Közszolgáltatói kedvezmény – Víz

Ebből a részből megtudható, hogy fogyatékosság esetén milyen kedvezmények vehetők igénybe a víziközmű szolgáltatótól. Ismertetjük a szociális rászorultságon alapuló kedvezményeket, a benyújtandó formanyomtatványokat és dokumentumokat és az eljárás menetét.
Információink a tájékozódást segítik, magyarázó jellegűek, kérjük részletesebb információért keresse fel a megjelölt oldalt!


Kinek jár a kedvezmény?

Annak, aki fogyatékossági támogatásban részesül. Azonban a fogyatékossági támogatásban részesülő személyt nem kell különleges bánásmódban részesíteni, mint fogyatékkal élő felhasználót, ha vele együtt olyan nagykorú személy él, aki nem fogyatékkal élő felhasználó.

Mi az, ami a kedvezménnyel jár?

 • készpénzben történő számla kiegyenlítés a felhasználási helyen;
 • egyedi segítségnyújtás a számla értelmezéséhez;
 • havi (időközi) mérőleolvasás a helyszínen;
 • általánostól eltérő mérőhely kialakítása;
 • a helyi vízszolgáltató egyéb kedvezményei.

Beadandó dokumentumok:

 • Kérelem
Letölthető pdf-ben ITTVagy beszerezhető a szolgáltató ügyfélszolgálati irodájában is, illetve letölthető a vízszolgáltatók honlapjáról.

A fővárosi vízmű honlapja: https://www.vizmuvek.hu/hu/fovarosi-vizmuvek/lakossagi-ugyfelek/fovizmeros_bekotesi_fogyasztok/vedendo_felhasznalok/fogyatekkal_elo_vedendo_felhasznalo

Magyarázat a Kérelem kitöltéséhez:

A kérelem három részből áll:

 • A rész  – az igénylő vagy eltartója tölti ki
 • B rész – vagy ezt a részt tölteti ki a fogyatékossági támogatást folyósító szervvel vagy csatol egy  igazolást a fogyatékossági támogatást megállapító vagy folyósító szervtől (egyik sem lehet 30 napnál régebbi!)
 • C rész – az orvos tölti ki – ez a rész tartalmaz egy igazolást és egy értesítendő személyt, illetve annak elérhetőségét, a szolgáltatás kimaradás esetére (30 napnál nem lehet régebbi!)

A kedvezmény érvényessége:

 • a nyilvántartásba vételt követő legkésőbb 30. naptól kell biztosítani;
 • minden év március 31-ig igazolni kell, hogy védettsége továbbra is fennáll. Ha szakorvosi vélemény alapján nem várható jelentős javulás, akkor ezen igazolás elfogadtatása után nem kell évente igazolást benyújtania.

Hova és hogyan kell beadni a kérelmet?

Az érintett vízszámláján szereplő szolgáltató ügyfélszolgálati irodájában személyesen, vagy postai úton a szolgáltatónál:

Megkötések:

 • ha a védendő fogyasztó elköltözik, azt be kell jelentenie, és a támogatás tovább nem jár. Az új felhasználási helyen megkötött szerződés alapján, új igénylést kell benyújtani;
 • emelt összegű családi pótlékban részesülő nem igényelheti a védendő fogyasztóknak járó kedvezményt.

Amennyiben a fogyasztó szociálisan is rászoruló, jogosulttá válhat a szociálisan rászoruló fogyasztóknak nyújtott kedvezményekre is.

Szociálisan rászoruló fogyasztó

Mi az, ami jár a szociálisan rászoruló fogyasztónak?

 • részletfizetési kedvezmény
 • fizetési haladék (évente 1x)

Szociálisan rászoruló fogyasztó kérelme letölthető  ITT.

Az eljárás menete megegyezik az előzőekben ismertetettekkel.

Részletesebben:

http://info.kezenfogva.hu/szolgaltatasok/40721

Érvényes jogszabály

A víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény 58/A-58/D §-a, 61/A §-a,  az 58/2013. (II. 27.) Korm. rendelet 88/A-88/E §-a.

Vissza a lap tetejére

Nem találta meg amit keresett?
Itt tegye fel kérdését, vagy ossza meg tudását!

Mesélje el történetét!

Segítsünk egymásnak! Ossza meg velünk
személyes történeteit, tapasztalatait! Ha honlapunkon
talált hasznos információt, kérjük, számoljon be erről is!

Önkénteseket keresünk!

A honlap továbbfejlesztéséhez lelkes önkénteseket keresünk. Legyen Ön szakember, érintett vagy hozzátartozó, ha elég erőt érez magában ahhoz, hogy aktív részese legyen munkánknak, akkor kattintson ide!

hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!