Biztonságban a fürdőszobában

Nemcsak mozgáskorlátozottságot okozó betegség miatt válhat a fürdőszoba kockázatos területté. A kor előrehaladtával a koordináció, az egyensúly megőrzése egyre több problémát okozhat, így nőhet az elesés, elcsúszás veszélye a vizes helyiségekben.

Partnerünk, az Udoor fürdőkádajtó cikkéből idézünk:

“Hogyan tudunk biztonságot adni?

Alakítsunk ki olyan élettereket a lakásban/házban, amiben magabiztosan, stresszmentesen tudnak idős szeretteink is élni. Ez fizikailag és lelkileg is könnyebbséget fog jelent számukra, illetve saját magunk számára is.

Ennek egyik legfontosabb eleme a fürdőszoba kialakítása, megfelelő kapaszkodási és akadálymentesítési megoldásokkal. Sok helyen még mindig fürdőkádak találhatók a fürdőszobában, amik hagyományos kivitelezésben hatalmas kockázatot és nyűgöt jelentenek, főleg valamilyen mozgásszervi betegség esetén.

Egy ilyen helyiség átalakítása, első gondolatra akár milliós beruházást is jelenthet, de szerencsére praktikus megoldásokkal már jóval kevesebb pénzből is biztonságossá tehető a tisztálkodás, anélkül, hogy szét kellene verni a teljes fürdőszobát. Ilyen eszközt kínál a Udoor beépíthető fürdőkádajtója, ami 1 nap alatt beszerelhető, és megkíméli családtagjainkat az időskorban akrobatikusnak számító mozdulatoktól.

A kád felülete is csúszásmentesíthető, amit egy áttetsző bevonattal érhetünk el. Ezt a réteget közvetlenül a fürdőkád felületén helyezik el a szakemberek. De nem csak a kád vagy tusolófelszín, hanem a különböző szőnyegek vagy vizes csempe felületek is veszélyt jelenthetnek. Ellenőrizzük, hogy milyen a szőnyegek tapadása, és ha megoldható fürdőkád padon történjen a tusolás, ami nem csak stabilabb testhelyzetet, de kevesebb kicsapódó vizet is eredményez.

A forgalmas helyekre, akár több helyiségbe is (wc, tusoló, konyha) rögzítsünk kapaszkodókat a falra, ezzel is tovább csökkentve az elesés kockázatát.

Figyeljünk a bútorok elhelyezésére, ha lehetséges csökkentsük a helyiségek zsúfoltságát, hogy minél könnyebb legyen közlekedni a lakásban. Ügyeljünk rá, hogy minden teret megfelelő megvilágítással lássunk el, hiszen a csökkent látási viszonyok szintén kockázati tényezőt jelentenek.

Mindezzel hatalmas segítséget nyújthatunk idős családtagjaink számára, mert az ő mindennapjaikban ezek valódi kihívásokat és stresszhelyzeteket oldanak fel.”

A teljes cikk megtekinthető ITT.

Fürdőszobai fejezetünkben további megoldásokat, részleteket olvashatnak. Ha már nem az önállóság megőrzése, hanem az ápolás megkönnyítése a kérdés, akkor az ITT olvashatnak a fürdőszobai tevékenységekről részleteket.

További híreink

hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!