Öltözködés

A feszes izmok és a fáradékonyság nehezítheti az SM beteg öltözködését. Az itt bemutatott eszközök megkönnyíthetik ezt a tevékenységet.


Meghosszabbított kéz:

Ha leesik egy ruhadarab, vagy távolra kerül az újság az ágyban… De jó lenne, ha egy kicsit hosszabb volna a kezünk! Akinek nehézséget jelent előrehajolni, annak segíthet a karhosszabbító: egy rúd, amelyen fogásra alkalmas szerkezet van.

A nadrágba való bebújást is segítheti, ha a nadrág derekát csipjük meg a fogó résszel és lábunkat úgy dugjuk be a  a nadrágszárba és húzzuk fel egy kicsit, majd a másik lábbal ugyanígy járjunk el. Ha mindkét láb a helyén van, akkor húzhatjuk fel tovább, hogy a kezünkkel is elérjük.

Ebből az eszközből rengeteg fajta kapható, a különbségek a következők lehetnek:

 • Hosszúság  – 61-90 cm
 • Összehajthatóság
 • Súly
 • Anyag – nehezebb felemelendő tárgy- erősebb anyag
 • Marok rész működése
 • Ár
 • A fogó rész lehet: kampós, mágneses, tapadókorongos

Ára: kb. 4.360 Ft (a linken elérhető)

https://gyogyaszati.hu/termekek/rehabilitacios-es-gyogytorna-termekek/10/eletviteli-eszkozok-oltozkodes-hazimunka/267/page=2/karhosszabbito-seged-90-cm/5517

Öltözködés segéd:

Ez a segédeszköz nagyon hasonló a meghosszabbított kézhez, csak annak fogó része helyett egy S és egy C alakú kampó található, a másik végén pedig cipőkanál.

Ezzel az eszközzel fel tudjuk segíteni a kabátot az érintett oldalra vagy a nadrág övtartójába akasztva a kampót fel tudjuk húzni a nadrágot. A cipőhúzásnál is segítségünkre van, mint cipőkanál.

Ára: 2.400 Ft

https://gyogyaszati.hu/termekek/rehabilitacios-es-gyogytorna-termekek/10/eletviteli-eszkozok-oltozkodes-hazimunka/267/page=1/oltozkodes-tobbfunkcios-seged-61-cm/3139

Gombolkozás:

Ha nehezen tudjuk már a gombot a gomblyukba dugni, nem feltétlenül kell mellőznünk a gombos ruhákat. Ezt az eszközt a gomblyukon keresztül dugva akasszuk a gombba és máris át tudjuk húzni. Minden méretű gombra használható. Ha elég nagy a nyílás, nem okozhat gondot a gomb áthúzása.

 

 

Házilas is elkészíthető: Készítsünk egy hurkot drótból, akkorát, hogy a gomb átférjen rajta oldalt. Csináljunk hozzá nyelet úgy, hogy ne csússzon ki belőle a hurok.

Meg is vásárolhatjuk, ára:  kb. 750 Ft

https://gyogyaszati.hu/search/page=1/?t_kereso=gomb/gombolas-segito-medigor/6711

Cipzár:

Ha a cipzár túl kicsi ahhoz, hogy meg tudjuk rendesen fogni, segíthet a  következő eszköz. A cipzár végébe akasztva ezt az eszközt (vagy egy kulcskarikát), már könnyen tudjuk szabályozni, mennyire legyen éppen fel- vagy lehúzva a cipzárunk.

Felső ruházat esetén lehet, hogy a cipzár alsó részét összeilleszteni nem tudjuk, de ha levételkor nem nyitjuk egészen szét és úgy húzzuk le, legközelebb nem kell bajlódnunk az illesztéssel és a cipzár húzókáját meg tudjuk fogni.

A következő videó egy olyan eszköz használatát mutatja be, mellyel cipzárat felhúzni és gombolkozni is lehet.

Magyarországon többféle kivitelben is kapható. Az egyik legegyszerűbb itt látható:

A cipzár felhúzó kapható gombolkozást segítő hurokkal kombinálva is.

Ára: kb. 1.500 Ft

https://gyogyaszati.hu/search/page=1/?t_kereso=cipz%C3%A1r/cipzar-es-gombolas-seged/5433

Nyakkendő:

Ha nem megy a nyakkendőkötés, akkor  használhatunk gumis nyakkendőt. Hagyományos nyakkendő viselése is megoldható, ha az egyszer megkötött nyakkendőnket kikötés nélkül le- és felvesszük.

Zoknihúzás:

A zoknihúzásnál gondot okozhat, ha nem tudunk előrehajolni. Ezen segíthet a zoknihúzó eszköz.

