A lejáró ellátások felülvizsgálata

A Meosz beadványban kéri a kormányt, hogy az egészségkárosodáson alapuló ellátások felülvizsgálati időpontját ne egy dátumhoz kösse, hanem észszerűen állapítsa meg.

A koronavírus okozta karantén időszakban lejáró ellátásokat automatikusan meghosszabbította  a vészhelyzet alatt. Legtöbb esetben az egészségi állapottól függő ellátáshoz szükséges orvosi felülvizsgálatot a veszélyhelyzet felfüggesztésének hónapját követő második hónap végéig kell pótolni.

Vannak azonban olyan ellátások is, melyek esetében az orvosi felülvizsgálatot június 30-ig kell elvégezni a hatályban lévő rendelkezések szerint. A vészhelyzet megszüntetésének időpontja még ismeretlen, de a fix határidő már ismert.

Azokról az ellátásokról, amelyeket a szűk határidő érint, részletesen a MEOSZ oldalán olvashatnak, ITT.

Néhányat azonban itt is megemlítünk:

A 2020. március 11-e és 2020. június 30-a között lejáró rehabilitációs ellátások 2020. július 1-jén szűnik meg.

A közgyógyellátást a törvénytervezet szintén csak 2020. június 30. napjáig hosszabbítja meg. Ez problémát okoz azért is, mert a jogosultságot több hatóság egymásra épülő eljárása állapítja meg. Így az lassú folyamat még akkor is, ha a szükséges orvosi igazolások már rendelkezésre állnak.

Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke beadvánnyal fordul a kormány több tagjához (Semjén Zsolt, Gulyás Gergely, Nyitrai Zsolt) a határidő megváltoztatása érdekében.

 

További híreink

hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!