Kerekesszékek

A fáradékonyság, a feszes izomzatmeghatározhatja milyen hosszú útra vállalkozik a szklerózis multiplexszel érintett. Fontos, hogy ne tartson vissza senkit a teljesítőképesség csökkenése, inkább válasszon megfelelő segédeszközt, amivel leküzdhető a nehézség. Ebben a részben kerekesszékeket mutatunk be. Mivel a kerekesszék kínálat óriási, a kiválasztását szeretnénk szempontok, illetve példák felsorolásával megkönnyíteni. Itt ismertetjük a kerekesszékekhez vásárolható kiegészítőket és egyéb kerekes "közlekedési eszközöket" is.
Kölcsönzési lehetőségekről és használt eszközök vásárlásáról is tájékoztatjuk Önöket!

Kerekesszék használatával az önállóság még sokáig megőrizhető. Mivel az aktivitás, az “izmok edzésben tartása” nagyon fontos a sclerosis multiplexben, ezért csak kiegészítésként használja a segédeszközt, a túlfáradás megelőzésére és hogy ne mondjon le társas együttlétről azért, mert nem biztos abban, hogy képes végigcsinálni “segítség” nélkül.

2 az 1-ben rollátorok:

Ez a  rollátor, mely könnyedén átalakítható kerekesszékké jó szolgálatot tehet a fáradékony betegeknek, akik szívesen sétálnak, de hosszabb távon szükségük lehet kerekesszékre. Csupán a lábtartó használata (egy mozdulat) változtatja rollátorból székké.

Állítható markolat, kivehető kerekek, szövet ülés, hordtáska
Súly: 8,8 kg

Mivel ülőfelülete viszonylag kicsi, hosszú távon nem kényelmes.

Ára: 61.000 Ft

 

 

 

Ha már a nap nagy részét kerekesszékben tölti, akkor is szabadon tud közlekedni, ha megtanul emelkedőre, kisebb padkára felhajtani, stb. Bárhova el tud jutni, ha a lépcsőket ki tudjuk kerülni.

Ebben segít  a közösségi közlekedésnél bemutatott applikáció is, mely ingyenesen letölthető.  Androidos eszközre a Play Áruházból IOS eszközre az APP Store-ból.

A Route4U segítségével információt kaphatunk arról, hogy egy adott üzlet, kávézó, étterem, vagy épp középület akadálymentes-e, és rendelkezik-e akadálymentes mellékhelyiséggel.

A mozgásban korlátozottak részére az önkormányzatok közlekedési támogatást nyújtanak, melyet meg kell pályázni. A támogatás hivatalos neve személygépkocsi vásárlási és átalakítási támogatás, de ez magába foglalja a kerekesszéket és egyéb járműveket is, melyek megkönnyítik a rászorulók közlekedését.

Kerekesszékek:

Fajtái:

 • standard szék – használói önállóan tudják hajtani a kerekesszéket.  Méretsorozatos.
 • aktív szék – sokkal mozgékonyabb, jobban lehet vele manőverezni, mint a standard székekkel (fordulás, önálló felléptetés járdára, stb) Egyedi összeállítással személyre szabható, egyedi igényeket tud kielégíteni.
 • ápolási szék: a beteg helyváltoztatáshoz segítségre szorul.

A székeket különböző aktivitásra tervezték és receptre való felírásuk is ettől függ. A NEAK az aktív szék felírását csak akkor engedélyezi, ha annak használója

 • tanul
 • munkát végez
 • gyermeket nevel

Mi alapján válasszunk?

