Betegágy

A Parkinson-kór előrehaladtával lehetséges, hogy szükségünk lesz olyan ágyra, amelyben az érintett könnyebben és biztonságosan tud mozogni és ha már teljes ellátásra szorul, akkor feladatainkat könnyeben el tudjuk látni.

A feltüntetett árak és üzletek csak tájékoztató jellegűek. A NEAK támogatással megvásárolható eszközöket külön jelöltük. Ilyen termékek megvásárlásához orvosi receptre van szükség.

Motoros betegágy távirányítóval

Sajnos a NEAK jelen pillanatban nem támogatja az ágy beszerzését, csak a matracét. Ha azonban az érintett huzamosabb ideig szorul ápolásra, megfontolandó egy ágy bérlése vagy megvétele, mert jelentősen megkönnyíti a mindennapokat. Nézzük meg, milyen funkciókkal rendelkezhet az ágy:

elektromos agy

 

   • Magasságemelés

Ezzel a funkcióval beállíthatjuk, milyen magasan legyen a fekvőfelület. Mivel a magasság egyszerűen változtatható, leengedhetjük, hogy megkönnyítsük az ágyból való kiszállást: a kerekesszék vagy szék magasságára állítva átcsúsztathatjuk a beteget. A felállítás pedig akkor a legegyszerűbb, ha a beteg a lábai könnyedén talpra tudja tenni, de nem kell túl alacsonyról felemelkedni. A mindennapi teendőink végzéséhez viszont a fekvőfelületet magasra emelhetjük, így nem kell mélyre hajolni. Így megelőzhető a hát- és derékfájás  az öltöztetés, mosdatás, ágyhúzás során.

 • Felültetés:

 

Nagyon megkönnyíti az étkezést, itatást, de akár az olvasást is, ha a betegünket nem kell felhúznunk, és párnákkal vagy párnaemelővel megtámogatnunk. Az ülő helyzetbe kerülést egyszerű gombnyomással elérhetjük.

 

 • Lábpolcolás:

Kényelmi szempontból is jó, ha változtatni tudjuk a láb helyzetét, de néhány esetben (pl.: merev, nyújtott láb) kifejezetten fontos lehet, hogy a térd hajlított helyzetben meg tudjuk tartani. Anélkül, hogy összecsavart pokrócot helyeznénk a térdek alá, a kívánt pozíció egy gombnyomással elérhető.

 

Bérlés 3

 • Ágy döntése hosszanti irányban

Speciális esetekben az orvos javasolhatja, előírhatja, hogy a beteget döntsük meg a láb vagy a fej irányába. Ez csak ezzel az ággyal kivitelezhető.

Csak orvosi utasításra alkalmazható ez a funkció!

 • Kifordítás:

Ha ezzel a funkcióval is rendelkezik az ágy, az azt jelenti, hogy a teljes fekvésből 90 fokos ülésbe helyezve a beteget, az ülőfelület 90 fokban ki is fordítható. Így az ágyvégek nem zavarják a mozgást. Akár asztalt is tolhatunk a beteg elé, ebből a helyzetből könnyebben fel is tudjuk állítani.

A következő videó bemutatja az elektromos ágy néhány funkcióját: (az emelést és döntést nem) A videó csak a funkciók szemléltetését szolgálja, nem márkabemutatást.

A betegágyak beszerzési lehetőségei:

 • bérelhető;
 • használtan megvehető;
 • újonnan megvehető.

Bérlés minimum ára kb. napi 600 Ft/ ágy és 100 Ft/matrac. Havi 18-23.000 Ft.

Kapható motoros betegemelő ágyrács meglévő ágyba kb. 120.000 Ft.

Használt ágy minimum 110.000 Ft, mechanikus már 50.000 Ft-tól.

Néhány beszerzési lehetőség csak a példa kedvéért:

https://www.betegagy-toloszek.hu/

https://elektromosagy.hu/

Kapható mechanikusan állítható betegágy is, illetve elektromos kényelmi betegágy görgős lábakon.

További lehetőségek a bérlésre, használt ágy beszerzésére a lap alján.

