Kerekesszékkel az El Camino

Máthé Gergely bejárta kerekesszékével az El Camino Francés-t. Az interjú során vele ismerkedhetnek meg. Úti beszámolóit pedig részletesen elolvashatják a saját honlapján.

Ki ez a kitartó, elszánt és bátor fiatalember, aki bebizonyította, hogy élvezhető a gyaloglás, a zarándoklás mozgáskorlátozottsággal élő túrázóknak?

Kérem néhány szóban mutatkozzon be, hol él, hány éves, hogyan került kerekesszékbe, hol dolgozik?

Máthé Gergelynek hívnak, Pilisborosjenőn élek, 32 éves vagyok. Születésem után pár nappal, orvosi figyelmetlenség folytán oxigén-hiányos állapotba kerültem, melynek következményeképp megsérült a beszéd- és a mozgásközpontom, ezért többek között egyensúlyhiány miatt nem tudok önállóan állni-járni, valamint első hallásra kicsit nehezebben érthető, amit mondok. Informatikusként dolgozom a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségénél.

Honnan a jött az ötlet a “körbeséták”, a zarándoklatok megvalósítására?

Amióta elektromos kerekesszékkel közlekedek (nagyjából 10 éves koromban kaptam meg az első elektromos kerekesszékemet), nagyon megszerettem „sétálni”, egyfajta szabadságérzetet adott, mert szinte bárhová eljuthatok így, önállóan. Egy barátom, egykori munkatársam egyik nap felvetette, hogy sétáljuk körbe a Velencei-tavat, aztán többed magunkkal egy délután levonatoztunk Velencére, majd szűk egy nap alatt körbe is jártuk a tavat. Ezután fogalmazódott meg bennünk a barátommal, hogy örömöt okoz nekünk a hosszabb távú gyaloglás…

Melyik volt az első út? Hány kilométer, hány nap, milyen élmény volt?

A fentebb említett, Velencei-tó körbesétálása volt az első utunk, 30 km, egy nap alatt.

Hány út volt összesen, melyik volt a legizgalmasabb?

1. Velencei tó körbesétálása, 1 nap,
2. Szent Jakab Zarándok út (Budapest-Lébény), 10 nap, 250 km,
3. Egy kisebb túra, Diósjenőn – felkészülés gyanánt a következő nagy utunkra – 2 nap
4. El Camino Francés (Spanyolország), 33 nap, 930 km
5. Pálos 70
6. Balaton körbesétálása, 10 nap, 250 km
Kétség kívül a spanyolországi zarándoklásunk, az El Camino volt a legemlékezetesebb, legmeghatározóbb, és ezáltal a legizgalmasabb. Ugyanakkor a többi is, egytől egyig nagy élmény volt, és mindegyikben volt valami izgalmas, különleges.
Mellesleg az összes eddigi túránkról írtunk úti beszámolókat, ami a https://gercaminoteam.hu  honlapomon olvasható! Ajánlom az érdeklődök figyelmébe! 🙂

Milyen országokban járt “körbesétái” közben?

Kimondottan a túra, zarándoklat vonatkozásában eddig csak egyszer hagytuk el Magyarországot, amikor Franciaországból indulva Spanyolországon keresztül végiggyalogoltuk az El Camino Francés zarándokutat. A többi túránk itthon volt. Nem zarándoklás tekintetében rengeteg országban jártam már.

Hogyan kell felkészülni egy ilyen útra?

Azt gondolom, hogy ez a fajta túrázás, amit mi csinálunk, igen egyedülálló itthon. Komoly felkészülésre van szükség előtte, hogy a biztonságos haladás feltételeit megteremtsük kellő odafigyeléssel. Talán a legfontosabb, hogy az elektromos kerekesszékem karban legyen tartva, illetve lehetőség szerint pótalkatrészeket (például pótkerékgumit defekt esetére) vigyünk magunkkal, valamint alapvető szerszámok is megtalálható a felszereltségünkben. És nagyon lényeges az is, hogy vadonatúj akkumulátorral legyen felruházva a járgányom, mellyel napi 25-30 kilométert tudok megtenni, hiszen ez az alkatrész nagyon igénybe van véve egy-egy nagyobb sétánk során. Továbbá, amikor a szüleimmel megyek többnapos túrákra, akkor a lakóautónk is nélkülözhetetlen, mert az egy nagyfokú biztonságérzetet tud adni, és nem utolsó sorban az esti szállásunkat is meglehetősen megkönnyíti.
Ezeken felül természetesen előzetesen, még otthon átnézzük az utunk szakaszait, hogy nagyvonalakban képben legyünk azzal, hogy mi vár majd ránk, hol számíthatunk nehezebb terepviszonyokra, hol lesznek szállások, stb, stb. Mindenképp hasznos és érdemes előre rákészülni, illetve a rákészülés mértéke függ az adott út nagyságától is. Továbbá élménybeszámolókat hallgattunk meg mások személyes tapasztalatairól.

Vannak-e állandó segítők, esetleg van-e sportklub, amely segítséget nyújt?

Igen!
Nem véletlenül beszéltem többes számban a fentiekben. Azt sosem szabad elfeledni, hogy ezeket a túrákat egymagam, egyedül nem tudnám megoldani, mindamellett, hogy a métereket, a kilométereket önállóan, egyedül hagyom a hátam mögött az elektromos kerekesszékemmel!! Volt, amikor ketten mentünk a barátommal, és van, amikor a szüleimmel járom végig az adott túrát. Jó néhányan támogatták a legnagyobb utunkat, első sorban ismerősök, barátok – bár a támogatókból sosem lehet elég. Nagyon örülünk a legcsekélyebb segítségnek is. Sajnos még nagyobb, külső támogatást nem kaptunk, bár, a kerekesszékem gyártójától szívesen fogadnánk eszköz, alkatrész felajánlást. Hiszen úgy gondolom, hogy a gyártó előnyére is válhatna, mert mi igazán kitapasztaljuk, megmutatjuk, hogy a nem terepre tervezett elektromos kerekesszékük igen is mikre képes!

A kerekesszékkel történő túrázáshoz kell egy kis vakmerőség, kihívásnak éli-e meg Ön az
akadályoztatás átlépését?

Abszolút, így van!! – Köszönöm a kérdést!

Szerintem jó nagy vakmerőség nem árt ehhez, illetve még idesorolnám a kalandvágyat és a bátorságot. Egyrészt örömöt okoz a séta, másrészt tetszik, hogy a túrázással picit átléphetem a saját korlátaimat.

Mi lesz a következő “körbeséta”, alakul-e már a következő túra szervezése?

Több terv is van a tarsolyunkban, mind belföldi, mind külföldi túrák tekintetében. Ugyanakkor nem szeretek nagy kijelentéseket tenni a jövőre nézve, mert bármikor közbejöhet valami, ami meghiúsítja a legközelebbi tervünket.
Jó lenne, szeretnék majd egy másik caminot végigjárni, illetve az Országos Kéktúra szakaszos teljesítése is felmerült. Meglátjuk mi lesz, a jövő zenéje…

Nagyon köszönöm az interjút, remélem biztatást tudtunk adni a hasonló élethelyzetben lévők számára, kívánok még sok-sok kilométernyi kalandot, vidám “körbesétát”!

Bécsy Etelka

További híreink

hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!