Konyhai tevékenységek

A sztrók után nehézséget okozhatnak az olyan konyhai tevékenységek, mint a főzés, a szendvicskészítés, a zöldségpucolás. Gondot okozhat egy befőttes üveg vagy konzerv kinyitása is. Ezen az oldalon olyan eszközöket találhatnak, amelyek lehetővé teszik csupán egy kéz használatával ezeket a tevékenységeket is.

Főzés, ételkészítés:

Vágáshoz, pucoláshoz, tisztításhoz, üveg, konzerv nyitáshoz mindenképpen két kézre van szükség, hacsak nincs olyan eszközünk, ami megtartja a hozzávalót, míg a másik kézzel dolgozunk rajta. Szerencsére már a legtöbb konyhai tevékenységhez kapható ilyen eszköz.

Vágódeszka:

Ez nem egy szokványos vágódeszka. Lényege abban rejlik, hogy a konyhapulthoz, asztalhoz lehet rögzíteni és a különböző rátétek megtartják a feldolgozandó anyagot, élelmiszert. A rögzítés történhet csavaros vagy tapadókorongos megoldással.  A rátét, mely megtartja a zöldséget, gyümölcsöt, húst vagy sajtot, lehet szögecses, villás, satu-szerű.

Az itt látható egyszerű deszka   ára: kb. 5.600 Ft.

https://gyogyaszati.hu/search/page=1/?t_kereso=v%C3%A1g%C3%B3/konyhai-vagodeszka-seged/5481

 

 

 

 

 

 

Egy fejlettebb változatnál már reszelő, kenyértartó is található a tüskék mellett.

Ez a változat tapadókoronggal rögzíthető.

Ára: kb. 27.700 Ft.

https://gyogyaszati.hu/termekek/rehabilitacios-es-gyogytorna-termekek/10/eletviteli-eszkozok-konyhai-etkezes-eszkozok/163/page=4/univerzalis-konyhai-munkalap-seged/5482

Külföldön több fajta vágódeszka is beszerezhető. Érdemes körülnézni ötletért, hátha elkészíthető házilagosan  is a hiányzó konyhai eszköz. (pl. rögzített zöldségpucoló)

https://www.essentialaids.com/kitchen-aids-feeding-aids/food-preparation-aids.html

Üveg- és konzervnyitás

Létezik olyan automata konzervnyitó, amely önműködően kinyit bármekkora konzervet. Gombnyomással működésbe hozható, elemes. Nem hagy éles peremet és a beépített mágnesnek köszönhetően magához vonzza a fedélről leváló apró részeket.

Típustól és bolttól függően 5.000 és 20.000 Ft közötti árban kapható. Mielőtt megvesszük, érdemes a vásárlói véleményeket elolvasni.

https://www.digitalko.hu/konzerv-uveg-bor-nyito/kenwood/co-600-elektromos-konzervnyito/?st=1

https://www.astoreo.hu/elektromos-konzerv-es-uvegnyito-7143.html?artnr=12022&sizenr=12031&gclid=EAIaIQobChMItuWXg8ir5gIVBcYYCh0QlAImEAQYASABEgLZ2_D_BwE

Hagyományos módszerrel is nekiláthatunk a konzervnyitásnak vagy bármilyen tevékenységnek, ha az érintett kézzel meg tudjuk tartani azt a tárgyat, amin ép kezünkkel dolgozunk (fedél lecsavarás, kiszedés, kikaparás, megkeverés). Ezzel az univerzális fogó eszközzel (az asztalon tapad és a nyomókar csípővel, lábbal megtartható) az üveg nem mozdul el, nem borul fel.

Ára: kb. 9.000 Ft

https://gyogyaszati.hu/termekek/rehabilitacios-es-gyogytorna-termekek/10/eletviteli-eszkozok-konyhai-etkezes-eszkozok/163/page=3/eletviteli-univerzalis-fogo-nyito-seged-medigor/5502

 

Különböző méretű mélyedések, melyek egyre szűkülnek, csúszásgátló bevonattal van ellátva. Ebbe helyezhetjük be az üveget. Az eszköz nagy súlya, csúszásgátló alja vagy tapadókorongja következtében  erőkifejtés ellenére sem csúszik el.

