Konyhai tevékenységek

Fontos, hogy a szklerózis multiplexszel élők minél tovább megőrizzék önállóságukat. A következőkben bemutatott eszközök megkönnyítik az ételkészítést és az étkezést.


Főzés, ételkészítés:

A feszes izomzat, a csökkent izomerő korlátozhatja a a konyhai tevékenységeket. Az önállóság megőrzése egy kis segítséggel hosszabb ideig fenntartható. Ha nem kell bajlódni egy kézzel a tárgyak megtartásával, ha vastagított eszközöket használunk, megkönnyíthetjük azonban a dolgunkat.

Vágás:

Speciális kések

Külföldön a konyhai munkához többfajta kést is lehet kapni, ami lehetővé teszi, hogy a mozgáskorlátozottak önállóan tevékenykedjenek a konyhában. Ezeket az eszközöket könnyebb megfogni és más technikával lehet használni. A fix penge helyett például gördülő vágófelület segíti a vágást, mint a pizzaszeletelő, vagy a kés nyele hajlított, így használata leginkább a fűrészeléshez hasonlít. További lehetőség, ha a kés éle hajlított, így hinta mozdulattal lehet vágni vagy egyszerűen csak a kés markolata van úgy kialakítva, hogy az segíti a fogást.

Magyarországon nem sikerült rátalálni (nem jelenti azt, hogy nem kapható) ezekre az eszközökre. A pizzavágó vagy a fűszerkés (hintakés) jó lehetőséget biztosít a kipróbálásra. A markolat megvastagítását pedig megoldhatjuk nyélvastagítóval, a fogás biztosítását pedig segítheti egy pánt.

 

 

 

 

Vágódeszka

Ez nem egy szokványos vágódeszka. Lényege abban rejlik, hogy a konyhapulthoz, asztalhoz lehet rögzíteni és a különböző rátétek megtartják a feldolgozandó anyagot, élelmiszert. A rögzítés történhet csavaros vagy tapadókorongos megoldással.  A rátét, mely megtartja a zöldséget, gyümölcsöt, húst vagy sajtot, lehet szögecses, villás, satu-szerű.

Az itt látható egyszerű deszka   ára: kb. 5.600 Ft.

https://gyogyaszati.hu/search/page=1/?t_kereso=v%C3%A1g%C3%B3/konyhai-vagodeszka-seged/5481

 

 

 

 

Egy fejlettebb változatnál már reszelő, kenyértartó is található a tüskék mellett.

Ez a változat tapadókoronggal rögzíthető.

Ára: kb. 27.700 Ft.

 

Külföldön több fajta vágódeszka is beszerezhető. Érdemes körülnézni ötletért, hátha elkészíthető házilagosan  is a hiányzó konyhai eszköz. (pl. rögzített zöldségpucoló)

https://www.essentialaids.com/kitchen-aids-feeding-aids/food-preparation-aids.html

Üveg- és konzervnyitás, 

Létezik olyan automata konzervnyitó, amely önműködően kinyit bármekkora konzervet. Gombnyomással működésbe hozható, elemes. Nem hagy éles peremet és a beépített mágnesnek köszönhetően magához vonzza a fedélről leváló apró részeket

Típustól és bolttól függően 5.000 és 20.000 Ft közötti árban kapható. Érdemes vásárlás előtt a vásárlói véleményeket elolvasni.

https://www.digitalko.hu/konzerv-uveg-bor-nyito/kenwood/co-600-elektromos-konzervnyito/?st=1

https://www.astoreo.hu/elektromos-konzerv-es-uvegnyito-7143.html?artnr=12022&sizenr=12031&gclid=EAIaIQobChMItuWXg8ir5gIVBcYYCh0QlAImEAQYASABEgLZ2_D_BwE

Kupak, tető lecsavarása

Ha nem tudjuk letekerni az üveg fedelét, mert nincs erőnk az üveget megtartani és a másik kezünkkel akkora erőt kifejteni, hogy a tetőt is le tudjuk csavarni, akkor jó szolgálatot tesz ez a felső konyhaszekrény aljára szerelhető sín.

Az üveg tetejét (1,5-8,5 cm átmérő esetén) a sínbe húzva, az automatikusan beszorul . Ezután már akár két kézzel is csavarhatjuk az üveget.

Ára: 5.900 Ft

https://gyogyaszati.hu/termekek/rehabilitacios-es-gyogytorna-termekek/10/eletviteli-eszkozok-konyhai-etkezes-eszkozok/163/page=3/eletviteli-egykezes-uvegteto-nyito-medigor/5499

A következő konyhai nyitó eszközök mindenkinek jól jöhetnek a háztartásban. Pár száz forintért megkaphatók. Megtalálhatók élelmiszerüzletben, háztartási boltban vagy választhatók innen:

https://gyogyaszati.hu/termekek/rehabilitacios-es-gyogytorna-termekek/10/eletviteli-eszkozok-konyhai-etkezes-eszkozok/163/page=1

Ha problémát okozna a tárgyak kézzel való megtartása nyitás közben, akkor használhatjuk a következő eszközt:

Csípőnkkel vagy akár kerekesszékben ülve a térdünkkel meg tudjuk tartani a tolókart, ami rögzíti nekünk azt a tárgyat, amin éppen a kezeinkkel dolgozunk (fedél lecsavarás, kiszedés, stb).

