A koronavírus idejére

Ez a rész nem pótolhatja a szakorvos vagy a szakember tanácsait, és nem kárpótolhat senkit, aki a karantén alatt kénytelen lemondani a megszokott társaságáról és "tornájáról". Lehetőséget kíván azonban nyújtani azoknak, akik szeretnének otthon is mozogni, de nem találnak táppontot hozzá.

Két részre osztható az otthon végezhető szklerózis multiplex “gyakorlat” gyűjtemény.

 • Az első rész egy egész testet átmozgató speciálisan szklerózis multiplexszel élőknek készített videósorozat, mely kb. 50 perces  mozgást tartalmaz.
 • A második rész egyensúly feladatokat tartalmaz. Ezek csak olvashatóak egyelőre.

I. rész

A Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány és a SE Pető András kar együttműködésében készült a következő youtube videosorozat, mely egy komplex foglalkozást mutat be. Az utasításokat betartva otthon végezhető feladatokat kapunk.

Szükséges eszközök: polifoam/ ha nincs akkor egy több rétegben összehajtott lepedő is megfelel, szék, járáshoz szükséges segédeszköz, sámli vagy nagyobb könyv (lábfej legalább félig ráférjen és elég magas legyen).


II. rész

Egyensúly feladatok

Szükséges eszközök: Dynair, (Ha nincs ilyen eszköz, akkor ezt a feladatot ugorjuk át. ) testmagasságnak megfelelő gimnasztikai (fitnesz) labda.

Felhívjuk a figyelmet, hogy biztonsága érekében csak felügyelet mellett próbálja ki a gyakorlatokat! Mindig legyen stabil, jól megfogható felület (asztal, kapaszkodó, stb) a keze ügyében, hogyha egyensúlyát vesztené a gyakorlatok végzése közben, erre letámaszkodhasson vagy megfoghassa.

Állva végzett feladatok: (házi munka közben is beiktatható 1-2 feladat vagy ismétlés)

A lábak helyzetén változtatva egyre nehezebb az egyensúlyt megtartani a feladatoknál. Alapesetben csak a helyzetmegtartását kell gyakorolni, de ha az könnyedén megy, akkor ugyanezen lépéseket ismételjük meg nehezítéssel. A nehezítést az 5. lépés után olvashatja.

 1.   Váll szélességű terpeszben (kezeket a biztonsági felület közelében tartva) 20-30 mp-ig tartsuk meg mozdulatlanul a helyzetünket.

2. Ugyanez a feladat, csak összezárt lábakkal.

3. Most egyik lábunkat a másik elé helyezve tartsuk meg a helyzetet mozdulatlanul.

6. Amennyiben van lehetőségünk Dynair (dinamikus ülőpárna 2.000 Ft-tól 18.000 Ft-ig széles skálán érhető el) párna beszerzésére, akkor erre állva próbáljunk egyensúlyozni, a párnán mindkét lábunkat megtartani.

5. Váltva a lábainkat próbáljunk előbb az egyiken, majd a másikon megállni minél hosszabb ideig mozdulatlanul.

Ha valamilyen segédeszközt használ járáshoz, és enélkül nem képes megtartani az egyensúlyát, a feladatokhoz használja az eszközét és a 4. helyzetet hagyja ki.

Amint az alaphelyzet jól biztonságosan kivitelezhető, akkor

 • próbálja meg csukott szemmel is; (Legyen egy segítő ön mellett!)

majd a következő mozdulatokkal nehezíthetjük az alaphelyzetet:

 • karok emelése test előtt – csak annyira emeljük el a kezünket a megkapaszkodási lehetőségtől, amennyire az biztonságos;
 • törzsfordítás jobbra-balra;
 • törzshajlítás jobbra -balra.

Először lassan végezzük a mozgásokat, majd óvatosan növeljük a tempót. Első a biztonság.

Ülve:

Az egyensúlyozó párna (Dynair) székre is rakható. Ez nem csak az egyensúlyérzéket tartja karban, hanem folyamatosan aktivizálja a törzsizmokat pont az egyensúlyozás miatt. Ha biztonságosan ülünk rajta, akkor folyamatosan használhatjuk.

A gimnasztikai labda  nagyobb figyelmet igényel, az egyensúlyt nehezebb megtartani rajta. A labda mérete alkalmazkodjon a testmagassághoz, ráülve a lábak talpon és a csípő körülbelül a térdekkel egy magasságban kell legyen. Használhatjuk folyamatosan, vagy TV nézéshez.

Feladatok ülve a párnán vagy labdán (minden feladatot többször végezzünk: 5-10x)

 • fejfordítás jobbra, balra;
 • fejhajlítás jobbra, balra;
 • vállkörzés előre – hátra;
 • mindkét kar emelése oldalra vállmagasságig;
 • csípőre tett kézzel törzsfordítás jobbra-balra.

A szklerózis multiplex esetén a mozgás pozitív hatású. Mindenki választhat saját igényeinek megfelelő mozgásfaját és nehézségi szintet. A jóga, a zumba, és jó néhány egyéb mozgásfajta (kerekesszékes torna) megtalálható a youtube-on a kezdő szinttől a haladóig. Válasszunk bármit, csak ne engedjük, hogy a bezártság befolyásolja a mozgás mennyiségét.

Vissza a lap tetejére

Nem találta meg amit keresett?
Itt tegye fel kérdését, vagy ossza meg tudását!

Mesélje el történetét!

Segítsünk egymásnak! Ossza meg velünk
személyes történeteit, tapasztalatait! Ha honlapunkon
talált hasznos információt, kérjük, számoljon be erről is!

Önkénteseket keresünk!

A honlap továbbfejlesztéséhez lelkes önkénteseket keresünk. Legyen Ön szakember, érintett vagy hozzátartozó, ha elég erőt érez magában ahhoz, hogy aktív részese legyen munkánknak, akkor kattintson ide!

hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!