Kupak, tető lecsavarása

Eben az esetben  nem az üveget, hanem a fedelet fogja meg ez az eszköz. Az üveg tetejét (1,5-8,5 cm átmérő esetén) a sínbe húzva, az automatikusan beszorul és így egy kézzel nyithatóvá válik. A felső konyhaszekrény alsó részére szerelhető.

Ára: 5.900 Ft

https://gyogyaszati.hu/termekek/rehabilitacios-es-gyogytorna-termekek/10/eletviteli-eszkozok-konyhai-etkezes-eszkozok/163/page=3/eletviteli-egykezes-uvegteto-nyito-medigor/5499

A következő nyitó eszközök mindenkinek jól jöhetnek a háztartásban. Pár száz forintért megkaphatók. Megtalálhatók élelmiszerüzletben, háztartási boltban vagy választhatók innen:

https://gyogyaszati.hu/termekek/rehabilitacios-es-gyogytorna-termekek/10/eletviteli-eszkozok-konyhai-etkezes-eszkozok/163/page=1

 

Főzés:

Veszélyes üzem lehet, ha meggondoljuk, hogy adott esetben ép kezünkkel megkavarjuk az ételt és közben elcsúszik a lábas vagy a serpenyő a tűzhelyen. Ennek megelőzésére szolgál az itt látható eszköz. A tapadókorongos szerkezet megtartja a serpenyőt, illetve minden olyan eszközt, aminek nyele, füle a tűzhely szélén túlra nyúlik.

https://gyogyaszati.hu/termekek/rehabilitacios-es-gyogytorna-termekek/10/eletviteli-eszkozok-konyhai-etkezes-eszkozok/163/page=2/serpenyotarto-konyhai-seged/5485

Ára:  kb. 2.500 Ft

 

Tojás feltörése egy kézzel

Kevesen gondolnák, hogy lehetséges, de igen! A BuzzFeed videója elmagyarázza, hol a tojás leggyengébb pontja, ahol támadni érdemes.  Azt javasolja, hogy a megfelelő kéztechnikát két darab pingponglabda és egy pénzérme segítségével gyakoroljuk. Soha ne adjuk fel!

Tojás szétválasztása

Egy műanyag flakon segítségével könnyedén szétválaszthatjuk az egy kézzel már feltört tojás sárgáját és fehérjét. A műanyag üveget kicsit benyomjuk, majd száját a tojás sárgájához tartjuk,  a nyomást elengedjük, és az üveg beszívja a sárgáját.

Kenyérkenés:

Egy ilyen egyszerű feladat is nehézségbe ütközhet, ha rendre arrébb csúszik a kenyér, amikor a késsel  rákenjük a vajat. Az itt látható eszköz megakad az asztal szélében, a másik oldal pedig megfogja a kenyeret.

Ára: kb. 2.200 Ft

https://gyogyaszati.hu/termekek/rehabilitacios-es-gyogytorna-termekek/10/eletviteli-eszkozok-konyhai-etkezes-eszkozok/163/page=1/kenyerkeno-seged/5483

 

 

Tubus kinyomása egy kézzel

Legyen az fogkrém, májkrém, majonéz vagy mustár, ebbe a kinyomóba téve, a csavarót forgatva egy kézzel hozzájuthatunk a tubus tartalmához.

https://gyogyaszati.hu/search/page=1/?t_kereso=kinyom%C3%B3

Ára: 660 Ft

 

 

 

A konyhai tevékenységek mellett tekintse meg a fürdőszobai segédeszközökről vagy az öltözködést segítő eszközökről szóló fejezetünket.

Vissza a lap tetejére

Nem találta meg amit keresett?
Itt tegye fel kérdését, vagy ossza meg tudását!

Mesélje el történetét!

Segítsünk egymásnak! Ossza meg velünk
személyes történeteit, tapasztalatait! Ha honlapunkon
talált hasznos információt, kérjük, számoljon be erről is!

Önkénteseket keresünk!

A honlap továbbfejlesztéséhez lelkes önkénteseket keresünk. Legyen Ön szakember, érintett vagy hozzátartozó, ha elég erőt érez magában ahhoz, hogy aktív részese legyen munkánknak, akkor kattintson ide!

hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!