Átmeneti elhelyezés

Az önkormányzatok szakosított ellátásainak körébe tartoznak az átmeneti elhelyezést nyújtó intézmények. Ebből a fejezetből megtudható, ki jelentkezhet ilyen típusú intézménybe, milyen dokumentumokat és hova kell benyújtani. Segítünk az intézménykeresésben is.
Információink a tájékozódást segítik, magyarázó jellegűek, kérjük részletesebb tájékoztatásért keresse fel a megjelölt oldalakat!

Ki az, aki átmeneti elhelyezést nyújtó intézménybe jelentkezhet?

Az a fogyatékossággal élő jogosult átmeneti elhelyezésre (gondozó ház), akinek az ellátását a családja  átmenetileg nem tudja biztosítani vagy a családot tehermentesíteni kell hosszabb-rövidebb időre.

Mit jelent az ideiglenesség?

 • az ellátás hossza egy év;
 • a határidő letelte előtt az intézmény vezetője megvizsgálja, hogy az ellátott  visszahelyezhető-e családi környezetébe vagy a személyes gondoskodás lehetővé tesz-e az ellátottnak, hogy otthonában önállóan éljen;
 • még egy évre meghosszabbítható az átmeneti tartózkodás, ha az ellátott nem helyezhető vissza családjába vagy lakásába;
 • az egy év elteltével az intézményvezető kezdeményezheti más intézménybe való áthelyezést;
 • a második évben vagy a más intézményben való elhelyezésig az ellátás változatlan feltételekkel kell biztosítani.

Milyen szolgáltatást nyújt a gondozóház?

 • lakhatást;
 • teljes körű ellátást: napi legalább háromszori étkezést,  tiszta ruházatot, textíliát;
 • szabadidős, kulturális és közösségi programokat.

A gondozóházba való jelentkezés feltételei:

 • fogyatékosság;
 • elégséges jövedelem.

A szociálisan rászorultak (fogyatékossági támogatás vagy magasabb összegű családi pótlékban részesülő) részére a személyes gondoskodást (jelen esetben az ápolást-gondozást nyújtó intézményi ellátást) az állam, valamint az önkormányzatok biztosítják. (Kézenfogva)

Térítési díj :

 • A térítési díjat az intézményvezető állapítja meg. Átmeneti elhelyezést nyújtó intézmények esetén ez nem haladhatja meg az ellátott havi jövedelmének 60%-át.
 • A nem alapfeladatként nyújtott szolgáltatásért (pl.: fodrász, kozmetikus, szabadidős program) külön térítési díjat kell fizetni.

Részletesebben lásd az adott intézmény térítési díjakról szóló információit.

Benyújtandó dokumentumok:

 • Kérelem, melyet az igénylő vagy a törvényes képviselője szóban vagy írásban nyújthat be.
 • Nyomtatvány, mely tartalmaz orvosi igazolást, jövedelemnyilatkozatot és vagyonnyilatkozatot.

Hova és hogyan kell benyújtani a dokumentumokat?

 • A jelentkezés önkéntes.
 • A kérelmet szóban vagy írásban a kiválasztott intézmény vezetőjéhez kell benyújtani.

A döntést az intézmény vezetője hozza.

Intézménykeresés:

Ezen a linken egy kereső űrlapot kell kitölteni.  Az ágazatválasztónál a nyílra kattintva kinyílik a menü. Az ellátás típusánál ki kell választani a kívánt kategóriát: átmeneti elhelyezést nyújtó intézményi ellátás.  Az altípusnál a fogyatékos személyeket kell bejelölni. A többi kategória ezután automatikusan töltődik ki. Összezárva az ablakot megadhatjuk a megyét és/vagy a települést is.

Így jutunk a keresett intézményekhez. A megye helyén a “mind” bejelölésével az összes magyarországi lakóotthont megkapjuk.

Részletesebben:

http://info.kezenfogva.hu/szolgaltatasok/23605

http://www.efiportal.hu/szocialis-szolgaltatasok/szakositott-ellatasok-szakellatasok/atmeneti-elhelyezest-nyujto-intezmeny/

Joghely:

Az 1993.évi III. törvény 80-84.§-ai, 114-119/B.§-ai,  a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működésük feltételeiről szóló 1/2000.(I.7.) SZCSM rendelet 85-87. §-ai,  a 9/1999.(XI.24.) számú SZCSM rendelet szabályozza az ellátást.

Ápolást, gondozást nyújtó intézményi ellátásról részletesebben ITT olvashat.

Vissza a lap tetejére

Nem találta meg amit keresett?
Itt tegye fel kérdését, vagy ossza meg tudását!

Mesélje el történetét!

Segítsünk egymásnak! Ossza meg velünk
személyes történeteit, tapasztalatait! Ha honlapunkon
talált hasznos információt, kérjük, számoljon be erről is!

Önkénteseket keresünk!

A honlap továbbfejlesztéséhez lelkes önkénteseket keresünk. Legyen Ön szakember, érintett vagy hozzátartozó, ha elég erőt érez magában ahhoz, hogy aktív részese legyen munkánknak, akkor kattintson ide!

hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!