Testen viselt eszközök

A szklerózis multiplexes betegek testen viselhető segédeszközeit mutatjuk be ezen az oldalon. Az igények nagyon egyediek, így csak a legáltalánosabb segédeszközöket vettük sorra.

A szklerózis multiplexben általában elsőként az alsó végtag érintettsége igényelhet segédeszközt, mely a deformációt korrigálja és segíti a biztos járást.

Térdrögzítő

Ez az eszköz megakadályozza, hogy a térd túlnyúljon (hiperextendáljon), hátrabicsakoljon. Ugyanakkor  viselésével kikerülhető  a hirtelen összecsuklás is.

Az eszközön beállítható az a mozgásterjedelem, ami még biztonságosan kivitelezhető. Így a nem kívánt hatás (túlnyúlás, összecsuklás) megelőzhető.

Az összes NEAK által támogatott eszköz megtalálható a http://sejk.oep.hu/oldalon a Katalógusban. A következő lépésekkel jutunk hozzá: Ortézisek és protézisek/Alsóvégtagok ortézisrendszerei/Térdortézisek,/ Adaptív térdortézisek gumiszövetes, szabályozható mozgásterjedelmű oldalsínnel.

Ára receptre kb.: 10.000 Ft

Az itt látható modell súlya 50 dkg,
Sportoláshoz is kiválóan alkalmas.

 

Lábfej és boka helyzetének korrigálását szolgáló eszközök

  •  Egyedi, méretre készített boka-láb ortézis 

Mivel egyedi kialakítású, alkalmazkodik az egyedi igényekhez. Lehet egyik, illetve mindkét oldalra felíratni.

Ára receptre: 4.725 Ft

Kihordási ideje: 1 év.

Kinek írható fel? Centrális és perifériás bénulás esetén, ha a beteg mérete és deformitása miatt nem látható el méretsorozatos vagy adaptív termékkel.

Felírhatja: ortopéd orvos, traumatológus, reumatológus, rehabilitációs orvos.

Korszerű méretsorozatos megoldás  is elérhető Magyarországon. A karbonszálból készített lábfej korrigáló eszköz könnyű, mégis stabil. Az átgördülést rugalmasan követi, így mozgás során a természetes járást meg tudja közelíteni. A merev műanyag eszközhöz képest könnyebb benne a lépcsőzés vagy a leguggolás. Viselete kényelmes és szinte észrevehetetlen. A méretsorozatból a megfelelőt kiválasztva egyedi betéttel változtatható személyre szólóvá. Egyszerű a le- és felvétel egy kézzel.

Walk on flex                                                                             Toe off:

                   

Egyedi engedéllyel  támogatással vásárolható      Receptre felírható.

Ára engedéllyel: 15.283 Ft.                                                   Ára receptre: 21.590 Ft.

Engedély nélkül: 153.000 Ft

Az engedélyt nem automatikusan adják meg.

A következő videó bemutatja a dinamikus, lábon viselt eszközök típusait és felhasználhatóságát:

Ritkán szükség lehet a felső végtagon viselt segédeszközre is.

Könyök mozgásterjedelmét szabályzó eszköz

A könyökízület mozgásterjedelme beszűkülhet. Ennek megelőzésére, az állapot romlásának elkerülésére szolgálhat ez az eszköz. Beállítható a mozgásterjedelem, így a túlzott hajlítás vagy nyújtás meggátolható, ugyanakkor a beállított értékek között szabadon mozoghat a kar.

Beállítható mozgásterjedelmű     

Ára receptre: 8.260 Ft

Felírhatja: ortopéd orvos, traumatológus, rehabilitációs szakorvos

 

Mollii Suit

 A Mollii tulajdonképpen egy TENS készülék, amely ruhába van építve és 58 helyen stimulál elektromosan, ha arra van szükség. Egy kabátból és nadrágból áll a ruha, az öv pedig a vezérlőegységet tartalmazza, amely segítségével egyedileg programozható.
A következő videó kezdő képén látható a ruha maga. A lejátszásra kattintva bal oldalt láthatjuk a kezelés előtti állapotot. A hemiplégiás (egyik testfél bénulása) kislány biztatás ellenére sem tudja magasra emelni az érintett lábát. A jobb oldali képsorok pedig az egy órás kezelés utáni állapotot rögzítik. Mosolyogva emeli jó magasra a jobb lábát.

Miben ígér segítséget?

  • izomlazítás;
  • izomzat aktiválása;
  • az izmok sorvadásának megakadályozása;
  • csökkenti a krónikus fájdalmat;
  • vérkeringés javítása az adott területen.

Mennyibe kerül a Mollii Suit?

A ruha bérelhető vagy megvásárolható.

Bérlés: 258.500 Ft/hó havi bérlés esetén (2023.január)

12 hónapos bérlés esetén: 242.000 Ft/hó

Vásárlás: 2.714.369 Ft +ÁFA

Használata:

2 naponta 1 óra

Részletek a Híreink között, illetve a Sher központban.

Egyedi betétek, cipők:Képtalálat a következőre: „ortopéd cipő”

Indokolt esetben egyedi cipő  vagy lúdtalpbetét felírattatható az orvossal receptre, így jóval olcsóbban hozzájuthatunk. NEAK támogatással akár a lábfejet korrigáló eszközhöz (fent bemutatott lábsínek) is kérhető cipő vagy/és talpbetét.

Méretvételre be kell jelentkezni a kiválasztott orthopéd szaküzletbe. A cipő elkészítése hosszú időbe telik, így az évszaknak megfelelő cipőről az előző évszak elején kell gondoskodni.

 

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a honlapon található információ nem helyettesíti az orvossal való konzultációt, s nem pótolja az orvosi utasítások betartását.

Vissza a lap tetejére

Nem találta meg amit keresett?
Itt tegye fel kérdését, vagy ossza meg tudását!

Mesélje el történetét!

Segítsünk egymásnak! Ossza meg velünk
személyes történeteit, tapasztalatait! Ha honlapunkon
talált hasznos információt, kérjük, számoljon be erről is!

Önkénteseket keresünk!

A honlap továbbfejlesztéséhez lelkes önkénteseket keresünk. Legyen Ön szakember, érintett vagy hozzátartozó, ha elég erőt érez magában ahhoz, hogy aktív részese legyen munkánknak, akkor kattintson ide!

hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!