Ára: kb. 9.000 Ft

https://gyogyaszati.hu/termekek/rehabilitacios-es-gyogytorna-termekek/10/eletviteli-eszkozok-konyhai-etkezes-eszkozok/163/page=3/eletviteli-univerzalis-fogo-nyito-seged-medigor/5502

 

Főzés:

A fürdőszoba és a konyha sok baleset forrása. Ha lecsúszik a forró serpenyő a tűzhelyről, miközben megkavarjuk az ételt, jó esetben csak a főztünk megy kárba, rosszabb esetben leforrázzuk, megégetjük magunkat. Ennek megelőzésére szolgál az itt látható eszköz. A tapadókorongos szerkezet megtartja a serpenyőt, illetve minden olyan eszközt, aminek nyele, füle a tűzhely szélén túlra nyúlik.

https://gyogyaszati.hu/termekek/rehabilitacios-es-gyogytorna-termekek/10/eletviteli-eszkozok-konyhai-etkezes-eszkozok/163/page=2/serpenyotarto-konyhai-seged/5485

Ára:  kb. 2500 Ft

A tojás sárgájának szétválasztása

Egy műanyag flakon segítségével könnyedén szétválaszthatjuk az egy kézzel már feltört tojás sárgáját és fehérjét. Az műanyag üveget kicsit benyomjuk, majd száját a tojás sárgájához tartjuk,  a nyomást elengedjük, és az üveg beszívja a sárgáját.

Kenyérkenés:

Egy ilyen egyszerű feladat is akadáyba ütközhet, ha rendre arrébb csúszik a kenyér, amikor a késsel  rákenjük a vajat. Az itt látható eszköz megakad az asztal szélében, a másik oldal pedig megfogja a kenyeret.

Ára: kb. 2.200 Ft

https://gyogyaszati.hu/termekek/rehabilitacios-es-gyogytorna-termekek/10/eletviteli-eszkozok-konyhai-etkezes-eszkozok/163/page=1/kenyerkeno-seged/5483

 

 

Tubus kinyomása

Legyen az fogkrém, májkrém, majonéz vagy mustár, ebbe a kinyomóba téve, a csavarót forgatva egy kézzel hozzájuthatunk a tubus tartalmához.

https://gyogyaszati.hu/search/page=1/?t_kereso=kinyom%C3%B3

Ára: 660 Ft

 

Étkezés

Pohárfogó:

Ha nehezen tudjuk megfogni a sima poharat vagy a fül nélküli bögrét, ezzel a pohárfogóval megkönnyíthetjük a dolgunkat. Nem kell cserélni a meglévő készletet, ezt az egyik pohárról a másikra át lehet tenni. A két fül jól megragadható, nem csúszik ki a kezünkből könnyen a pohár.

Ára: 960 Ft

 

Pohárra tehető szívószál tartó

Ha az ivás könnyebb, ha szívószálat használunk, akkor élvezhetjük a szívószál tartó előnyét. Ez nem engedi ide-oda csúszkálni a szívószálat, amikor a poharat a szájunkhoz akarjuk közelíteni.

Ára: 460 Ft

 

Tányér:

Ha szeretnénk rögzíteni a tányért is az asztalon, hogy ne csússzon el, akkor a csúszásgátló alátét remek megoldás. Könnyen mosható, bármekkora méretre vágható.

(Kapható építési áruházakban. lakberendezési boltokban, 100 Ft-os üzletekben)

Kapható olyan tányér is, amelynek eleve tapadó felület van az alján, így gátolja meg az elcsúszást. Ez általában baba- vagy gyerekboltban kapható.

Tapadó aljú tányér.

Evőeszköz:

A vastagított nyelű evőeszközöket könnyebb megfogni és megtartani. Ha az evőeszköz megfelelő szögben meg van hajlítva, akkor könnyebb a szájhoz emelni.

Lehet kapni eleve vastagított evőeszközt vagy rá lehet húzni az evőeszközre egy fogáskönnyítő vastagítót.

Az itt látható nyélvastagítóból 2 db van egy készletben.

Ára: 1.150 Ft

Az evőeszköz megtartását egy evőeszközre rögzíthető pánt segítheti.

Ára: 3.560 Ft

Hajlított evőeszköz kapható jobbos és balos kivitelben. Ára: 5.300 Ft

Az önálló kanalazást segítheti a tányérperem, ami segít az ételt a kanálba terelni. Kétfajtája is kapható:

Áruk: kb. 1.200 Ft

Ha etetni kell betegünket, akkor minden bizonnyal kanállal a legegyszerűbb. Ha villát használunk,  figyeljünk arra, hogy a villa hegye ne okozzon sérülést.

Ötlet: Ha az evőeszköz felemelése a szájhoz lassan vagy nehézkesen kivitelezhető, próbáljuk ki azt, hogy magasítást teszünk az evőeszközt tartó kéz oldalára, a könyök alá. A magasítás lehet egy nagyobb könyv, erős doboz. Ha betekerjük csúszásgátlóval, akkor sem az alátét, sem a könyök nem fog elcsúszni.

Vissza a lap tetejére

Nem találta meg amit keresett?
Itt tegye fel kérdését, vagy ossza meg tudását!

Mesélje el történetét!

Segítsünk egymásnak! Ossza meg velünk
személyes történeteit, tapasztalatait! Ha honlapunkon
talált hasznos információt, kérjük, számoljon be erről is!

Önkénteseket keresünk!

A honlap továbbfejlesztéséhez lelkes önkénteseket keresünk. Legyen Ön szakember, érintett vagy hozzátartozó, ha elég erőt érez magában ahhoz, hogy aktív részese legyen munkánknak, akkor kattintson ide!

hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!