Ki fogja használni? Mire fogja használni? Ezek a legfontosabb szempontok. Ezután jöhetnek a technikai kérdések:

 • terhelhetőség: a megengedett maximális súly legyen nagyobb a széket használó testsúlyánál;
 • összecsukhatóság:  autóba való berakáshoz ez szükséges;
 • kerekek levehetősége: ha nem csukható össze a szék, de a kerék levehető, könnyebben berakható az autóba;
 • tömör vagy felfújt kerék: a tömör gumi – nem megy tönkre, viszont egyenlőtlen felületen nagyobbat üt, fújt gumi – puhább utazást biztosít;
 • borulásgátló: pl.  járdára való fellépésnél megakadályozza a hátraesést;
 • billentőcső: erre rálépve a kísérő könnyen meg tudja billenteni a széket és így könnyen fel tud vele lépni a járdára, s egyéb magasabban fekvő helyre;
 • a lábtartó mechanika (kihajtható, felhajtható, leszedhető), magassági állíthatósága;
 • a lábtartón a láb hátra-, vagy előrecsúszásának gátlása;
 • magasított háttámla – van olyan típusú szék, amelynél csak a derék résznél van támasz;
 • a háttámla dőlésszögének állíthatósága;
 • hajthatóság: egy vagy két kezes;
 • beülési mélység:  a szék ülőlapjának mélysége feleljen meg (legyen egy kicsit kisebb) a használó térdhajlatától (ülve) a fenekéig mért hossznak;
 • beülési szélesség: az ülőlap szélessége feleljen meg (legyen egy kicsit nagyobb) csípőszélességnél;
 • az első kis kerekek állíthatósága;
 • a kartámasz mozgathatósága/kivehetősége.

Standard székek

A két kézzel hajtott kerekesszékek választéka nagyon széles. Mielőtt felíratnánk a széket vagy körbenéznénk az online térben, a fent felsorolt szempontok figyelembevételén kívül  érdemes a NEAK támogatással beszerezhető kerekesszékek teljes választékát áttekinteni.

A katalógus a http://sejk.neak.gov.hu/ oldalon érhető el. A “Katalógus”on belül a “Személyes mozgás segédeszközein” belül található a “Kerekesszékek” kategória.

Standard székek ára receptre: 22.000 Ft-tól

A képünkön bemutatott B4200 szék elsősorban szobai használatra alkalmas. Száraz időben, szilárd burkolaton utcán is használható.  Összecsukható, tömör első és hátsó kerekek.  A lábtámaszok felhajthatók, kifordíthatók, levehetők és fokozatosan állíthatók. Kartámasza fel- és hátra is hajthatóak.
Legnagyobb terhelhetőség: 110 kg, de egyedi engedéllyel nagyobb terhelhetőség is elérhető 300 kg-ig.

Aktív székek  ára  receptre: 150.000 Ft-tól

A képünkön bemutatott Küschall K4 merevvázas kerekesszék egyedi méretvétel alapján készül. A felhasználó igényeinek megfelelő felszereltséggel látják el. Az alapfelszereltség része az állítható feszességű háttámla kárpit, kivehető hátsó kerekek, magasnyomású hátsó gumik, választható szín, lehajtható, állítható dőlésszögű háttámla.  A váz súlya hátsó kerék nélkül: 6 kg

Felárral több kiegészíthető kérhető.

 

Ápolási székek

Ez az ápolási szék remekül egyénre szabható az alaptartozékokkal, amelyek a következők:  fejtartó, oldaltámasz, abdukciós ék (ez akadályozza meg az előre kicsúszást a székből és megfelelő helyzetben tartja az alsó végtagokat), biztonsági öv. Ülő és fekvő helyzetben is biztonságos és stabil. Az ülés döntésszöge és a háttámla is állítható.

Ára receptre: 68.000 Ft, de közgyógy jogcímre is felírható.

A képen látható ápolási székről részletes információ ITT található.

 

Ugyancsak  NEAK támogatással elérhető elektromos kerekesszék is. Ezen a kategórián belül is lehet csak beltéri használatra alkalmas eszközt kérni vagy olyat, amelyiket utcán is lehet használni.

Elektromos kerekesszékek

Joystickes kerekesszék

Ára receptre:  73.500 Ft (szobai 66.500 Ft)

8 év a kihordási ideje, csak ennyi idő után lehet felírni újabbat.

Kinek írható fel?

Nagyfokú végleges járásnehezítettség esetén, ha a beteg egyéb járást segítő eszközzel hosszabb távú helyváltoztatásra képtelen, emellett olyan fokú felső végtagi károsodása van, amely miatt mechanikus kerekesszék hajtására képtelen.

Ki írhatja fel?

