Testen viselt eszközök

A segédeszközök egy csoportja a kóros tartás kialakulásának megelőzését, illetve a már kialakult helytelen tartás korrigálását szolgálja. Ezek az eszközök közvetlenül a testre vehetők fel.

Segédeszközök az első pillanattól

A Gyakorlati tanácsokban olvashattunk arról, milyen fontos megelőzni a kórós tartás kialakulását.

A legjobb megoldás az, ha már a kezdet kezdetén  testre felvehető eszközöket használunk. Amennyiben a kórházban esetleg nincs az érintett oldali kézre és lábra megfelelő pihentető sín, akkor az egészségügyi személyzet engedélyével hívjunk be olyan segédeszköz-készítőt, aki elkészíti az egyedi eszközt vagy beállítja  a méretsorozatost.

Képtalálat a következőre: „armsplint”Ma már létezik olyan technológia, amely egyedi (teljesen személyre szabott)  segédeszköz helyszíni elkészítését teszi lehetővé. Ezek az eszközök alacsony hőre lágyuló műanyagból (Orfit) készülnek. A technológia lehetővé teszi, hogy csupán forró víz segítségével egyedi eszköz készülhessen a kórházi ágy mellett.

Fontos, hogy az eszközt a beteg minél előbb megkapja. Ezért megrendeléskor az elkészítés határidejének  kiemelt szerepe van.

Betegünk csak a tökéletes segédeszközt fogja tartósan használni, ezért különösen fontos, hogy felpróbáláskor minden apró hibára, kényelmetlenségre rámutassunk. Az átvett eszközről később is kiderülhet, hogy hosszabb távon fájdalmat okoz, ezt javítani kell.

Pihentető kézsín:

Ez az eszköz arra szolgál, hogy megakadályozza a csukló és a hüvelykujj kóros tartását. Használata ajánlatos az első pillanattól fogva, ahogy az orvos engedi. Csak jól ellazított végtagra adható fel fájdalommentesen!  Ezért feladás előtt masszírozzuk, mozgassuk ki!

Több fajtája létezik: különbség lehet, hogy az alkar alatt vagy felett ad támaszt a sín. Az ujjak támasztását is többféle módszerrel oldhatják meg.

http://sejk.oep.hu/?s=segedeszkoz&ttt=310040429&termek=orfit-vol%C3%A1ris-pihentet%C5%91-s%C3%ADn

Ára receptre: 4.820 Ft

Felírhatja: ortopéd orvos, traumatológus, rehabilitációs szakorvos

 

 

 

Pihentető lábsín

Ez az eszköz arra szolgál, hogy megakadályozza a lábfej kóros tartását. Első pillanattól feladható, ahogy az orvos engedi.

Nem méretre készül, lábméret alapján méretsorozatos, állítható.

Ára receptre: 416 Ft

Felírhatja: ortopéd orvos, traumatológus, rehabilitációs szakorvos

http://sejk.oep.hu/?s=segedeszkoz&ttt=310150258&termek=orfit-l%C3%A1bpozicion%C3%A1l%C3%B3-fektet%C5%91-s%C3%ADn

Lábtornázató eszköz

A csípő és a térd hajlítását és nyújtását gyakoroltató eszköz, mely ágyban fekvő beteg tornáztatásához is alkalmazható. A puha matracra kemény felületet téve egy görgő segítségével könnyen kivitelezhető a mozgás.  Ha a kiválasztott termék nem tartalmazza a kemény alkatrészt, ez házilag is helyettesíthető (rajztábla, gyúródeszka, polc).

Ára receptre: 13.350 Ft

http://sejk.oep.hu/?s=segedeszkoz&ttt=310068875&termek=j-98-pr%C3%ADma-protetika

Kinek írható fel? Akinek beszűkült a csípő mozgásterjedelme.

Felírhatja? ortopéd orvos, traumatológus, rehabilitációs orvos.

 

Már a kórház falain kívül

Amikor a sztrókos beteg már elhagyhatja az ágyat, újabb eszközök segíthetik a mozgás további fejlődését.

Kéztornáztató eszközök

A sztrók után az érintett oldali felső végtagon a csukló általában  lefelé hajlik (volarflexió), nehezen megy az  integetés. A kéz ujjai behajlanak, kinyújtásuk nehezen kivitelezhető, s ennek következtében a tárgyak megfogása és elengedése nehézkes.  A csukló helyes tartását segíti elő a következő eszköz.  A pihentető kézsínnel szemben ez megengedi a csukló fel- le mozgatását.

A rugós eszköz ITT található meg.

Kódja: V-31/M

Ára receptre: 5.486 Ft

Felírhatja: Ortopéd orvos, traumatológus, rehabilitációs orvos, neurológus.

Amennyiben a passzív tornáztatás hatására már kissé kilazult a kéz, az ujjak nyújtását segítő az eszköz javasolható. Ennek segítségével gyakorolható a fogás-elengedés. Az ujjak nyújtását rugó, drót vagy gumi segíti.

Ára receptre: 11.621 Ft

Az ujjtornáztató eszköz ITT található meg.

Kódja: V82

Az összes kéztornáztató segédeszköz megtalálható a http://sejk.oep.hu/ oldalon a “Katalógus”ban a “Személyes gyógykezelő segédeszközök” kategóriájában a  “Mozgás-, erő- és egyensúlygyakorló eszközök” menüpont alatt az  “Ujj- és kéztorna-eszközök” között.

