Az epilepszia más szemszögből

Magyarországon nemzetközi kutatócsoport a gyógyszeresen nem kezelhető epilepszia megfékezésén dolgoznak, s erről a Brain című szaklapban jelentettek meg cikket. Ezt foglaljuk össze az Önök számára.

Megoldás az epilepsziára?

Külföldön megjelenő szakcikk a magyarországi epilepsziakutatásról

A Szegedi Tudományegyetem kutatói a Brain című szaklapban jelentettek meg cikket kutatásukról, mely az epilepszia megállításának lehetőségét célozza.

Minden roham más és más:

  • két ember epilepsziás rohamai nem hasonlítanak egymáshoz;
  • ugyanazon beteg két rohama sem egyforma;
  • a rohamon belül is állandóan változik az agyi működés.

Az epilepszia kezelésének lehetőségei:

  • gyógyszeres kezelés– van olyan típusú, amire nem hat;
  • elektromos ingerlés – agyba ültetett vagy külső forrással.

Az elektromos ingerlés is csak akkor lehet hatásos – ahogy azt cikkükben írják – ha az a rohamhoz alakul. Tehát minden rohamot elemezni kell tudni, szinte a kitörésének pillanatában ahhoz, hogy az ingerléssel eredményesen lehessen leállítani.

A cikkben arról számolnak be, hogy találtak egy olyan területet az agyban, amely megfelelően kicsi ahhoz, hogy jól ingerelhető legyen, mégis nagy szerepet játszik az epilepsziás rohamoknál.

Ez a terület az az agy középvonalán elhelyezkedő mediális septum. Ez a rész kontroll alatt tartja a hippokampuszt, amely sok epilepsziás rohamért felelős, és nem ingerelhető az elhelyezkedése és alakja miatt.

2020. márciusában elkészült az ingerléshez használt agyi defibrillátor. A mostani kutatás középpontjában az eszköz legmegfelelőbb programozása áll. A kutatást vezető dr. Berényi Antal arról számol be, hogy a koronavírus ugyan lassította a folyamatokat, de 2024-ben már várható az, hogy nagyobb számban végeznek klinikai vizsgálatokat epilepsziás betegeken.

A teljes cikk ITT olvasható.

 

További híreink

hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!