Matrac és kiegészítői:

A hosszabb ágyhoz kötöttség felfekvéseket (decubitus) okozhat.  Ez abból ered, hogy a folyamatos nyomás (a test és a matrac nyomja egymást) következtében vérellátási probléma alakul ki, ami a bőr és a bőr alatti szövetek helyi sérüléséhez vezet.

A decubitus matracok folyamatosan változtatják a felületen a nyomási pontokat, így megakadályozzák az egy adott pontra irányuló tartós  nyomást. Két különböző hatásmechanizmusú matrac kapható NEAK támogatással:

 • mechanikus matrac:  gúla alakú egységei szétoszlatják a súlyt, így nem alakul ki a felfekvés. Egyenletes nyomást és szellőzést biztosít.

Testsúly szerint kétféle kapható:

 • 70 kg alatti és
 • 70 kg feletti betegeknek

 

Ára receptre: 4.000 Ft

 

 • motoros matrac: működési elve, hogy 2 vagy 3 különböző légkör biztosítja az alátámasztást.  A különböző légköröket egy kompresszor váltakozva fúj fel és ereszt le.

A pumpa hangja zavaró lehet. Lehetőség szerint válasszunk csendesen működőt.

Ára receptre: kb. 4.000 Ft a pumpával együtt.

A NEAK által finanszírozott matracok a SEJK oldalán kereshetők.  A “Katalógus”ra kattintva a “Bútorzat és lakás- vagy egyéb helyiség-átalakítások”on belül,  az “Ágyak” kategóriában találhatóak.

Kinek írható fel? Felfekvés megelőzésére, kialakult felfekvés kezelésére, érzéskieséssel rendelkező, járásképtelen, mozgássérült betegeknek, akiknek az állapota végleges.

Felírhatja: kizárólag a beteg háziorvosa, a következő szakképesítéssel rendelkező szakorvosok javaslatára: ortopéd orvos, traumatológus, rehabilitációs orvos, sebész. A szakorvosi javaslat érvényessége: 6 hónap.

 • memóriahabos matrac

NEAK által nem támogatott a memóriahabos matrac. Elsősorban felfekvések megelőzésére alkalmas. A memóriahab felveszi azt az alakzatot, amely ránehezedik, így az egész felületre  egyenletesen oszlik el a nyomás, és az alátámasztás.

Ára: kb. 20.000 Ft

Részleteket ITT találhat.

 

Alátét a matracra

Kapható felfekvés elleni egyszer használatos alátét is. Ez túl azon, hogy segít a decubitus kialakulásának megelőzésében, védi a fekvő- és ülőbútorokat. Bőrbarát felső borítással rendelkezik, gyorsan felszívja és magába zárja a vizeletet, csökkenti a kellemetlen szagok kialakulását.

Kinek írható fel? Kialakult felfekvés esetén járásképtelen, mozgássérült betegek számára, akiknek az állapota végleges.

Felírhatja: kizárólag a beteg háziorvosa, a következő szakképesítéssel rendelkező szakorvosok javaslatára: ortopédorvos, traumatológus, rehabilitációs orvos, sebész. Szakorvosi javaslat érvényessége: 6 hónap.

Egy felírható fajta ITT található.

Ára receptre: 10 Ft/db

Felírható mennyiség: 30 db/hó

Gumilepedő

Az ágy védelme érdekében inkontinens (széklet- vagy vizelettartási problémával küzdő) betegek esetében Ágyvédő lepedő gumipántos SS 90 x 200 cmhasznos lehet a gumilepedő használata. Sokféle minőségben kapható, és az ára is nagyon különböző.

Fontoljuk meg, hogy az ár-érték arány függvényében mi a megfelelő számunkra. Találhatunk gyengébb anyagú, kevésbé tartós, viszonylag olcsó lepedőt, ami esetleg  minden mozdulatnál zörög, és van tartós, kellemes tapintású is. Létezik olyan lepedő, melynek egyik oldala vízzáró, másik oldal frottír. Találhatunk olyan üzletet is,  ahol méterre is meg lehet venni a szükséges mennyiséget.

