fajta vágódeszka is beszerezhető. Érdemes körülnézni ötletért, hátha elkészíthető házilagosan  is a hiányzó konyhai eszköz. (pl. rögzített zöldségpucoló)

https://www.essentialaids.com/kitchen-aids-feeding-aids/food-preparation-aids/swedish-cutting-board.html

Üveg- és konzervnyitás, 

Létezik olyan automata konzervnyitó, amely önműködően kinyit bármekkora konzervet. Gombnyomással működésbe hozható, elemes. Nem hagy éles peremet és a beépített mágnesnek köszönhetően magához vonzza a fedélről leváló apró részeket

Típustól és bolttól függően 5.000 és 20.000 Ft közötti árban kapható. Érdemes vásárlás előtt a vásárlói véleményeket elolvasni.

https://www.digitalko.hu/konzerv-uveg-bor-nyito/kenwood/co-600-elektromos-konzervnyito/?st=1

https://www.astoreo.hu/elektromos-konzerv-es-uvegnyito-7143.html?artnr=12022&sizenr=12031&gclid=EAIaIQobChMItuWXg8ir5gIVBcYYCh0QlAImEAQYASABEgLZ2_D_BwE

Kupak, tető lecsavarása

Ha nem tudjuk letekerni az üveg fedelét, mert nincs erőnk az üveget megtartani és a másik kezünkkel akkora erőt kifejteni, hogy a tetőt is le tudjuk csavarni, akkor jó szolgálatot tesz ez a felső konyhaszekrény aljára szerelhető sín.

Az üveg tetejét (1,5-8,5 cm átmérő esetén) a sínbe húzva, az automatikusan beszorul . Ezután már akár két kézzel is csavarhatjuk az üveget.

Ára: 5.900 Ft

https://gyogyaszati.hu/termekek/rehabilitacios-es-gyogytorna-termekek/10/eletviteli-eszkozok-konyhai-etkezes-eszkozok/163/page=3/eletviteli-egykezes-uvegteto-nyito-medigor/5499

A következő konyhai nyitó eszközök mindenkinek jól jöhetnek a háztartásban. Pár száz forintért megkaphatók. Megtalálhatók élelmiszerüzletben, háztartási boltban vagy választhatók innen:

https://gyogyaszati.hu/termekek/rehabilitacios-es-gyogytorna-termekek/10/eletviteli-eszkozok-konyhai-etkezes-eszkozok/163/page=1

Ha problémát okozna a tárgyak kézzel való megtartása nyitás közben, akkor használhatjuk a következő eszközt:

Csípőnkkel vagy akár kerekesszékben ülve a térdünkkel meg tudjuk tartani a tolókart, ami rögzíti nekünk azt a tárgyat, amin éppen a kezeinkkel dolgozunk (fedél lecsavarás, kiszedés, stb).

Ára: kb. 9.000 Ft

https://gyogyaszati.hu/termekek/rehabilitacios-es-gyogytorna-termekek/10/eletviteli-eszkozok-konyhai-etkezes-eszkozok/163/page=3/eletviteli-univerzalis-fogo-nyito-seged-medigor/5502

 

Főzés:

A fürdőszoba és a konyha sok baleset forrása. Ha lecsúszik a forró serpenyő a tűzhelyről, miközben megkavarjuk az ételt, jó esetben csak a főztünk megy kárba, rosszabb esetben leforrázzuk, megégetjük magunkat.

Az edény lecsúszását vagy véletlenszerű lerántását szolgálja a gyerekboltokban kapható tűzhelyvédő. Ez az eszköz sáncszerűen veszi körbe a tűzhely elejét, s mivel rögzítve van a konyhapulthoz, megfelelő ellenállást jelent nehezebb edényeknek is.

Ára kb: 9.000 Ft

Egy lehetséges típusa megtalálható ITT. Tűzhelyvédőként kereshető további típus.

Az itt bemutatott tapadókorongos szerkezet funkciója más. Rögzíti a serpenyőt, illetve más nyeles eszközt, hogy hogy ne kelljen annak fixálásával törődni, csak a főzésre lehessen koncentrálni.  Csak azokat az edényeket tudja megtartani, amelyeknek nyele, füle a tűzhely szélén túllóg.

https://gyogyaszati.hu/termekek/rehabilitacios-es-gyogytorna-termekek/10/eletviteli-eszkozok-konyhai-etkezes-eszkozok/163/page=2/serpenyotarto-konyhai-seged/5485

Ára:  kb. 2.500 Ft

A tojás sárgájának szétválasztása

Egy műanyag flakon segítségével könnyedén szétválaszthatjuk az egy kézzel már feltört tojás sárgáját és fehérjét. Az műanyag üveget kicsit benyomjuk, majd száját a tojás sárgájához tartjuk,  a nyomást elengedjük, és az üveg beszívja a sárgáját.

Kenyérkenés:

Egy ilyen egyszerű feladat is akadáyba ütközhet, ha rendre arrébb csúszik a kenyér, amikor a késsel  rákenjük a vajat. Az itt látható eszköz megakadályozza, hogy a kenyér arrébb csússzon, amíg megkenjük. Az eszköz megakad az asztal szélében, a másik oldal pedig megfogja a kenyeret, így nem kell kézzel rögzítsük.

Ára: kb. 2.200 Ft

https://gyogyaszati.hu/termekek/rehabilitacios-es-gyogytorna-termekek/10/eletviteli-eszkozok-konyhai-etkezes-eszkozok/163/page=1/kenyerkeno-seged/5483

 

 

Tubus kinyomása

Legyen az fogkrém, májkrém, majonéz vagy mustár, ebbe a kinyomóba téve, a csavarót forgatva egy kézzel hozzájuthatunk a tubus tartalmához.

https://gyogyaszati.hu/search/page=1/?t_kereso=kinyom%C3%B3

Ára: 660 Ft

 

 

Nem találta meg amit keresett?
Itt tegye fel kérdését, vagy ossza meg tudását!

Mesélje el történetét!

Segítsünk egymásnak! Ossza meg velünk
személyes történeteit, tapasztalatait! Ha honlapunkon
talált hasznos információt, kérjük, számoljon be erről is!

Önkénteseket keresünk!

A honlap továbbfejlesztéséhez lelkes önkénteseket keresünk. Legyen Ön szakember, érintett vagy hozzátartozó, ha elég erőt érez magában ahhoz, hogy aktív részese legyen munkánknak, akkor kattintson ide!

hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!