Vojta terápia

A Vojta terápia olyan mozgásokhoz nyúl, amelyek genetikailag öröklötten mindenkiben benne vannak. Ezeket a mozgásokat ki lehet váltani bárkinél, az újszülöttnél ugyanúgy, mint az időseknél.

Egy új mozgásfejlesztő módszer 

(Kovács Andrea, gyógytornász, Vojta terapeuta összefoglalója)

A módszert Vaclav Vojta egy cseh származású ortopéd-neurológus, a Müncheni Gyermekklinikán szerzett tapasztalatai alapján dolgozta ki. A szakemberek azt vették észre, hogy ha különböző pozíciókba helyezik a gyermekeket és különböző zónákat ingerelnek, mozgást válthatnak ki. Olyan mozgásokat, amelyek genetikailag öröklötten mindenkiben benne vannak, tehát az agyban, magasabb szinteken elérhetőek. Ezeket a mozgásokat ki lehet váltani bárkinél, egy egynapos csecsemőnél, de egy nyolcvanéves felnőttnél is. Ez a módszer a mozgást és tartást irányító agyi folyamatokba közvetlenül lép be .

 A Vojta terápia :

– egy meghatározott testhelyzetben

– egy meghatározott pontra/pontokra

– egy meghatározott irányban/irányokban

kifejtett enyhe nyomás segítségével éri el a kívánt izomaktivitást, mely javítja az önészlelést és a térérzéket, jótékony hatással van az emésztésre, a vérkeringésre és a légzés mélyülésére.

A terápia közvetlenül avatkozik be a mozgást irányító agyi folyamatokba, célja:

  • a fiziológiás mozgásminták serkentése,
  • a normál mechanizmusok újraélesztése.

A Vojta terápia során a törzsön és a végtagokon keltett ingerek elindítják a megfelelő izom mozgását, melyek ideális mozgásmintákat váltanak ki, majd ezeket a sémákat gyakoroltatva a helyes mozgásmintákat rögzítik. Ilyen módon a reflexek hatékony működtetésével erősítik a gyermek fizikai gyengeségeit. A hatékonyság érdekében a terapeuta által betanított tornagyakorlatokat naponta háromszor, négyszer otthon is el kell végeznie a szülőnek.

A módszer alkalmazható csecsemő-, kisgyermek- és felnőttkorban is. A Vojta terápiát szerte a világon neurológiai, ortopédiai és egyéb kórképeknél használják pozitív eredményekkel.

A terápia elérhetősége:

Magyarországon még kevés végzett terapeuta érhető el. Várjuk a terapeuták jelentkezését és azok ajánlásait, akik meg voltak elégedve Vojta-terapeutájuk munkájával.

MACKÓrendelő

Bejelentkezés: Munkanapokon 9-15 óra között a 30/389 7327 telefonszámon.

A terápia ára:

2023. januárjában: 12.000 Ft/40 perc

A Vojta fogásokba, a kiváltott reakciókba nyújt betekintést a következő rövid youtube videó:

Magyar nyelvű riport a terápiáról ITT elérhető

Vissza a lap tetejére

Találja meg az Önhöz legközelebb eső szakembert!

NévFinanszírozásMegyeTelepülésÉrtékelés
Kovács AndreaFizetősBudapest (főváros)Budapest-

Nem találta meg amit keresett?
Itt tegye fel kérdését, vagy ossza meg tudását!

Mesélje el történetét!

Segítsünk egymásnak! Ossza meg velünk
személyes történeteit, tapasztalatait! Ha honlapunkon
talált hasznos információt, kérjük, számoljon be erről is!

Önkénteseket keresünk!

A honlap továbbfejlesztéséhez lelkes önkénteseket keresünk. Legyen Ön szakember, érintett vagy hozzátartozó, ha elég erőt érez magában ahhoz, hogy aktív részese legyen munkánknak, akkor kattintson ide!

hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!