Leteríthetjük az egész matracra vagy csak a kényes területek lefedésére keresztben.

https://www.bukkosmed.hu/index.php?route=product/list&keyword=gumileped%C5%91&description=1

Ára: kb. 3.200  Ft

Ágyhoz tartozó kiegészítők

Fekvéshez:

A lábak kényelmes tartását szolgálja a Qmed térd és lábtámasztó párna.  Memóriahabos kivitelű. Összecsukott állapotban oldalfekvő helyzetben térdtámaszként használható. Így a csípő és a comb megfelelő helyzetbe kerül.

A párnát kinyitva a lábszárak alá helyezzük, így a sarkakra nehezedő nyomást csökkenti. Megakadályozza a felfekvést, és tehermentesíti a láb izmait .

Ára: kb. 5.000 Ft

Egy elérhetőség ITT.

Ugyancsak a felfekvések (decubitus) megelőzésére szolgál a gyopár párna, mely  elérhető normál párna alakban, de kartámasz, hengerpárna, lábtámasz és különböző gyűrűk formájában is.

http://www.salusgyogypont.hu/hu/kereses/?query=gyop%C3%A1r&submit=Keres%C3%A9s

Ára: kb. 6.500 Ft

Felüléshez:

Ha az ágy nem elektromos és nem állítható egyszerűen ülő pozícióba, a betegeknek saját erejükből kell felülniük. Ösztönözzük őket a legnagyobb önállóságra. Segítőként ne húzzuk fel őket egyszerűen a karjuknál fogva, vagy ne nyomjuk őket a hátuknál fogva előre, hanem kérjük meg, hogy segítséggel (fogjuk meg kezüket), de maguk húzódzkodjanak fel ülő helyzetbe.

A felüléshez többfajta segédeszköz is kapható, illetve magunk is készíthetünk ilyet. Az itt bemutatott lehetőségek megtekintése után gondoljuk át, melyiket hogyan tudná az érintett használni.

Csináld magad:

Egy jól marokba fogható kötelet (pl.:   2 ½-3 m hosszú hegymászó kötél, az nem sérti fel a kezet) erősítsünk az ágy rácsához, lécéhez és csomózzuk meg megfelelő közönként, hogy könnyebb legyen megragadni, ne csússzon el a fogás.

Létrás kapaszkodó:

Ezt is az ágy végéhez kell rögzíteni. A fokok megfogása könnyebb, mint a csomóval ellátott kötélé.

Ára: kb. 3.100 Ft függ az anyagtól és hosszúságtól

https://www.bukkosmed.hu/lepcsos-agykapaszkodo-fa-4-fokos-185-cm-1744

Állványos ágykapaszkodó MOBIAKÁllványos kapaszkodó

A beteg karjával felnyúlva  megfogja a kapaszkodót és felhúzza magát.  Kapható falra szerelhető vagy ágy alá betolható változat.

Ára: kb. 50.000 Ft

https://www.bukkosmed.hu/allvanyos-agykapaszkodo-osszecsukhato-sd

https://gyogyaszati.hu/termekek/apolasi-termekek/6/beteg-mozgas-mozgatas-az-agynal/89/page=1/agykapaszkodo-allvanyos-betegagyhoz-ge/400

A felültetést és az ülő helyzet megtartása némi ügyeskedéssel is megoldható. Erről szól a következő videó:

Leesés gátló és kapaszkodó:

Az ágy szélénél elhelyezett kapaszkodó meggátolja, hogy az ágyban fekvő leessen, és egyben segítséget nyújt az ágyból való felüléshez és a felálláshoz.

Az eszköz állítható magasságú és szerszám nélkül rögzíthető

Ára: kb. 20.000 Ft

https://gyogyaszatishop.hu/spd/GS615/Allithato-magassagu-agykapaszkodo-felallastsegito

https://www.bukkosmed.hu/agykapaszkodo-felallastsegito-sd46420-2370

Mozgás, mozgatás az ágyban

Az ágyban való mozgatásnál segítőként a legnagyobb együttműködést várjuk el az érintettől, hogy kíméljük magunkat, illetve a beteg ne érezze magát tehernek, kiszolgáltatottnak. Ha bármilyen mozgásra képes (pl. láb, fej vagy vállai oldalra mozgatására), akkor biztassuk erre és ne cselekedjünk helyette!

