Fürdőszobai tevékenységek

Miután önállóságát egyre jobban visszanyeri a beteg a sztrók után, továbbra is problémát jelenthet néhány egyszerű mozdulat, mint a fürdőkád peremének átlépése vagy az előrehajlás lábujjai eléréséhez. A fürdőszobai segédeszközök egy részét bemutattuk már az "Elhagyva a betegágyat" részben. Itt azokat az eszközöket mutatjuk be, melyek közvetlenül a tisztálkodáshoz kapcsolódnak.

Mosakodás, tisztálkodás:

A személyes higiéniában az önállóság visszanyerése nagyon fontos.

Sztrók után azonban gyakran gondot okoz néhány mozdulat kivitelezése, így például az előrehajolás. Hogy ez ne fosszon meg önállóságunktól, használhatunk hosszú nyélre rögzített  mosdószivacsot vagy tapadókoronggal rögzített eszközöket, melyek nem mozdulnak el akkor sem, ha kézzel nem tartjuk meg a használat során.

Tapadókorongos kefe

Előre beszappanozhatjuk és így  a kád falához rögzítve ülő vagy fekvő pozícióban is alaposan lábat moshatunk vele.  https://gyogyaszati.hu/termekek/rehabilitacios-es-gyogytorna-termekek/10/eletviteli-eszkozok-furdoszoba-higienia-seged/273/page=1/labkefe-seged/5597

Ára: 2.400 Ft

Nyeles mosdószivacs

Különböző méretben és funkcióval kapható.

Lábujjköz mosó szivacs

https://gyogyaszati.hu/termekek/rehabilitacios-es-gyogytorna-termekek/10/eletviteli-eszkozok-furdoszoba-higienia-seged/273/page=1/labujjkoz-moso-seged-medigor/5596

Ára: 1.900 Ft

 

 

 

 

Egyszerű mosdószivacs

Egyszerűnek egyszerű, de a különlegessége az, hogy ez is el van látva egy nyéllel. Így nem kell messzire hajolnunk, vagy kitekert mozdulatokat tennünk, ha messze van a tisztítandó terület.

https://gyogyaszati.hu/termekek/rehabilitacios-es-gyogytorna-termekek/10/eletviteli-eszkozok-furdoszoba-higienia-seged/273/page=1/eletviteli-szivacs-hosszu-nyelen/5594

Ára: 2.130 Ft

Fürdő- és bőrradírozó papucs

A lábmosáshoz az itt látható papucsos megoldás nagyon egyszerű és praktikus.

Ára:3.000 Ft

https://tutitermekek.hu/otthon-barkacs-138/furdoszobai_kiegeszitok

Vásárlás előtt győződjön meg arról, hogy a termék tapadása megfelelő-e és hogy a kefe rész megfelelő erősségű-e.

Körömvágás:

Az ép kézről levágnia körmöt az érintett kézzel nagyon nehéz.  Az automatikusan nyíló, nagyobb méretű körömcsipesz vagy az asztalra állítható talpas csipesz ehhez nyújt segítséget.

Jelenleg csak külföldön kapható. A körömvágó mellett a következő linken olyan további praktikus termékek is találhatóak, mint a tapadókorongos körömkefe és a körömreszelő. https://shop.vitility.com/en/catalog/category/view/s/b ed-bath/id/347/?p=3

Még kényelmesebb megoldást jelenthet az elektromos körömreszelő. Mivel a mérete jóval nagyobb, mint a körömvágó ollónak vagy a körömcsipesznek, az érintett kézzel is könnyebben megfogható, megtartható. Ha az érintett kézzel még így sem tudjuk megfogni, akkor egy csúszásgátlóval ellátott vízszintes felület szélére téve a készüléket tudjuk leszorítani, amíg biztonságosan és gyorsan formázzuk a körmünket.

Elektromos körömvágó néven kereshető vagy egy példa itt is  megtekinthető.

Ára: kb. 3.000 Ft

A fürdőszoba önálló használata sok veszélyt is hordoz magában, de ahelyett, hogy lemondanánk az önállóságról, járjunk el körültekintően. Vegyük sorra, mi okozhat problémát: a fürdőkádba, a zuhanyzóba való bejutás, a kádperem átlépése? Olvassa el azt a fejezetet is, melyben a kapaszkodókról és az akadálymentesített fürdőszobáról számolunk be. Elhagyva a betegágyat. Itt megtalálhatja azokat a megoldásokat, amelyek lehetővé teszik, hogy biztonságosan, ülve végezhesse a tisztálkodást. Így nem kell attól tartania, hogy megszédül, elveszti egyensúlyát.

Egyéb tevékenységek:

Tűbefűzés:

Ez a művelet sem egyszerű, ha csak az egyik kezünket tudjuk használni. Külföldön speciálisan erre a célra fejlesztett eszköz is kapható: https://shop.vitility.com/en/thread-guide

Egy kis praktikával azonban megoldhatjuk segédeszköz nélkül is: a tűt a hegyével szúrjuk be egy radírba vagy gyurmába. Ez megtartja a tűt, amíg a cérnát befűzzük. Ha szükségünk van rá, akkor a hagyományos tűbefűzőt is segítségül hívhatjuk.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a honlapon található információ nem helyettesíti az orvossal való konzultációt, s nem pótolja az orvosi utasítások betartását.

Vissza a lap tetejére

Nem találta meg amit keresett?
Itt tegye fel kérdését, vagy ossza meg tudását!

Mesélje el történetét!

Segítsünk egymásnak! Ossza meg velünk
személyes történeteit, tapasztalatait! Ha honlapunkon
talált hasznos információt, kérjük, számoljon be erről is!

Önkénteseket keresünk!

A honlap továbbfejlesztéséhez lelkes önkénteseket keresünk. Legyen Ön szakember, érintett vagy hozzátartozó, ha elég erőt érez magában ahhoz, hogy aktív részese legyen munkánknak, akkor kattintson ide!

hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!