Csak rehabilitációval foglalkozó szakorvos.

A kerekesszékeken kívül a NEAK támogatásával ugyancsak felírható az elektromos moped, 3 és 4 kerekes kivitelben egyaránt.

Elektromos mopedek:

Az összes típus elérhető a http://sejk.oep.hu/ oldalon. A “Katalógus”ra kattintva a “Személyes mozgás segédeszközei”n belül található meg a “Mopedek és motorkerékpárok” kategória alatt.

Ára receptre: kb. 90.000 Ft

A háromkerekű mopedről képet és részleteket ITT talál.

Nagyon népszerű az itt látható négykerekű moped. Méretének köszönhetően egyaránt alkalmas beltéri és kültéri használatra. A kerekesszékhez képest jóval nagyobb távolság megtételét is lehetővé teszi. Robosztus kivitelének köszönhetően egyenetlen terepen is igen jó stabilitást biztosít.

Négykerekű moped linkje

Kerekesszékek kiegészítői:

 • hajtókar

kerekesszékre felszerelt hajtókarok segítik a könnyű előrehaladást.  A hajtókarok egymástól függetlenül, toló mozgással működtethetők.

StringHandbike StringChair:

Jellemzői:

 • A toló-húzó mozgás folyamatos terhelést jelent, mely kedvezőbb, mint a hajtókarikás hagyományos kerekesszéknél.
 • A fogókart könnyű elérni, megfogni
 • A mozgásterjedelem állítható, egyre több mozgásra inspirál.
 • ha a két test fél nem egyformán működik, akkor is használható;
 • a kerekesszék továbbra is használható marad hagyományosan is.

Működése:

Ára a magyar mozgássérültek számára: kb. 315.000 Ft. Az oldalunkra való hivatkozással csupán 160.000 Ft. Részletesebben az eszközről ITT.

Kerekesszékkel együtt kb. 400.000 Ft, az Életrevalók kedvezményével: 285.000 Ft

. Részletesebben az eszközről ITT.

 • akkumulátor

  Ára receptre: kb. 13.000 Ft

2 évente 2 db igényelhető.

A receptre felírható választék megtalálható: http://sejk.oep.hu/ oldalon a Katalógusban. A “Személyes mozgás segédeszközei” kategórián belül a “Kerekesszékek egyéb tartozékai” között az “Elemek és akkumulátorok”nál.

 • Antidecubitus ülőpárna kerekesszékhez

Ára receptre: 500 Ft

A receptre felírható választék megtalálható: http://sejk.oep.hu/ oldalon. A “Katalógus”ra kattintva a “Bútorzat és lakás- vagy egyéb helyiségátalakítások” menüpont alatt az “Ülőbútorok”on belül az “Ülőpárnák felfekvési sérülések megelőzésére”/”Antidecubitus-párnák kerekesszékekhez” láncolat végén jutunk a kínálathoz.

 • Lábtartó, kar- és, háttámasz

Az előző linken az ülőbútorok kategórián belül megtalálhatóak ezek a kiegészítők is NEAK finanszírozással.

 • Sétáló motor

Ez a motor fajta elektromossá teszi a hagyományos kerekesszéket. Természetesen nem ugyanazt a teljesítményt nyújtja, mint a hagyományos elektromos kerekesszék. A segédeszköz piacon megtalálható típusok közül egyet jelenítettünk meg a képen, jellemzőivel, árával és a termék egyik elérhetőségével.

Ez a típus 50 cm beülőszélességig a legtöbb szabványos kerekesszékhez illeszthető. Könnyen fel- és leszerelhető. Ha éppen nincs szükség rá, vállpántos hordtáskájában tárolható. Teljes feltöltéssel kb. 16 km tehető meg. Állítható rajta az előre-hátra menet, szabályozható a sebessége, jelzi az akkumulátor töltöttségét.  Maximális elérhető sebessége: 6,5 km/h.  Önsúlya: 19 kg. Terhelhetősége: 135 kg, amely a kerekesszékre és használójára együtt értendő.

Ára: 237.000Ft

Ez a fajta  sétálómotor elérhető ITT.

