Gyógyszer a feszesség ellen?

Több gyógyszer is elérhető a világon, amely arra hivatott, hogy az idegrendszer sérülése által létrejött izomfeszességet csökkentse, így lehetővé téve akár a legegyszerűbb tevékenységeket, mint pl. a fogás, elengedés, lábhajlítás, egyenes testtartás. Azonban ezeknek a szereknek a legtöbb esetben olyan mellékhatásai vannak, amelyek miatt nem lehet tartősan alkalmazni őket.

Új gyógyszer a feszesség ellen

Egyelőre még csak kutatások folynak az új gyógyszerrel kapcsolatban, mely egyelőre az MPH-220 nevet viseli. Az MPH molekulacsalád új hatásmechanizmussal rendelkezik a korábbi spazmus csökkentő szerekhez képest. Az eddigi eredmények szerint ennél a gyógyszernél a nem kívánt mellékhatások nem jelentkeznek, azaz nem okoz idegrendszeri tüneteket, és teljes hatékonysággal enyhíti az izomgörcsöket.

A gyógyszerkutatás helyszíne

A mai trendnek megfelelően az MPH-220 fejlesztése 2021. július 13-tól nem gyógyszergyárban folytatódik, hanem átkerül az ELTE kutatói által alapított Motorpharmához. Így a kutatások jelentősen felgyorsulhatnak.

Hol tart a gyógyszerkutatás?

A gyógyszer kipróbálása egészséges önkénteseken előreláthatólag 2021. végén történik.

Hány embert érint Magyarországon?

Az izomfeszességgel élők száma 200 ezer fő körül van. Érinti a születéskor agyvérzést szenvedők egy részét, a felnőttkorban agyvérzésen átesett sztrókosokat, a szklerózis multiplexeseket és még több idegrendszeri rendellenességgel élő beteget. Az eddig forgalomba hozott gyógyszerekre fordított összeg nagysága a szív- és érrendszeri megbetegedések költségével vethető össze.

A bejegyzés a Weborvos cikke alapján íródott. Az eredeti cikk ITT olvasható.

További híreink

hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!