Betegmozgató lepedő:

Betegmozgató csúsztatható lepedőHa az ágyban fekvő nem tud közreműködni az ágynemű cseréhez, kiültetéshez szükség van minden erőnkre. Ilyenkor lehet segítségünkre a betegmozgató lepedő. A speciális fülekkel ellátott erős, kétrétegű műanyag lepedő segít a beteg ágyban történő mozgatásában, illetve az ágyból a székre való kiültetésében.
A szilikon bevonat lehetővé teszi, hogy a két réteg könnyedén elcsússzon egymáson. Így a nagyobb súlyú beteg mozgatásához sem kell sok erőt kifejteni, odébb csúsztatáson túl.
https://www.bukkosmed.hu/betegmozgato-csusztathato-lepedo-slid-easy-130-x-70-cm-2391

Ára: 23.200 Ft

Átülés ágyról székre

Csúszópad

Csináld magad: Egy teherbíró lap, melynek csúszós a felülete, sokat segíthet az ágyból székre vagy

Beteg mozgató csúszópad 76 cm fakerekesszékbe való kiüléskor.  Úgy rakjuk a lapot az ágy és a szék közé, hogy ne csússzon le egyik felületről sem, biztonságos legyen használata. Ezen a csúszó lapon a már felültetett beteg lassan át tud csúszni a székre.

Meg is vásárolható a csúszópad: méretében (60 cm-től kb. 80 cm-ig) és anyagában találunk különbséget.

Ára: kb. 15.000 Ft

https://www.bukkosmed.hu/beteg-mozgato-csuszopad-72-cm-2064

Felállás az ágyból:

Sok minden megoldható az ágyban fekve, de a betegnek néha ki kell szállnia onnan (pl.: orvosi vizsgálat). Ha nem tud elég együttműködést kifejteni és más sincs, aki nekünk segítene, akkor jelenthet megoldást a betegemelő:

https://gyogyaszati.hu/search/page=1/?t_kereso=betegemel%C5%91/betegemelo-lift-hidraulikus-arkimed-701-180-kg-ig/7698

Ára: kb. 230.000 Ft

Ehhez az igényeknek megfelelő betegemelő hámot is meg kell vásárolni .

Kölcsönzési lehetőségek:

A Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja (MEREK) kiemelt projektként létrehozott  egy segédeszköz kölcsönzést biztosító hálózatot. Az országban 6 helyen alakítottak ki logisztikai központot:

Korszerű támogató technológiák, életvitelt segítő eszközök kölcsönözhetőek ezekben a centrumokban. A keresett eszköz elérhetőségéről telefonon kell érdeklődni.

A központok eljuttatják a rászorulókhoz a segédeszközöket, visszaveszik, tárolják és karban is tartják őket.

Egyéb lehetőségek:

Használt eszközök vásárlási lehetőségei:

Új Generáció-s ápolási eszközök  

Gyógyászati segédeszközök csere-bere, felajánlások.

Tekintse meg az otthonápolási eszközök további témaköreit is:

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a honlapon található információ nem helyettesíti az orvossal való konzultációt, s nem pótolja az orvosi utasítások betartását.

Nem találta meg amit keresett?
Itt tegye fel kérdését, vagy ossza meg tudását!

Mesélje el történetét!

Segítsünk egymásnak! Ossza meg velünk
személyes történeteit, tapasztalatait! Ha honlapunkon
talált hasznos információt, kérjük, számoljon be erről is!

Önkénteseket keresünk!

A honlap továbbfejlesztéséhez lelkes önkénteseket keresünk. Legyen Ön szakember, érintett vagy hozzátartozó, ha elég erőt érez magában ahhoz, hogy aktív részese legyen munkánknak, akkor kattintson ide!

hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!