 • Elektromos elsőkerék

Ez az elektromos meghajtást biztosító típus a kerekesszék elejéhez csatlakoztatható. Gyorsan és könnyen felszerelhető. Egy elülső kerékből és a kerékvázon elhelyezkedő meghajtóegységből áll. A motor hátramenetet is biztosít. A motor önsúlya: 13,2  kg és ehhez egy 2,5 – 3,2 kg súlyú akkumulátor biztosítja az energiát. Az akkumulátor töltési ideje 4-5 óra. Elérhető maximális sebessége: 15 km/h.

 

Ára: 1.100.000 Ft

 

A képen látható típus ITT megtalálható.

 

 • Kézi hajtású elsőkerék

StringHandbike Dock:

Kerekesszékhez csatlakoztatható szerkezet, mely egyben egy harmadik kerék, a kormány és a hajtószerkezet is.

 • olyanok emberek is használni tudják, akiknek mozgásállapotuk a hagyományos, láncos handbike használatát már nem teszi lehetővé
 • sebességváltós és váltó nélküli kivitelben is elérhető
 • hajtása toló- és húzó mozgással történik, mindkét mozgás egymástól függetlenül állítható.
 • akár néhány ujjal, vagy csak a csukló mozgatásával is használható
 • féloldali bénulás esetén is hajtható
 • nagyon könnyű manőverezni vele, kis helyen, szinte helyben fordul.

Két variáció elérhető idén:

Delta Multispeed Handbike:  teljes áron 775.000 Ft, az Életrevalók kedvezményével: 465.000 Ft.

Slim Singlespeed Handbike: teljes áron 682.000 Ft, az Életrevalók kedvezményével: 409.000 Ft.

Magyar nyelvű részletesebb információk ITT elérhetők és a Hírekben.

 • Biztonsági felszerelések

A kerekesszékben ülőnek szüksége lehet biztonsági öv használatára is. A szék tartozékaként nem biztos, hogy megfelelő, kényelmes övhöz jutunk. Minden kerekesszék kiegészíthető azonban igényeinknek megfelelő övvel. Attól függően, hol kell a beteget a kerekesszékhez rögzíteni, kapható például vállpántos vagy mellkasi rögzítést biztosító felszerelés.

Biztonsági öv (egyszerű)

 • Ez a megoldás a kerekesszékből való kicsúszást vagy kiesést gátolja meg.
 • Ára: 2.900 Ft

https://gyogyaszati.hu/search/page=1/?t_kereso=kerekesszék/kerekesszek-biztonsagi-derekov/2646

 

 

 

Vállpántos biztonsági öv

A következő linken további rögzítő öveket hasonlíthatunk össze. Mellényes megoldás, haspánt vagy medenceöv is megtalálható itt.

https://gyogyaszati.hu/termekek/apolasi-termekek/6/betegrogzitok-kerekesszekbe/302/page=1

 • Fejtámla

Az itt látható típus a legtöbb kerekesszékhez utólagosan felszerelhető. A párnázott fejtámla megfelelően támasztja meg a fejet. Állítható a magassága, a szélessége és a dőlésszöge.
https://gyogyaszati.hu/search/page=2/?t_kereso=kerekesszék/kerekesszek-fejtamla-rotecfreetec/2789

Ára: 35.000 Ft

 

 

 • Bot tartó

Ha botot és kerekesszéket is használunk egyszerre, akkor hasznos lehet, ha a botot könnyedén rá tudjuk erősíteni a kerekesszékre.

Az alsó rész a bot végét tartja meg, hogy az ne csússzon a földre,  a  felső rész pedig a vázhoz rögzíti.

Ára: 1.350 Ft

https://gyogyaszati.hu/termekek/gyogyaszati-segedeszkozok/3/jarokeretek-gurulos-jarokeretek-rollatorok/31/page=1/jarobot-tarto-rollatorra-kerekesszekre/3461

 

 

 • Esernyőtartó esernyővel

Esős időben vagy akár erős napsütésben is hasznos lehet a konzolos ernyő. Könnyen fel- és leszerelhető, és a hajlítható karnak köszönhetően a megfelelő pozícióba állítható.

