Beszéd és nyelés

A Parkinson-kórban előfordulhat, hogy a betegség előrehaladtával a beszéd elkent lesz, a nyelés pedig nehezített. Mindkét probléma esetén logopédus segítsége kérhető.

Mik a lehetőségek? Hova fordulhatunk?

Beszédfejlesztés receptre:

A Parkinson-kór miatt bekövetkezett kommunikációs és nyelési nehézségek oldására a Képtalálat a következőre: „orvosi recept” háziorvos felírhat otthoni szakápolás keretein belül beszéd- (illetve nyelés-) terápiát. Egyszerre legfeljebb 14 látogatás írható fel, de ezután még további foglalkozások rendelhetők. 12 hónapon belül összesen 56. Ezen felül is igényelhető a NEAK-nál beszédterápia, de külön eljárás keretén belül, amire a folyamatosság érdekében az 56 vizit lejárta előtt, időben kell jelentkezni. Részletesen lásd itt: http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_magyarorszagon/egeszsegugyi_ellatasok/otthoni_szakapolas_hospice

Egyéni logopédiai foglalkozások

A logopédusok nemcsak a beszédet tudják javítani, ahogy az a köztudatban él, hanem segítségére lehetnek azoknak, akiknek a táplálkozás nehézségekbe ütközik, a nyelés akadályozottsága miatt.

Gondos felmérés után különböző technikákat alkalmazva javíthatnak a beszéd hangerején, az érthetőségén és a légzéstechnikán. Az étkezésben résztvevő izmok tudatosítása, ezen izmok megmozgatása hozzájárulhat ahhoz, hogy könnyebbé válik az étel lenyelése.

A 2019. márciusában indult Montázs projekt (Széchenyi 2020) ingyenes felnőtt logopédiai foglalkozást biztosít. A projekt célja, hogy a veleszületett vagy szerzett beszéd- és nyelvi fogyatékossággal rendelkező felnőttek térítésmentesen lakóhelyükhöz közel részesüljenek terápiában.

Felnőtt beszéd- és nyelvi fogyatékos személyek számára 12 városban 16 logopédus érhető el a projekt keretében térítésmentesen. A program keretében dolgozó logopédusok megtalálhatóak a szakember keresőnkben vagy ezen a linken.

Természetesen a programon kívül is elérhető logopédus. Az egyéni óradíjak az ország területén jelentős különbséget mutatnak. Az órák 45 vagy 60 percesek, minimum díjuk 3000 Ft.  A kis csoportos (2-3 fő) foglalkozások személyenkénti díja olcsóbb, mint az egyéni óráé.

Találja meg az Önhöz legközelebb eső szakembert!

NévFinanszírozásMegyeTelepülésÉrtékelés
Szücsné Göblyös ErikaFizetősBudapest (főváros)Budapest-
Kolozsvári CsabaNem fizetősHevesEger-
Palástiné Szabó MártaNem fizetősBács-KiskunKalocsa-
Kiss SebestyénNem fizetősCsongrádSzeged-
Szabó JuditNem fizetősZalaZalaegerszeg-

Nem találta meg amit keresett?
Itt tegye fel kérdését, vagy ossza meg tudását!

Mesélje el történetét!

Segítsünk egymásnak! Ossza meg velünk
személyes történeteit, tapasztalatait! Ha honlapunkon
talált hasznos információt, kérjük, számoljon be erről is!

Önkénteseket keresünk!

A honlap továbbfejlesztéséhez lelkes önkénteseket keresünk. Legyen Ön szakember, érintett vagy hozzátartozó, ha elég erőt érez magában ahhoz, hogy aktív részese legyen munkánknak, akkor kattintson ide!

hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!