Felírhatja: Ortopéd orvos, traumatológus, rehabilitációs orvos, neurológus.

 Könyöknyújtást szolgáló eszköz

A sztrók után kialakuló helyzet a könyökízület mozgásterjedelmének beszűküléséhez vezethet. Súlyos állapotban a nyújtást passzívan segíthetjük az alábbi eszközzel. Beállítható rajta a mozgásterjedelem, így a túlzott hajlítás meggátolható, ugyanakkor nem teljesen merevíti el a végtagot.

Beállítható mozgásterjedelmű sín                                      Fix könyöksín

Mindkettő ára receptre: 8.260 Ft

Felírhatja: ortopéd orvos, traumatológus, rehabilitációs szakorvos

Vállfájdalmat megelőző karrögzítő

Ez a karrögzítő megakadályozza, hogy a sérült oldali váll a kar súlya miatt “lógjon”. Alátámasztást ad a könyöknél és az  egész karon végigfutó puha rögzítő az ép oldali vállra terheli a súly egy részét. Ezzel csökkenhet a váll terhelése, fájdalma.Ráadásul úgy van kialakítva, hogy segítség nélkül, egy kézzel is fel tudja venni a beteg.

NEAK által nem támogatott eszköz.

Ára: 5.590 Ft

http://drorto.hu/stroke-utani-rehabilitacio-eszkozei/?single_prod_id=231

 

 

A lábfej tartását korrigáló eszközök:

Az alsó végtag érintettsége leginkább a lábfej “lógásán” vehető észre. Ennek a lábtartásnak a korrigálására többféle megoldás létezik:

  • A peroneus emelő egy műanyag sín, mely behelyezhető a cipőbe és korrigált lábfejtartást eredményez. Ez a segédeszköz a legelterjedtebb a sztrókosok rehabilitációjában, de már nem tartozik a legkorszerűbb eszközök közé. Azonban mivel a NEAK támogatja, a leginkább költségtakarékos megoldás.

Ára receptre:  1.407 Ft

http://sejk.oep.hu/?s=segedeszkoz&ttt=310071496&termek=peroneus-emel%C5%91-lbt

 

Felírhatja:  Ortopéd orvos, traumatológus, neurológus, rehabilitációs orvos.

Korszerűbb megoldás  is elérhető Magyarországon, de támogatás hiányában jóval drágább a hagyományos eszköznél. A karbonszálból készített lábfej korrigáló eszköz könnyebb, mégis stabil és rugalmas rögzítést biztosít. A láb átgördülését rugalmasan követi, így mozgás során a természetes járást meg tudja közelíteni. A merev műanyag eszközhöz képest könnyebb benne a lépcsőzés vagy a leguggolás. Viselete kényelmes és szinte észrevehetetlen. A méretsorozatból a megfelelőt kiválasztva egyedi betéttel változtatható személyre szabottá. Egyszerű a le- és felvétel egy kézzel.

Walk on flex                                                                             Toe off:

                   

Egyedi engedéllyel  támogatással vásárolható      Receptre felírható.

Ára engedéllyel: 15.283 Ft.                                                   Ára receptre: 21.590 Ft.

Engedély nélkül: 153.000 Ft

Az engedélyt nem kapja meg mindenki.

A következő videó bemutatja a dinamikus eszközök típusait és alkalmazási területeit.

Csináld magad:

Otthon is elkészíthető olyan eszköz, mely megkönnyíti a lábujjak emelését. Csak enyhe esetekben alkalmazható és akkor, ha az orvos segédeszköz használatát nem javasolja. Kinézete elég vicces.

Tegyünk fel a lábszárra egy pántot (pl.: csuklósúlyzó) és rögzítsük tépőzárral.  Erre rögzítsünk egy vékonyabb pántot (tépőzár). Ezt a pántot, tépőzárat fűzzük be a cipő orránál a cipőfűzőbe. Ha a pánt megfelelő hosszúságú, a lábfejet a megfelelő szögben tartja lépéskor, nem engedi lógni a lábujjakat.

Külföldön kapható “lábujjfelhúzó segéd”

Egyedi cipők:Képtalálat a következőre: „ortopéd cipő”

A féloldali bénulás következtében deformálódhat a lábfej is. Egyedi cipő  vagy lúdtalpbetét felíratható az orvossal receptre, így jóval olcsóbban hozzájuthatunk. NEAK támogatással akár a lábfejet korrigáló eszközhöz (fent bemutatott lábsínek) is kérhető cipő, vagy/és talpbetét.

Méretvételre be kell jelentkezni a kiválasztott ortopéd szaküzletbe. A cipő elkészítése hosszú időbe telik, így az évszaknak megfelelő cipőről az előző évszak elején kell gondoskodni.

 

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a honlapon található információ nem helyettesíti az orvossal való konzultációt, s nem pótolja az orvosi utasítások betartását.

Vissza a lap tetejére

Nem találta meg amit keresett?
Itt tegye fel kérdését, vagy ossza meg tudását!

Mesélje el történetét!

Segítsünk egymásnak! Ossza meg velünk
személyes történeteit, tapasztalatait! Ha honlapunkon
talált hasznos információt, kérjük, számoljon be erről is!

Önkénteseket keresünk!

A honlap továbbfejlesztéséhez lelkes önkénteseket keresünk. Legyen Ön szakember, érintett vagy hozzátartozó, ha elég erőt érez magában ahhoz, hogy aktív részese legyen munkánknak, akkor kattintson ide!

hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!