Ára: 17.990 Ft

Részletek és kép a termékről

 • Vihartakaró

 

Nagyobb kirándulásokhoz célszerű, ha  pokrócot és vízálló borítást viszünk magunkkal. Mindkét funkciónak megfelel ez a vihartakarót.  Megvédi a kerekesszékben ülőt a hidegtől és az átnedvesedéstől.

A takaró jól tartja a hőt,  könnyen fel- és levehető
rugalmas pántokkal rögzíthető, cipzárral nyílik.

Ára: 37.900 Ft

https://gyogyaszati.hu/search/page=2/?t_kereso=kerekesszék/vihar-takaro-kerekesszekhez/3949

 

 • Tálca a kerekesszékhezKerekesszék asztal állítható Mobiak

A kerekesszék nem mindig gurítható be az asztalhoz úgy, hogy kényelmesen lehessen az asztalnál étkezni.

Ez az asztallap a karfára támaszkodik és egész közel húzható a testhez. Tépőzáras pánttal lehet rögzíteni. A tálca két oldala különböző színű: barna és fehér. Mérete:  60,5 cm x 51,5 cm

Ára: 8.990 Ft

A képen látható típus elérhető ITT.

 • Táska

Igaz ugyan, hogy bármilyen hátizsák a kerekesszékre akasztható, de ezt a táskát kifejezetten kerekesszékre tervezték, tökéletesen megfelel a felhasználó igényeinek. Fényvisszaverő csíkkal van ellátva és több rekesz található benne.

7.000 és 24.000 Ft között elérhető.

 

 

 

 • Teleszkópos rámpa

  Teleszkópos mobil aluminium kerekesszék rámpa

Ez az összecsukható  alumíniumból készült mobil rámpa segít leküzdeni a lépcsőket. Kül- és beltéren  egyaránt használható.

Anyaga alumínium, csúszásgátló gumi bevonattal.

Ára: 53.990 Ft

https://www.bukkosmed.hu/teleszkopos-mobil-aluminium-kerekesszek-rampa-2435?keyword=kerekesszék

 

 

 

Ezek a segédeszközök drágák, még akkor is, ha a NEAK által támogatott eszközökből válogatunk. Ezért érdemes körülnézni a használt segédeszközök között, hátha találunk megfelelő minőségűt. Egyedi készítésű eszközöket (pl.: cipő, korrrekciós eszközök) nem szabad használtan venni! Mindig ellenőriztessük szakemberrel a megvásárlandó eszközt! A kölcsönzés is megoldást jelenthet, főként, ha nem vagyunk biztosak abban, hogy hosszú távon lesz szükség rá.

Kölcsönzési lehetőségek:

A Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja (MEREK) kiemelt projektként létrehozott  egy segédeszköz kölcsönzést biztosító hálózatot. Az országban 6 helyen alakítottak ki logisztikai központot:

Korszerű támogató technológiák, életvitelt segítő eszközök kölcsönözhetőek ezekben a centrumokban. A keresett eszköz elérhetőségéről telefonon kell érdeklődni.

A központok eljuttatják a rászorulókhoz a segédeszközöket, visszaveszik, tárolják és karban is tartják őket.

Egyéb lehetőségek:

Használt eszközök vásárlási lehetőségei:

Új Generáció-s ápolási eszközök  

Gyógyászati segédeszközök csere-bere, felajánlások.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a honlapon található információ nem helyettesíti az orvossal való konzultációt, s nem pótolja az orvosi utasítások betartását.

Vissza a lap tetejére

Nem találta meg amit keresett?
Itt tegye fel kérdését, vagy ossza meg tudását!

Mesélje el történetét!

Segítsünk egymásnak! Ossza meg velünk
személyes történeteit, tapasztalatait! Ha honlapunkon
talált hasznos információt, kérjük, számoljon be erről is!

Önkénteseket keresünk!

A honlap továbbfejlesztéséhez lelkes önkénteseket keresünk. Legyen Ön szakember, érintett vagy hozzátartozó, ha elég erőt érez magában ahhoz, hogy aktív részese legyen munkánknak, akkor kattintson ide!

hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!