Közösségi közlekedés

A következőkben bemutatjuk, hogyan közlekedhet szabadon akkor is, ha mozgásában korlátozottá vált a Parkinson-kór miatt. Nemcsak lakóhelye közvetlen környezetébe juthat el akár kerekesszékkel, hanem távolabbi helyekre is. Fontos, hogy rendszeresen kimozduljon a szoba négy fala közül.
Útvonaltervező, busz, villamos és vonat - akadálymentesítve is célba érhet...

Közlekedés közösségi segítséggel:

közlekedés kerekesszékkelRoute4u: ez egy olyan ingyenesen letölthető applikáció,  amely  közösség segítségével egy olyan térképet bocsát a mozgásukban akadályozottak vagy babakocsival közlekedők rendelkezésére, amely megmutat minden lehetséges problémát.

Ingyenesen letölthető IOS eszközökre az App Store-ban, Android eszközökre a Play Áruház-ban.

 

 

Az applikáció világszerte elérhető, a már felmért utakról ad felvilágosítást bárhol a világon, illetve tervez akadálymentes útvonalat. Állandóan frissül, aktuális állapotot jelenít meg.

A háztól-házig való útvonaltervezéskor felhasználja az önkéntesek által megosztott információkat

 • járdákról
 • gyalogátkelőkről
 • útpadkáról
 • lejtőkről, emelkedőkről
 • közösségi közlekedésről, stb

Az útvonaltervezésen túl értékeli a gyakran látogatott helyeket (boltokat, közintézményeket, bevásárlóközpontokat, pályaudvarokat, stb.). Több, mint 800.000 akadálymentes hely áll már a mozgáskorlátozottak rendelkezésre és ez a szám folyamatosan nő.

Az akadálymentes bejáratokat illetve illemhelyeket három fokozatban minősítik: nem megfelelő (piros szín), segítséggel megoldható (sárga szín) és akadálymentes (zöld szín).

Az akadálymentesség alapján színezett járda az alkalmazás térképén látható.

Az alábbi videó részben angol nyelvű, de a képek önmagukért beszélnek.

Közösségi közlekedés Budapesten:

A budapesti tömegközlekedés jelenleg részlegesen akadálymentes:

 • a villamosok közül a nagykörútiak akadálymentesek;
 • a buszok és trolik részben;
 • a metró- és HÉV-vonalak nem biztosítják az akadálymentességet.

Az alacsonypadlós járatokról az okostelefonra is letölthető futar.bkk.hu  ad felvilágosítást.  Az alkalmazásban az adott járatra kattintva meg lehet tudni, hogy az akadálymentesített-e.Ingyenesen letölthető IOS eszközökre az App Store-ban, Android eszközökre a Play Áruház-ban.

A kerekesszékkel közlekedőknek a nekik megfelelő útvonalat tervez a következő alkalmazás.

https://futar.bkk.hu/?wheelchair=true

A fenti útvonaltervező a járművek pontos helyét és az aktuális közlekedési viszonyokat figyelembe véve tervezi meg a leggyorsabb akadálymentes útvonalat.

Metró:

Képtalálat a következőre: „metro”

Az M4-es metró állomásain liftek segítik az akadálymentes a közlekedést.

Az M2-es vonalon az Örs vezér téri állomás elérhető akadálymentesen az utca szintjéről, a Pillangó utca és a Puskás Ferenc Stadion állomáson lift segíti a mozgáskorlátozottakat.

Az M3-as metró vonalán Újpest-központ, Újpest-városkapu, a Gyöngyösi utca, a Forgách utca és részben a Göncz Árpád városközpont állomások akadálymentesek.

 

Villamosjáratok:

Ez a járat nem akadálymentes

Az 1-es vonalán hétvégenként kizárólag akadálymentes villamosok közlekednek.

A 3-as villamos részben akadálymentes.

A 4-es és 6-os vonalán csak alacsonypadlós Combinók közlekednek.

A 17-es vonalán részben alacsonypadlós villamosok közlekednek

A 19- es vonalán részben alacsonypadlós CAF villamosok járnak.

 

Trolibuszok:

70-es, 78-as, 79-es kizárólag alacsonypadlós járatokkal közlekedik.

Minden egyéb vonalon  menetrend szerint közlekednek alacsonypadlós járatok is.

 

 

 

 

Buszok:

Az autóbuszpark 80 %-a már alacsonypadlós. Az éjszakai és a hétvégi járatok mindegyike akadálymentes. Hétköznapokon a BKK futáron kereshető ki az akadálymentes busz.

BKK menetrendeken aláhúzással jelölik az alacsonypadlós járatokat. Sajnos azonban a gyakorlatban nem mindig érkezik a megfelelő busz. A kimaradt alacsonypadlós járat helyett érkező busz vezetője  általában nem tud felvilágosítást nyújtani a járat pótlásáról.

