Az oltás és az SM

Kaphat-e védőoltást a koronavírus ellen, ha szkelrózis multiplexe van? A Magyar Neuroimmunológiai Társaság (MANIT) hivatalos ajánlása 2021 január 13-án látott napvilágot.

A válasz egyértelműen igen. A szklerózis multiplex nem akadályozza meg az oltás beadhatóságát. A vírus sokkal többet árthat, mint maga az immunizáció a közlemény szerint.

  • A védőoltást lehetőleg akkor kell alkalmazni, amikor a betegség nyugalmi fázisban van.
  • Amennyiben éppen shubja/állapotrosszabbodása volt és/vagy megadózisú szteroid terápiát kapott, akkor a védőoltás időzítését (mennyivel az esemény után kaphatja meg az injekciót) beszélje meg kezelőorvosával.
  • Ha tervezett immunszuppresszív kezelést kap a jövőben, akkor még előtte javasolt az oltás, mivel a kezelés csökkentheti az oltás által kiváltott immunválaszt. Az oltás akkor a leghatékonyabb, ha az immunszuppresszió mértéke alacsony.
  • Ha éppen betegségmódosító gyógyszert szed, akkor az immunválasz esetleg gyengébb lehet, de bizonyos védettség akkor is kialakul. A gyógyszert elhagyni vagy az adagot csökkenteni a jobb immunválaszért nem szabad.
  • A jelenleg engedélyezett oltóanyagok (a Pfizer-féle Comirnaty és a Moderna), a MANIT szerint biztonságosan alkalmazható SM mellett is.

Részletesebben: ITT 

Forrás: Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány

További híreink

hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!