ParAgility

Ez egy olyan sport, melyben kutya és gazdija is jól érezheti magát. A mozgássérültség pedig nem akadály. Akár halmozottan sérült sportolók is bemutathatják, mit tudnak kutyájukkal elérni.

Paragility

Patrick Case képe a Pixabayen

Az  agility leginkább kutyás „díjugratás”, hiszen egy versenyenként változó akadálypályán kell végig vezetni a kutyát, az eredmény pedig a gyorsaságtól és a pontosságtól függ. Ha a kutyát mozgássérült felvezető irányítja végig a versenypályán szavakkal és kézmozdulatokkal, akkor az a ParAgility. Mányik Richárd kezdeményezésére adaptálták az eredeti sportot mozgássérült játékosokra, így magyar találmánynak tekinthető. Ale Patrícia pedig a sport nagykövete lett.

A sport megköveteli a kutya és a felvezetője teljes összhangját. Mindkettőjüknek fizikai és szellemi aktivitása szükséges ahhoz, hogy a 20 akadályt pontosan és gyorsan tudják leküzdeni.

Ahogy azt a következőkben a Gyula Tv felvételein is lehet látni, a mozgáskorlátozottak széles táborának nyitott a versenyzés. Több kategóriában lehet indulni; a felvezető és a kutya adottságait, képességeit is figyelembe véve.  Nagyon nagy eredmény, hogy ezt a sportot halmozottan sérültek is versenyszerűen űzhetik.

 

Az évenként más-más országban megrendezett világbajnokságokon a magyar sportolók szép sikereket érnek el.

Idén, ha a vírus helyzet megengedi,  2021 augusztus 14-15-én Gyulán rendeznek magyar kupát és nemzetközi versenyt.

A sportot elkezdeni kutyaiskoláknál lehet, a versenyeket pedig a Magyar ParAgility Közhasznú Sportegyesület szervezi.

 

További híreink

hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!