 

Jelzések a BKK járatain:

Midibusz-szolgáltatás

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) taxirendszerű midibuszokkal biztosítja az akadálymenetes közlekedést a mozgáskorlátozott utasok számára.

 • Egy vonaljeggyel, vagy bérlettel vehető igénybe a szolgáltatás.
 • regisztráció után a mozgáskorlátozott utasokat háztól-házig szállítják.

A speciálisan kialakított jármű előzetes bejelentés alapján vehető igénybe munkanapokon 5:30 és 23:30, hétvégén 8:00 és 16:00 óra között.

A telefonszám: +36-70-390-34-14 munkanapokon, 8:00 és 16:00 óra között

 

A diszpécser visszajelez az utazás lehetséges időpontjáról. Elsőbbséget élveznek az iskolába járók vagy valamilyen egyéb rendszeres szolgáltatást igénybe vevők. A többi utasnál a a szabad helyek függvényében rangsorolják az igényeket a bejelentés időpontja szerint.

https://bkk.hu/akadalymentes/mozgaskorlatozott/

Helyközi járatok

Alacsonypadlós buszok nem csak városokban közlekednek, hanem távolsági járatokon is. A menetrendben jelzett időpontban közlekedő alacsonypadlós járaton egy időben 2 kerekesszékes utas szállítása lehetséges.

Akadálymentes térkép Győrről

Vonatvasúti vasúti kocsi vonat utazás villamos szállítás szállítás Európa jármű állomás emelvény ipar tömegközlekedés Lengyelország vonatok polska Krakkó Krakkó lengyel PKP vasút utazás utas a vasúti közlekedés szárazföldi jármű gördülőállomány agglomeráció gyorsvasút vasúti kocsi utas kocsi

A menetrendben az egyes járatok  részleteire kattintva a mozgássérült jel a “vonat szolgáltatásai” között mutatja az akadálymentességet.

Amennyiben nem találunk akadálymentes járatot a 36 (80) 630 053 ingyenesen hívható információs vonalon érdeklődhetünk, illetve a szükséges szolgáltatás ugyanitt meg is rendelhető.

 • Egyéni utazásnál előzetes igénybejelentésre speciálisan kialakított kocsi vehető igénybe, ahol a beszállást mobil emelővel oldják meg.
  • érdemes érdeklődni, hogy az adott útszakaszon hogyan történik a kerekesszékesek elhelyezése  és tudják-e használni a mellékhelyiséget.
 • Csoportos utazás (legalább 10 fő mozgáskorlátozott) esetén előre megrendelt, különleges kialakítású, önemelő berendezéssel ellátott kocsi vehető igénybe. Ezekben természetesen mozgássérültek által is használható vécé van. A csoport a kiindulási állomástól a célállomásig kísérőt kap, aki az emelőt is kezeli.
 • Előfordulhat, hogy a vagon ajtószélessége nem teszi lehetővé a kerekesszékkel való áthaladást. Ez esetben csak összecsukható kerekesszékkel rendelkező, és segítséggel a saját lábán felszállni képes mozgáskorlátozott veheti igénybe az utazást.

Az utazás megkezdése előtt legalább 48 órával szükséges az igényt bejelenteni. Az igénybejelentést megkönnyítheti az ITT letölthető pdf formátumú bejelentőlap, mely elérhető a következő linken is:  https://www.mavcsoport.hu/sites/default/files/upload/page/mozgaskorlatozottak_utazasa_-_igenybejelentes.pdf

A szolgáltatás előzetes megrendelése történhet

 • interneten megrendeles@mav-start.hu;
 • levélben     MÁV-START Zrt. Üzemeltetési Szervezet, 1087 Budapest, Könyves Kálmán krt. 54-60.
 • telefonon    36 (80) 630 053

Az állomási és vonatkísérő személyzet köteles a be- és kiszállásnál valamint az utazás során kiemelt figyelmet fordítani és minden szükséges segítséget megadni a fogyatékkal élő utasoknak az utazás zavartalan lebonyolítása érdekében.

Bővebb információ ezen a linken érhető el: https://www.mavcsoport.hu/mav-start/belfoldi-utazas/mozgaskorlatozottak-szamara-igenyelheto-szolgaltatasok

Itt található információ arról, hogy melyik állomásokon érhető el emelőszerkezet illetve, hogy melyik állomás rendelkezik akadálymentesített illemhellyel.

Nem találta meg amit keresett?
Itt tegye fel kérdését, vagy ossza meg tudását!

Mesélje el történetét!

Segítsünk egymásnak! Ossza meg velünk
személyes történeteit, tapasztalatait! Ha honlapunkon
talált hasznos információt, kérjük, számoljon be erről is!

Önkénteseket keresünk!

A honlap továbbfejlesztéséhez lelkes önkénteseket keresünk. Legyen Ön szakember, érintett vagy hozzátartozó, ha elég erőt érez magában ahhoz, hogy aktív részese legyen munkánknak, akkor kattintson ide!

hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!