A piacon nagy választék található zoknihúzókból. De mire figyeljünk a kiválasztásnál?

 •  könnyedén fel lehessen rá  húzni a zoknit;
 • az eszköz felhúzó részének anyaga: merev (műanyag vagy drót) vagy puha (zsinór vagy gumi) A merev anyagból készült előnye, hogy nem kell annyira előrehajolni, könnyebb a lábfej beillesztés, hátránya, hogy nagyobb mérete miatt a tárolása nehézkesebb;
 • Legyen rajta lecsúszásgátlás (pl.: vájat) – amely biztosítja, hogy a zokni végig a helyén maradjon;
 • Legyen könnyű a zokniba belebújtatni a lábat. Ehhez legyen elég széles a nyílás és álljon megfelelő szögben az eszköz a lábhoz képest;
 •  ár.

A kiválasztás nem egyszerű, lehetőség szerint próbáljuk ki magunk az eszközt!

Ára: 1.700 Ft

https://www.bukkosmed.hu/zokni-es-harisnya-felhuzo-1653?keyword=Fel

A teleszkópos zoknifelhúzó előnye, hogy a felhúzó szárak tetszőleges méretre állíthatók.

Ára: 5.820 Ft

https://www.bukkosmed.hu/teleszkopos-zokni-es-harisnya-felhuzo

 

Ez a segédeszköz a kompressziós harisnya felvételét könnyíti meg, de esetleg hosszú szárú, gumírozott zokni felvételében is segítség lehet. Előnye, hogy stabil, könnyen használható.

Ára: 8.650 Ft

https://www.bukkosmed.hu/harisnya-felhuzo-seged-kompresszios-harisnyahoz-sd25100-2377

Lehet találni olyan eszközt is, melyet reklámja szerint húzni sem kell, magától belegördül a láb.  A sock slider angol nyelvű videója jól szemlélteti a használatát. Magyarországon is elérhető.

https://shoppolo.hu/termek/zoknihuzo/

Ára akciótól függően 2.000 és 18.000 Ft között változik.

Külföldön olyan zoknihúzó változat is beszerezhető, mely a lábfej felső részére illeszkedik (lásd a képet), így könnyebb  a lábat bedugni, elég széles a nyílás, bár meglehet, csak harisnya tágul ki ennyire és zoknit nehezen lehet ráhúzni…

Cipőhúzás:

Egy cipőt felhúzni általában nem nehéz,  hacsak az előrehajolás nem okoz gondot. Ha nehezen tudjuk a sarokrészbe becsúsztatni a lábunkat, a meghosszabbított kéz (lásd fent) vagy egy hosszú nyelű cipőkanál jó szolgálatot tehet.

https://gyogyaszati.hu/termekek/rehabilitacios-es-gyogytorna-termekek/10/eletviteli-eszkozok-oltozkodes-hazimunka/267/page=1/cipokanal-fem-85-cm/7379

Ára: 2.900 Ft

Cipőkötés

Ha gondot okoz a cipőkötés nem kell feltétlenül csak tépőzáras cipőt választanunk ezután. Van más megoldás is. Ha gumis cipőfűzőt használunk, azt egyszer kell szorosan megkötni, és többet nincs vele gondunk. Elasztikus életviteli cipőfűzőként lehet rákeresni.

https://gyogyaszati.hu/search/page=1/?t_kereso=cip%C5%91f%C5%B1z/elasztikus-eletviteli-cipofuzo/3564

Ára: kb. 2.000 Ft

Az alábbi angol nyelvű  videó bemutatja a hagyományos és a modern gumis cipőfűző használatát.

 

A modern és a hagyományos cipőfűző is megtalálható mindenféle színben a következő helyen:

Gumis cipőfűző

Ára: kb. 1.100 Ft

Az öltözködést segítő eszközök mellett tekintse meg további két aloldalunkat, mely az önálló életvitelt segítő eszközökről szól: a konyhai és fürdőszobai tevékenységekről.

Vissza a lap tetejére

Nem találta meg amit keresett?
Itt tegye fel kérdését, vagy ossza meg tudását!

Mesélje el történetét!

Segítsünk egymásnak! Ossza meg velünk
személyes történeteit, tapasztalatait! Ha honlapunkon
talált hasznos információt, kérjük, számoljon be erről is!

Önkénteseket keresünk!

A honlap továbbfejlesztéséhez lelkes önkénteseket keresünk. Legyen Ön szakember, érintett vagy hozzátartozó, ha elég erőt érez magában ahhoz, hogy aktív részese legyen munkánknak, akkor kattintson ide!

hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!